Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Ötven éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, aki azt vallotta: "Legyen a zene mindenkié!" Halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak. Nem véletlen, hogy zeneiskolánk idei első rendezvényének mottója is Kodály Zoltántól származott: „Az általános iskola célja: a teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember... Jó mérnök, vegyész stb. lehet valaki, ha tizenöt éves koráig rá sem gondol. De zeneértő nem lehet, ha hatéves korában (s játékosan még előbb) nem kezdik rendszeresen nyitogatni- gyakorolni a fülét... A zene ügye az általános iskolában nem is a zene ügye elsősorban. Közönségnevelés=közösségnevelés.”
Zeneiskolánk legutóbbi rendezvénye is ezt a célt szolgálta, a közönségnevelést, és a közösségnevelést. A budapesti Duna Szimfonikus Zenekar látogatott el hozzánk, hogy közel hozza a klasszikus zenét iskolánk diákjaihoz. Az előadás témaválasztása kitűnő volt: Táncra magyar! Öröm volt látni, ahogyan kezük- lábuk mozgott a gyerekeknek Brahms: Magyar táncok című műve vagy a Rákóczi- induló felcsendülésekor. A karmester Deák András volt, aki több, mint 20 éve áll a zenekar élén. Az együttes gyakori vendége a Zeneakadémiának, a Stefánia Palotának, vagy a Művészetek palotájának. Ezúttal a visegrádi diákokhoz látogattak el.
Mivel sajnos nem rendelkezünk hangversenyteremmel, ezért a Mátyás Király Múzeumhoz fordultunk azért, hogy igazi koncertélményben lehessen részünk. A múzeum rendelkezésünkre bocsájtotta a Királyi Palota nagytermét, ahol impozáns környezetben hallgathattuk végig az előadást. Köszönjük a lehetőséget a múzeumnak!
A terem színültig megtelt az Áprily iskola diákjaival. Büszkeséggel töltött el bennünket, tanárokat, hogy nem kellett fegyelmezni a gyerekeket. Érdeklődve figyelték a koncertet. Még a legkisebbek is feszülten figyeltek. Reméljük, hogy sikerült többek szívébe is belopni a klasszikus zene szeretetét és azt, hogy felcseperedve zeneértő közönséggé válhassanak majd.

Bosnyák Endréné
intézményegység- vezető

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.