Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Közönségnevelés, közösségnevelés a zene erejével

Iskolánkban hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk a Zene Világnapjáról. A zenetanárok közössége már szeptemberben megkezdi a felkészülést, hogy méltó módon ünnepeljünk október elsején. Ezúttal kollégám, Rácz Tamás kezdte meg a rendezvény szervezését. Úgy döntött, hogy idén ünnepeljünk kicsit másképp, mint eddig tettük. A cél az volt, hogy maradandó zenei élményt nyújtsunk az iskola gyermekközösségének. Tamás ennek érdekében felvette a kapcsolatot jó barátjával, a Misztrál együttes tagjával, Heinczinger Miklóssal, hogy látogasson el hozzánk. A koncert költségét az Áprily Iskoláért Alapítvány finanszírozta. Köszönjük nagylelkű támogatásukat! De köszönet illeti Tóth Sándor zongoratanárt is, aki az előkészületekben és a megvalósításban segédkezett.

A koncert mottójául a következő, Kodály idézet szolgált:

"Az általános iskola célja: a teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember... Jó mérnök, vegyész stb. lehet valaki, ha tizenöt éves koráig rá sem gondol. De zeneértő nem lehet, ha hatéves korában (s játékosan még előbb) nem kezdik rendszeresen nyitogatni-gyakorolni a fülét... A zene ügye az általános iskolában nem is a zene ügye elsősorban. Közönségnevelés=közösségnevelés." 

És eljött a nagy nap. A művész nem érkezett üres kézzel. Hozott magával hangszereket, dalokat, verseket - amelyek között iskolánk névadója, Áprily Lajos szerzeménye is szerepelt-, amelyeket sok- sok humorral ötvözött. Ennek köszönhetően vidám hangulatban telt a rendhagyó énekóra. Volt benne sok éneklés, és nevetés, amely alatt szinte észrevétlenül szívták magukba a gyerekek a sok új információt. Annyira jól sikerült a koncert, hogy a 45 perc elteltével vastaps kíséretében a követezőt skandálta a tornacsarnok gyermekközönsége: „Vissza, vissza, vissza”!

Úgy gondolom, sikerült megvalósítanunk Kodály elgondolását, amely így szól: „A zene ügye az általános iskolában nem is a zene ügye elsősorban. Közönségnevelés=közösségnevelés."

Köszönet illeti Rácz Tamást. Munkájának hála, sikerült ismét egy igazán különleges és értékes zenei élményben részesítenünk diákjainkat.

           Bosnyák Endréné

intézményegység- vezető

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.