Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Tartalmas nyolc év után folytatjuk a népi hagyományok őrzését a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskolában, az eddigiekhez hasonló szerkezeti keretek között.
Az idei évben is, folytatva a már megkezdett oktatási rendet, az alsó négy osztályban, testnevelés óra keretében, heti egy órában tanulnak az alsósok néptáncokat, népi énekeket és játékokat a magyarság különböző területeiről, a színes táncdialektusokból válogatva, míg a nagyobbak önkéntes jelentkezés alapján, a délutáni órákon, szakköri keretekben fejleszthetik tovább tudásukat.
A tánclépések bonyolult világába az első osztályosokat a népi gyermekjátékokon keresztül vezetjük be. A második osztálytól már egy-egy tájegység tánclépéseit és táncmotívumait is megtanulják a gyermekek a népi játékanyag ismeretének további szélesítése mellett.
Negyedik osztálytól lehetőség nyílik a néptánc szakkör választására. Az ide járó tanulók még alaposabb tudásra tehetnek szert, és tehetségüket jobban kibontakoztathatják.  Néptánc szakkör az elmúlt tanévben átmenetileg három csoportban működött Bozóki Marianna és Borkó Bálint vezetésével, mivel a korosztályos különbségeket máshogyan nem lehetett áthidalni. A jelenlegi évben két csoportban folytathatjuk újra a néptáncos nevelés, megőrizve az eddigi létszámot.
A tavalyi évben az alsós csoportok nagy létszáma és a gyermekek kitartó munkája, lelkesedése szép eredményeket hozott.
A szakköri csoportok (és itt leginkább a Zöldág és Kanyargó csoportra gondolhatunk, hiszen a legifjabbak, a Sarjú csoport csak az elmúlt tanév elején alakult), tavaly ősszel az Áprily-estélyen korondi táncokkal léptek fel az év kezdő programjaként. Karácsonykor az iskolai ünnepségen, május 11-12-én Seregélyesen, művészeti iskolák és együttesek találkozóján,  május 19-én Nagymaroson a helyi művészeti iskola meghívására, május 20-án Kismaroson egy térségi néptáncversenyen és június 2-án Visegrádon mutatták be színvonalas műsorszámaikat. Kismaroson a Zöldág és Kanyargó csoport kiemelkedő produkciójával elhozhatta az első díjat, az arany kupát. A visegrádi nagyszínpadon, a Térfoglalók – Néptáncosok napja rendezvényen, a Dunaföldvár Táncegyüttes  és a Zöldsziget Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának csoportja mellett léphettünk színpadra minden osztállyal, és az összes szakköri csoporttal. Itt láthatta az érdeklődő közönség a látványos rábaközi pünkösdölő hagyományának felelevenítését az összes résztvevő leánnyal és legénnyel, amint énekelve haladtak a Rév utca egy szakaszán. Hatalmas élmény volt ez mindenkinek. Hasonlóan közösséget kovácsoló élmény volt a műsor záró produkciója, ahol minden jelenlévő táncos együtt volt jelen a színpadon, szabadon, lélekből táncolva.
Az éves munka megkoronázásaként részt vehettek a jelentkező néptáncos gyerekek egy mozgalmas, színes tánctáborban, ahol a kisebbek somogyi táncokat és játékokat, a nagyobbak vajdaszentiványi és kalotaszegi táncokat tanulhattak Cseszneken, egy autentikus magyar népi falu kicsinyített másában.
A napi programban a táncolást és éneklést kiegészítve hagyományos népi kézműves technikákkal ismerkedhettek meg a tábor résztvevői. Felemelő és jövőt meghatározó élmény volt az együtt eltöltött idő!
A gyermekek lelkesedését látva reméljük, hogy hasonlóan szép sikerekről és színes előadásokról számolhatunk be a következő tanévben is. Terveink az idei évre is jelentősek.
Boldogsággal köszöntjük régi táncosainkat, akik között szeretett középiskolás diákjaink adják a legerősebb mintát, s örvendünk a néptáncosok táborába újonnan önként lépőket.
Bízunk benne, hogy sok örömet hoz mindenki számára az új év!
Köszönjük a szülők támogatását és reméljük, hogy az idei évben is akad köztük számos lelkes segítőnk, mecénásunk, buzdítónk. S köszönjük azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek a támogatását is, akik nélkül programjaink nem valósulhattak volna meg:
Az Áprily Lajos Általános Iskola és AMI nevelőtestülete és szülői szervezete
Áprily Iskoláért Alapítvány
Atlantis Club Kft.
Gondűző Pizzéria
Héda Tours
Heim Sütöde Bt.
Nődl Norbert és családja
Pilisi Parkerdő Zrt.
Rigoletto Cukrászda
Silvanus Hotel
Sirály Étterem
id. Schüszterl Károly
Szent Korona Pékség
Visegrádi Bobpálya
Visegrád Város Önkormányzata Ifjúsági Alapja
Visegrád Város Önkormányzatának Városgazdálkodási Csoportja
Visegrád Városi Konyha
Visegrádi Ásványvíz Kft.
Visegrádi Szent György Lovagrend

Abonyi Zsófia néptáncpedagógus

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.