Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Ismét dobogós helyezést értek el a visegrádi diákok az országos történelmi tanulmányi versenyen

Ebben a tanévben is meghirdetésre került Budapesten az országos történelmi tanulmányi verseny, amelynek témája ezúttal Magyarország 19. századi történelme volt. Ezen belül is, az évfordulóra való tekintettel, az 1867-es kiegyezés kapott erőteljes hangsúlyt, valamint Andrássy Gyula, Deák Ferenc, Kossuth Lajos és Batthyány Lajos életpályája.

Amikor megkaptuk a versenyfelhívást, kissé elbizonytalanodtam, hogy van-e értelme nevezni, mivel jelenleg hetedikeseket tanítok, akik még nem tanulták a kiegyezés korszakát. Viszont nem lett volna korrekt részemről az, ha a gyerekek megkérdezése nélkül döntök. Ezért megmutattam a versenyfelhívást a hetedik osztálynak, és feltettem a kérdést, ki szeretne benevezni a versenyre. Meglepetésemre tízen feltették a kezüket, így innen már nem volt vissza út.

visegrad iskola aprily verseny tortenelem 20171125

A felkészülés a tanítási órák után történt. Általában 4 óra körül ültünk össze, hogy a reformkortól kezdődően, az 1848/49-es forradalom-és szabadságharc történetén át megismerjük a kiegyezéshez vezető utat, és a dualista államberendezkedést. A megadott szakirodalom több száz oldalt foglalt magába, ezért azt a stratégiát választottam, hogy az anyag nagy részét már feldolgozva, a lényeget kiemelve én ismertettem nekik. Erre az idő rövidsége miatt volt szükség. És azért, mert a verseny 2 fordulós volt, amelynek első részében egy írásbeli feladatlap kitöltése után lehetett továbbjutni a második fordulóba. Sikeres kitöltéséhez a tényanyag alapos ismeretére volt szükség.

Készülésünk során olyan feladatokat oldottak meg a gyerekek, amelyekre a 2. fordulóba való továbbjutás esetén számítani lehetett. Készítettek toborzó plakátot (pont ezt a feladatot kapták később a versenyen), vagy szenvedélyes vitákat folytattak egymással, Deák és Kossuth bőrébe bújva.

Idén nehéz dolgunk volt, mert 66 csapat küzdött meg, amelyből több, mint a fele, 36 csapat általános iskolákból érkezett. Iskolánk 5 csapatából 3 bejutott a második fordulóba. A „Vezérek” csapata, Bocsi Laura és Mucsi Réka, valamint a „Vörösingesek” csapata, Karakas Emese és Vadászi László sajnos már nem folytathatta tovább a versenyzést.

A továbbjutott 3 csapat derekasan vette az akadályokat. Még akkor is, amikor az internetes feladat közben megszűnt az internetes kapcsolat.

A „Vezérek” csapata, Mucsi Réka és Bocsi Laura a 10. helyezést, a „Vörösingesek” csapata, Karakas Emese és Vadászi László pedig a 9. helyezést, a „Batthyány- kormány csapata, Vanyák Flóra és Szabó Luca a 6. helyezést, a „Visegrádi huszárok” csapata, Vastag Viktória és Palkó Eszter az 5. helyezést, érte el.

Pataki Hanna és Péter Panka pedig, a „Márciusi ifjak” csapata, az igen előkelő 3. helyezést érte el! Nekik köszönhetően a visegrádi diákok ismét ott állhattak a „dobogó 3. fokán”!

Nagyon szép eredmény ez, főleg úgy, hogy pár hét alatt kellett a 19. század magyar történelmét feldolgozniuk. Sok erőfeszítést, kitartást igényelt ez tőlük. De megtették! Ezért is vagyok nagyon büszke mindannyiukra! A visegrádi gyerekek ott voltak az országos verseny élmezőnyében.

Amikor elindultunk haza a versenyről, akkor merték elárulni azt, hogy nagyon izgultak azért, hogy sikerül-e nekik is olyan szép eredményt elérniük, mint elődeiknek, a most elballagott nyolcadikosoknak. Most már megnyugodhatnak, mert elődeikhez méltón teljesítettek ők is ezen a versenyen.

Ami pedig a legnagyobb öröm számomra, hogy többen jelezték, hogy jövőre is indulni fognak ezen a versenyen!

Bosnyák Endréné
történelemtanár

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.