Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Tanévkezdéskor nem kis fejtörést okozott számomra az, hogy a felső tagozat újdonsült tagjai, az ötödikesek hogyan ismerkedjenek meg a történelem tantárggyal. Először az merült fel bennem, hogy a szokásos tanórai keretben, de aztán gyorsan elvetettem az ötletet. Egy ilyen történelmi múlttal rendelkező városban szinte felkínálta magát a történelmi helyszínek felkeresésének lehetősége. Először egy visegrádi Limes-túrát terveztem, amelynek során végiglátogattuk volna az ókori római erődöket, őrtornyokat.   Az ötödikes tananyag viszont az őskorral indul, így olyan helyszínt kerestem, amely nem csak az ókori rómaiak korszakát mutatja be, hanem az őskorit is. Így esett a választásom a Salamon- toronyra. Természetesen a Mátyás Király Múzeum ismét segítségünkre volt, lehetővé téve számunkra azt, hogy ingyenesen ellátogassunk a toronyba, ahol Gróf Péter régész vezetésével tekinthettük meg a kiállítótermeket.

Sok érdekes ismeretre tettünk szert, megtudtuk, hogy az alsóvárat a fellegvárral tornyokkal megerősített völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna-parti őrtoronyig húzódott. A völgyzárófalakon át vezetett a  Budát és Esztergomot összekötő középkori országút, a vár egyik fontos feladata ugyanis az országút és a dunai hajóforgalom ellenőrzése volt.

Ez után felkapaszkodtunk a torony tetején található teraszra, ahol jól beláttuk Visegrádot és környékét, így könnyedén kitaláltuk, hogy melyek voltak azok a kedvező földrajzi adottságok, amelyek ide vonzották elődeinket.

A kiállítótermek bebarangolása után egy kis sétát követően elérkeztünk a Sibrik dombon lévő késő- római erőd maradványaihoz, ahol megtudhattuk, hogy az erődítményt a 320-as években I. Konstantin alatt építették.

A népvándorlás kori pusztulás után, maradványai felhasználásával Szent István ispánsági központot hozott itt létre, ami mellett építették 1009 előtt a város első templomát.

Mi, visegrádi tanárok igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Egyrészt azért, mert lépten- nyomon történelmi- irodalmi emlékekbe botlunk, így nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy általuk felkeltsük diákjaink érdeklődését, elmélyítsük, bővítsük már meglévő tudásukat. Másrészt azért, mert a Mátyás Király Múzeum munkatársai mindig készségesen rendelkezésünkre állnak, amikor kéréseinkkel hozzájuk fordulunk. Köszönjük támogatásukat!

Bosnyák Endréné

történelemtanár

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.