Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

2018. február 17-én egy régiós csellótalálkozón vettünk részt a Koós Károly Művelődési Házban, Budakalászon. Hadd menjek időben kicsit korábbra, mert nem csak, mint vendégek voltunk ott, hanem valamelyest szervezők is.

A térségi zeneiskolás gordonkatanárai jó kapcsolatot ápoló, hivatásában elszánt emberekből áll. A térség, amit mi felölelünk: Budakalász, Szentendre, Dunabogdány és Visegrád. Ezekről a településekről öt zenetanárt érintett az összefogás. Sajnos, a hosszas egyeztetés ellenére, az élet sűrűsége miatt, ezen az első alkalmon csak hárman tudtunk részt venni, a növendékeinkkel együtt.

Az együtt gondolkodásunk hosszú távú. Célunk, hogy olyan fórumot teremtsünk a csellót tanuló gyermekek számára, ahol találkozni, együtt muzsikálni tudnak. Ahol ismeretségek születhetnek és lelkesedést, inspirációt, támogatást kaphatnak a továbbiakban a zenetanulásban, hiszen sok időt, energiát, odafigyelést kell rászánni a gyerekeknek, hogy szépen megszólaltassák a hangszereiket. Ez a csellóval sincs másképp.

Az első találkozást próbáltuk időben rövidre tervezni. Szombat délelőtt 10 órakor egy csellózenekari próba kezdődött egy közös produkcióval, amit a 11 órakor kezdődő koncert zárószámaként adtak elő a gyerekek. Nem számoltuk meg, így csak valószínűsítem, hogy tizenhét gyermek biztosan játszott a zenekarban. A hangversenyen szóló és kamaraprodukciók is megszólaltak. A közösen megélt sűrű, élményekkel teli két óra elteltével megvendégelésben volt része mindenkinek a kalászi zeneiskola falain belül.

Tanárkollégáimmal közösen a terveink között szerepelnek szakmai napok támogatása, generálása, lehetőségteremtése. Szeretnénk a növendékeinknek is helyet adni ezekben. Kurzus formájában. A találkozónak is látjuk a folytatását.

Néhány gondolat három visegrádi gyermektől:

”Szépen szól a cselló és nagyon jó játszani rajta.”

„Izgalmas volt fellépni a koncerten. Máskor is elmennék. Szívesen játszanék jövőre is rajta.” Csékei Tamara (2. osztály)

„Az utolsó produkció volt a legjobb. Mert sokan játszottak benne és még jobb hangzású volt.” Draxler Maxim (2. oszály)

„ A csellóban az tetszik,hogy szép hangja van és egyszerre szólaltathatóak meg a mély és a magas hangok. Számomra egy jól megtanult darab játszása nem csak olyan, hogy leülök csellóval a kezemben és csak húzom a vonót... egy jól megtanult darabot beleéléssel játszok el, egy másik hangszer kíséretében még inkább beleélem magam. Legutóbbi csellótalálkozó, Budakalászon volt megrendezve. A cselló tanárommal és a többi csellistával együtt vettünk részt. Nagyon kedves volt mindenki. Azonban ismerkedni nem nagyon tudtunk. Mindenki a darabját gyakorolta. Volt egy közös próbánk is, ahol az összes csellista részt vett, még a tanárok is. Nagyon izgalmas volt. Azonban nehéz egyszerre odafigyelni a saját szólamomra és közben a többiekre is. Ez egy óra sikere lett. A találkozó nem volt általános. Nem volt megadott sorrend, aki akart az mehetett és játszhatta el darabját. Majd eljött a ,,nagy pillanat" amikor játszottuk. Számomra nagyon izgalmas volt. Sosem játszottam egyszerre ennyi emberrel együtt és ennyi ember előtt. Végül megvendégeltek minket. Nagyon szívesen részt vennék egy következő találkozón. Jó látni, ahogyan más csellisták játsszák darabjaikat és azt, hogy ők is mindent beleadnak.” Palkó Eszter (7.osztály)

(Vass Heni, csellótanár)

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.