Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

A nyár ízei az őszben egy tábor kapcsán
Az idei évben a Vi-Pa táborok történetük következő negyed századába léptek. S ha olyan jó lesz a következő huszonöt év is, mint ez a tábor volt, hát az alapítók biztosan meg lesznek elégedve.
Ja, az alapítók… Örömünkre idén is itt voltak… Mezei Anna és Cseresnyés Attila egykori alapító igazgatók ezt a tábort is végigcsinálták velünk, s távolról sem mellékszereplőként, ahogyan ezt megszokhattuk eddig is tőlük.
A tábor már a szervezés időszakában biztatóan alakult. Pauluszné Tóth Anna, a negyedikesek osztályfőnöke jó alaphangulatot teremtett a tábor kapcsán összeszokott és vállalkozó szellemű osztályában, hiszen a vártnál jóval több gyermek és család jelentkezett vendégfogadásra. Már tél végén elkezdték és szokássá alakították a parajdi negyedikesekkel a levelezést, s ennek köszönhetően a tábort nagy várakozás előzte meg nemcsak a tavaly Székelyföldön járt diákok, hanem az újonnan bekapcsolódó gyerekek körében is. Bár aztán lett is ebből szomorúság, hiszen, mivel kevesebb erdélyi gyermek jöhetett, mint amennyien a csoportot várták, nem is tudott mindenki bekapcsolódni a tábor életébe annak ellenére sem, hogy néhány visegrádi gyermek pár nélkül maradva is velünk tartott a programokra.
S milyen nagyszerű programokra! De kezdjük a legelején!
Július 2-án délután érkeztek meg vendégeink, akiket a rendezvényházban köszöntöttünk, hiszen fogadóképes iskolánk akkor már nem volt. Gyors üdvözlések és egymásra találások után engedtük a fáradt sereget pillegni új családjuknál, bár Szekeres Márkék lova hosszasan szállította volna az érdeklődőket. Pihenésre, azt hiszem, a hét folyamán ez volt az utolsó lehetőségük a gyerekeknek. Másnaptól ugyanis kezdetét vette A Program. Panni néni nagy gondossággal állította össze azt az eszmei tudásanyagot, amelyből szemezgethettünk a hét folyamán. És állíthatom, mindent elkövettünk azért, hogy teljesítsük az idei évi penzumot – volt, ahol még lázadás is kitört, mert a kiszemelt helyre egyszerűen már nem juthattunk be! Lelkesek voltunk, na! És végül megelégedettek.
Szóval, hétfő… Paulusz Józsi bácsival és segítőivel hegynek fel, völgynek le, kanyar jobbra, s a másik irányba is, s máris vége lett a napnak. Meglátogattuk az Áprily-völgyben az emlékművet, ahol Ott Amó Áprily-versével és közös koszorúzással indult az emlékezés, majd boldogan néztük meg ötven fős csapatunkkal Péterfy Laci bácsi műtermét (jó, a pogácsája is finom volt), s hallgattuk szelíd szavait. Ezt követően a csapat gyalogosan folytatta útját a Mogyoró-hegyre, s a bőséges és finom ebéd után, amelyet a Mogyoróhegy vendéglőben kaptak a fáradt vándorok igazán jutányos áron, a Pilisi Parkerdő Zrt. és az érdekünkben többször több helyen eljáró Nődl Hajni jóvoltából látogatást tettek a Fellegvárban, ahol állandó partnerünk, Gróf Péter régész varázsolta el közös történelmünk felidézésével a csapatot. A hazafelé vezető úton a küldöttség az Áprily-sírt is meglátogatta, ahol a két iskola ismét illő módon emlékezett névadójára. Aztán otthon gyors pakolás, mert másnap reggel indultunk a háromnapos közös táborba, s már nagyon vártuk az ottalvásos bulit Rikinél. És persze a sok-sok egyéb élményt is…
Kedden reggel tehát, korán, hogy ne vesztegessük az értékes időt, buszra szálltunk. Hopp! Itt álljunk meg. Mert ez sem volt egyszerű. Ugyanis szombaton a tánctáborból úgy jött vissza az iskolabuszunk, hogy a keddi indulásra nem volt bevethető. Lázas keresgélés, nagy elkeseredések után, végül az indulásra buszunk is kerekedett: hogy egyszerűen fogalmazzak, Karakas Csaba vendégei lettünk egy háromnapos buszos utazásra.
Annyi csodálatos dolog történt velünk a hét folyamán, hogy néha már egy sok fordulattal tarkított mese szereplőinek gondoltam magunkat. Igen, a lelkes, nyüzsgő gyerekek mögött, a háttérben, mosolyogva, türelmesen és ugrásra készen álltak a szülők, rokonok, akik mintha csalódottak lettek volna, ha valahogyan nem segíthettek. Számtalan kisebb és nagyobb támogatás, kedvezmény, felajánlás, amitől gazdagabb, tartalmasabb, biztonságosabb lett a táborunk. Nagyszerű volt érezni azt, hogy Visegrádon és Parajdon, gyerekek, szülők, pedagógusok és az ügyünket felkaroló támogatók – egy csapat vagyunk. És összefogásunk mindenben megoldást hoz.
Az egy hetes tábor minden résztvevő számára ingyenes volt (kivéve az egyéni kedvteléseket, persze). Ennek biztos hátteret adott az egyéni felajánlásokon kívül az a majdnem félmillió forintos elnyert támogatás, amelyet Visegrád Város Önkormányzata tett táborunk költségvetéséhez, az Áprily Iskoláért Alapítvány e célra elkülönített forrásai, valamint Schüszterl Károly képviselő úr felajánlása (a tánctábor és a Vi-Pa tábor megvalósulását is egy-egy havi tiszteletdíjának megfelelő összeggel támogatta), s az, hogy a Pápai Tavak magánbirtokon – a PlayaLuna rendezvényhelyszínen – Scheili Richárd vendégei lehettünk.
Útban a szállásunk felé persze még látnivalók vártak minket. Esztergomban Szárazné Fehér Tímea, a kisoroszi tagintézményünk vezetője kalauzolt minket végig a város történelmén, s terelgetett minket a bazilikában. Az altemplomban pedig Bene Éva néni vezetésével Kalász István atya síremlékénél tettünk megrendítő, csendes látogatást.
Ezt követően Komárom felé vettük az irányt. Úti célunk a Monostori Erőd volt. A különleges építmény, a hozzáértő vezetés, a gyönyörű időben, nagy nyugalomban együtt töltött idő ezt a programot az egyik legsikeresebbé tette.
Vacsora után érkeztünk meg szállásunkra, amelynél szerencsésebbet, jobbat nem kívánhattunk volna. Riki már várt minket, minden előkészített, s figyelmét távozásunkig élvezhettük. A különlegesen kialakított hely, a gyönyörű tavak és a programok a szabadság és önfeledtség vidámságát hozták. Ottlétünkről kisfilm is készült, s házigazdánk előadói estet is szervezett: a 100 Folk Celsius együttes frontemberével, Orbán Józseffel énekelhettünk együtt a tavi fürdőzés és a játékos műveltségi vetélkedő után.  A pápai tábor túl gyorsan elröppent. Felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak a megújult, korszerű tapolcai tavasbarlangban eltöltött órák során (a csónakázást semmiképpen sem hagytuk volna ki), a pápai Kékfestő Múzeumban és az Eszterházy Kastélyban, a tatabányai Turul emlékműnél s a majki kamalduli remeteségben eltöltött idő alatt. Ma is megborzongok az emléktől: hogyan tudott egy ötven fős csoport szinte tökéletes némaságban több mint két órát eltölteni?... Micsoda elszántsággal ragaszkodott a legvégsőkig a csoport szinte minden tagja a némaságához!...
Hazafelé még megálltunk egy jutalomfagyira Esztergom hangulatos főterén – teljesen egységessé kovácsolódott csapatunkkal. Ekkor már (talán a fagyi hatására) gombóc alakzatban közlekedtünk.
Visegrádra érve elbúcsúztunk Lestyán József buszvezetőtől, aki utolsó pillanatban megkapván a feladatot vállalta szállításunkat. S hogy célt ne tévesszünk, a helyes útirány követésében Borkó Bálint volt állandó partnere. (S véletlenek pedig nincsenek… Lakitelekre is Lestyán-busszal utaztunk egy váratlan fordulat következtében, s a cégtulajdonos türelmét ott is élvezhettük.)
Pénteken reggel újra buszra szálltunk. A parlamenti kiránduláson ismét Timi néni lett a vezető, s Eőryné Siskó Katalin biztosította a kellő hátteret. A fegyelmezett csapat lelkesedéssel nézte a csodálatos tereket, s hallgatta a vezetést. A napot közkívánatra mozizással zárták.
Ezen a napon érkezett meg Visegrádra a parajdi felnőtt küldöttség Bokor Sándor polgármester úr vezetésével, s velük együtt a parajdi iskola új igazgatója, Bíró Zsolt. A küldöttséget Félegyházi András polgármester úr fogadta.
Másnap az utolsó teljes tábori napra virradtunk. S a szokásos és várva várt látogatásunkat tettük meg a 32. Nemzetközi Palotajátékok forgatagában. Cseke László, a Szent György Lovagrend kancellárja ismét kijelölte helyünket a királyi páholy mellett, ahol csapatunk büszkén és ujjongva foglalt helyet. A leplezetlen öröm, amellyel a gyerekek a látványos programot tekintették, minden várakozásomat felülmúlta. Mint ahogyan az a megkülönböztetett figyelem is, amellyel a kancellár úr, számtalan feladata közepette minket körülvett.
Szombat este még feldobódottan, de a közelgő búcsú miatt kissé búsan ültünk körbe a rendezvény téren álló konténerek között. Mindkét város vezetője fontosnak tartotta, hogy üdvözölje a búcsúra egybegyűlt táborozókat, s együttlétünk végéig velünk maradtak ugyanúgy, mint a körünket védőn körbeölelő szülők csoportja. S hallgatták friss élményeinket. A finom süteményeket és a visegrádi ásványvizet (szintén állandó támogatás) elfogyasztottuk… Aztán mindenki belevetette magát a fáklyás felvonulás csodájába.
Számos szó és tekintet, kézfogás és ölelés – minden azt mutatta akkor is és a vasárnapi búcsúzásnál is, hogy a két iskola közti kapcsolat továbbra is szoros, s azt gondolom, hogy az idei táborban ismét erősödött. S vannak mindkét oldalon elhivatott pedagógusok,– mint például Veres Annamária Parajdon és Hábel József Visegrádon, akik a Vi-Pa kapcsolatok folytatását kiemelt ügynek tekintik, s akik évtizedes múlttal, évről évre rendíthetetlenül visszatérnek a táborokba, s adják az újaknak tovább.
Ennyi sor után mit mondhatnék még? Köszönet Visegrád és Parajd minden egyes gyermekének, családjának, pedagógusának és vezetőjének, számtalan megemlített és ki nem emelt támogatójának a sok áldozatért, amit e kapcsolat érdekében hoztak, s a sok emlékért, amelyekkel egymást és önmagukat megajándékozták.
Viszontlátásra jövőre Parajdon!
Bozóki Marianna táborvezető

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.