Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

szalonnasutes 1

Az ősz eseményei az iskolában

Több újdonsággal kezdődött iskolánkban a 2022/23-as tanév.

A három éve nyugdíjba vonult Zimányi Rózsa helyét sikerült betölteni. Idén szeptembertől iskolánk tanítónője lett Baranyai Emese. 
Szeptemberben ment nyugdíjba Szabóné Erzsike, helyére munkáját megosztva Sághi-Balog Szilvia és Czilik Lászlóné érkeztek.     
Új pedagógiai asszisztenssel kezdtük a tanévet. Ebben a státuszban jelenleg Kubicskó Katalin segíti munkánkat.

A személyi feltételek mellett tárgyi felszereltségünk is változott.   
A nyáron megérkezett és beüzemelésre került egy okostábla. Kezdeményezésemre Áder János volt köztársasági elnök úr egy digitális tábla beszerzését tette lehetővé iskolánkban 650.000,- Ft értékben. Ezt vehették birtokba a gyermekek szeptember elsején.          
Szünetekben próbálgathatták csupán. Mégis az első tanítási nap végére hátteret választottak, rajzoltak, színeztek, formát másoltak, tükröztek, szerkesztettek, neten kereste. Nagyon jó volt látni, ahogyan roham léptekkel, jó értelemben vett gátlások nélkül, nagyokat nevetve ismerkedtek a géppel. Íme az Alfa generáció!
A tábla azóta is nagy népszerűségnem örvend és rendszeresen használjuk tanítási órákon, délutáni foglalkozásokon egyaránt.

A szeptemberi jóidőben kirándulni mentünk a Mogyoró-hegyre. A gyermekek fáradhatatlanul játszottak, számháborúztak és szó szerint tücsköt, bogarat összeszedtek.

Szeptember közepén tartottuk a szigetcsúcson a hagyományos szalonnasütésünket. Ide mindenki maga hozza az általa fogyasztani kívánt enni- és innivalót. Amiből persze kínálásra is jut bőven. A legkitartóbbakat most is a sötétség parancsolta csak haza. Ellátogatott ide férjével Stefanich Klára a visegrádi iskola igazgatója is.

Két év kihagyás után ismét megrendezésre került Szentendrén Az őrzők napja elnevezésű program. Itt katonák, rendőrök, mentők, tűzoltók tartottak tájékoztatót, bemutatót munkájukkal kapcsolatban. Nagyon tetszett a gyermekeknek a keresőkutyával tartott bemutató valamint a katonai járművek, fegyverek megtekintése.

Ebben a hónapban mentünk el a vállalkozó szellemű negyedikesekkel a Pilisbe szarvasbőgést hallgatni. Erre az éjszakai programra ifj. Száraz Zsigmond vezetésével került sor. Élményükről a gyermekek külön fogalmazásban meséltek.

Szeptember zárásaként a harmadik osztályosok két csapata Medve Matek Go matematika csapatversenyen vett részt. A program érdekességét az adta, hogy ez egy szabadtéri matekverseny volt. A csapatok a verseny terepén állomások között vándoroltak és az állomáson kapott feladatokat próbálták megoldani „akadályverseny” jelleggel. A csapat a megoldás helyességétől függően továbbhaladt egy újabb állomásra. Országszerte több, mint 150, előre kijelölt Medve Matek GO pálya, játék helyszín állt a versenyzők rendelkezésére, jellemzően hangulatos parkokban, sétálóövezetekben. Mi a szentendrei Postás-strand területén játszottunk. 3.-4. osztályos kategóriában Nagy-Sárközi Hanna, Hadházy Tas és Soós Benke bronz Medve díjat, Szily Anna, Ákos Zolta és Szolnoki Tamás pedig arany Medve díjat szereztek az őszi fordulóban.

Októberben tömegközlekedéssel utaztunk el a 3. és 4. oszályosokkal Budapestre. A zene és az állatok világnapja alkalmából a Művészetek Palotájában Állati jó zene címmel vettünk részt koncertten. Belefért a napba egy kellemes séta a Margit hídon és egy kis játszóterezés is.

A hónap közepén a dedemsvaarti református gyülekezet tagjainak érkezése tartott izgalomban bennünket. A gyülekezet tagjai régi jó ismerőseink. Rendszeresen jönnek Kisorosziba és ilyenkor meglátogatják iskolánkat is. Ajándékokkal kedveskednek a gyermekeknek. Játszanak, beszélgetnek velük. Természetesen mi is meglepetéssel igyekszünk nekik kedveskedni. Idén is így volt. A nagyok szíveket varrtak filcből és egy műsort is összeállítottunk a tiszteletükre. Ebben a gyermekek magyar népdalokat énekeltek, furulyáztak. Nádasdi-Csontos Jancsi gitározott. A jó hangulatban vendégeinkkel együtt kánont énekeltünk. Balla Sára, Pákai-Papp Emma, Szakos Petra, Szikla Johanna és Varga Hajnalka vállalták, hogy népviseletbe öltözve bemutatják Az ördög útja moldvai körtáncot. Ebbe vendégeinket is bevontuk. Pihenésként a szülők látták vendégül holland barátainkat az iskola udvarán, akik idén sem jöttek üres kézzel. Sok apróságot, színes papírt, írószert hoztak, továbbá egy színes nyomtatásra alkalmas gépet és 5 db laptopot vettek iskolánknak, több mint 1.000.000 Ft értékben.

Támogatásukkal már gond nélkül meg tudták írni negyedikeseink az őszi digitális felmérést és a tíz fős harmadikosoknál is két tanulónként jut egy gép az újonnan bevezetett digitális kultúra tantárgy oktatásában.

Örömmel jelenthetjük ki, hogy Áder elnök úr és holland barátaink adományának köszönhetően iskolánkban idén ősszel „soha nem látott mértékű” digitális fejlesztés történt.

Most ősszel is megszervezték a szülők a ruhagyűjtést. Első körben a gyermekek nézték át a behozott holmikat. Próbálgatják, ajánlgatják egymásnak, majd hazavitték a szerzeményt. Másnap lehetőség volt visszahozni azokat a darabokat, amikkel az anyukájuk nem értett egyet. Ezt követően a szülők összeszedték és karitatív célra elszállították a megmaradt darabokat.

Márton napján közös lámpás felvonulást szerveztünk az óvodásokkal. A séta után az iskolások németül elmondták a népszokás eredetét. A KAKAÓ egyesület tagjai meleg kakaóval, az óvoda dolgozói süteménnyel vendégelték meg a kicsiket.

November közepén részt vettünk Visegrádon az Áprily-napon. A harmadik és negyedik osztályosokkal mentünk át. Megnéztük az ünnepi műsort, a rajzkiállítást, meghallgattuk a korcsoportunk versmondóit. A programok szüneteiben pedig a büfében fogyasztottuk a szendvicseket és a meleg teát.

Az eredményhirdetést izgatottan vártuk. A versmondó versenyben Balla Sára, Magyar Bercel, Székelyhidi Luca és Varga Hajnalka képviselték iskolánkat. A rajzpályázatra diákjaink közel fele küldte el munkáját. Nem izgultunk hiába. 1-2. osztályos korcsoportban Plesznivy Anna rajza harmadik, a 3-4. osztályosok között Székelyhidi Luca munkája második, ugyanitt Szikla Johanna alkotása első helyezést ért el. Székelyhidi Luca a versmondásáért különdíjban részesült.

Lelkesen tapsoltunk volt diákjainknak is, akik már felső tagozaton immár másik iskola csapatát erősítették. Száraz Orsolya harmadik, Szakos Dóra első lett korosztályuk versmondó versenyén. Mindegyikükre büszkék voltunk.

November közepén a negyedikesek megírták az országos digitális mérést szövegértésből és matematikából. Nekik ezen a napon nem volt tanítás.

November végéhez közeledve szerveztünk látogatást a Magyar gazdaságba az őszi országos olvasóverseny másodikos résztvevőivel. Itt volt diákunk Magyar Zselyke mutatta be a lovak tartását, gondozását. Bár az időjárás barátságtalan volt, a gyerekek rendíthetetlenek voltak. A hideg szél ellenére sem hagyták volna ki a lovaglás lehetőségét.

A tanulmányi munka mellett októberben és novemberben hetente egyszer síelni visszük a gyermekeket Visegrádra.

Szintén hetente Balogh Dóra vezetésével fejlesztő tornán vehetnek részt óvodások és iskolások.

Az őszi hónapok programjai után készülünk a tél

visegrad iskola hirek medv matek go 20230828

Mottó

Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola logo

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

iskolagyumolcs

Ökoiskola

oko iskola

Regisztrált Tehetségpont

regisztralt tehetsegpont

e-Napló (KRÉTA)

KRÉTA rendszer tájékoztató

Határtalanul

visegrad iskola hatartalanul logo

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.