Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

2018. február 17-én egy régiós csellótalálkozón vettünk részt a Koós Károly Művelődési Házban, Budakalászon. Hadd menjek időben kicsit korábbra, mert nem csak, mint vendégek voltunk ott, hanem valamelyest szervezők is.

A térségi zeneiskolás gordonkatanárai jó kapcsolatot ápoló, hivatásában elszánt emberekből áll. A térség, amit mi felölelünk: Budakalász, Szentendre, Dunabogdány és Visegrád. Ezekről a településekről öt zenetanárt érintett az összefogás. Sajnos, a hosszas egyeztetés ellenére, az élet sűrűsége miatt, ezen az első alkalmon csak hárman tudtunk részt venni, a növendékeinkkel együtt.

Bővebben...

Kedves Szülők!
A II. félévi térítési-és tandíjak befizetésére a következő időpontokban lesz lehetőség az iskola irodájában:
 2018. 02. 26-án, (hétfő) 07.30- 17.00-ig, 
 2018.02.27-én (kedd) 12.00-17.00-ig.

Ötven éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, aki azt vallotta: "Legyen a zene mindenkié!" Halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak. Nem véletlen, hogy zeneiskolánk idei első rendezvényének mottója is Kodály Zoltántól származott: „Az általános iskola célja: a teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember... Jó mérnök, vegyész stb. lehet valaki, ha tizenöt éves koráig rá sem gondol. De zeneértő nem lehet, ha hatéves korában (s játékosan még előbb) nem kezdik rendszeresen nyitogatni- gyakorolni a fülét... A zene ügye az általános iskolában nem is a zene ügye elsősorban. Közönségnevelés=közösségnevelés.”

Bővebben...

Ez az ősz igen mozgalmas volt zeneiskolánk számára. Amint megünnepeltük a Zene világnapját, már meg is kezdtük a készülődést következő programunkra. Ugyanis abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Dr. Falus András a neves immunológus, genetikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, elfogadta meghívásunkat és eljött Visegrádra, hogy beszéljen nekünk a zene és a genetika kapcsolatáról. A hallgatóság megtöltötte a polgármesteri hivatal nagytermét. Ott ültek nevelőtestületünk tagjai, de eljöttek a szobi és a nagymarosi zeneiskola pedagógusai is, valamint számos helyi szervezet képviselője és magánszemélyek is megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. A nagy érdeklődést mutatja, hogy többen állva hallgatták végig az előadást, mert nem jutott már számukra ülőhely.

Bővebben...

2017-ben is kinyíltak az iskola ablakai, hogy egy kis muzsikaszóval hangolódjunk együtt az ünnepre. Zenetanáraink és diákjaink örvendeztették meg városunk lakosságát. Felléptek a furulya, a zongora, a cselló, a fafúvós és a rézfúvós tanszakok növendékei is. A hangszeres produkciók mellett elhangoztak énekes művek is. A másodikos diákjainktól a hetedikesekig sokan csatlakoztak hozzánk azért, hogy karácsonyi dalok is megszólalhassanak. Öröm volt látni, ahogyan kicsik és nagyok önfeledten együtt éneklik a Mennyből az angyalt vagy a Csendes éjt.
Idén kissé megújultunk, ugyanis az utolsó kis koncert helyszínéül az egészségház udvara szolgált. A pavilont rendeztük be színpadnak, amelyet ünnepi díszbe öltöztettünk. Igazán meghitt hangulatban telt, a körülbelül 15 perces kis hangverseny. A végén pedig egy kis kaláccsal, pogácsával és meleg teával vendégeltük meg a gyerekeket és a nézőközönséget. Köszönjük a Váci Tankerületnek, a városi konyha dolgozóinak, és a polgármesteri hivatalnak, hogy hozzájárultak hangversenyünk sikeres megrendezéséhez.
Bosnyák Endréné
intézményegység- vezető

Sok szeretettel meghívunk mindenkit 2018. január 19-én, pénteken 18 órára a Don Vito pizzériába, ahol a 2018. évi Zoller-díj átadására kerül sor. A díjátadást követő emlékkoncerten a zene Zoller Attila emlékére szól.

A 2017-ben elért zeneiskolai eredményeiért és munkájáért a díjat idén Izsák Eszter kapja.

Teljesítményéhez gratulálunk!

Közönségnevelés, közösségnevelés a zene erejével

Iskolánkban hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk a Zene Világnapjáról. A zenetanárok közössége már szeptemberben megkezdi a felkészülést, hogy méltó módon ünnepeljünk október elsején. Ezúttal kollégám, Rácz Tamás kezdte meg a rendezvény szervezését. Úgy döntött, hogy idén ünnepeljünk kicsit másképp, mint eddig tettük. A cél az volt, hogy maradandó zenei élményt nyújtsunk az iskola gyermekközösségének. Tamás ennek érdekében felvette a kapcsolatot jó barátjával, a Misztrál együttes tagjával, Heinczinger Miklóssal, hogy látogasson el hozzánk. A koncert költségét az Áprily Iskoláért Alapítvány finanszírozta. Köszönjük nagylelkű támogatásukat! De köszönet illeti Tóth Sándor zongoratanárt is, aki az előkészületekben és a megvalósításban segédkezett.

A koncert mottójául a következő, Kodály idézet szolgált:

"Az általános iskola célja: a teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember... Jó mérnök, vegyész stb. lehet valaki, ha tizenöt éves koráig rá sem gondol. De zeneértő nem lehet, ha hatéves korában (s játékosan még előbb) nem kezdik rendszeresen nyitogatni-gyakorolni a fülét... A zene ügye az általános iskolában nem is a zene ügye elsősorban. Közönségnevelés=közösségnevelés." 

Bővebben...

Tisztelt Szülő!

Tájékoztatom, hogy a 2017/18-as tanév I. félévének zeneiskolai térítés – és tandíjai a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Térítés – és Tandíjszámítási Szabályzata értelmében változtak. Kérem, hogy az I. félévre szóló összeget 2017. június 28-án, vagy július 5-én (szerdán), 7.30-12.00 és 14.00-17.00 óra között fizessék be az iskola irodájában (konténerben).

A fizetendő összeg:

4.5-5 átlag : 7600 Ft/félév

4.0-4.4 átlag: 9100 Ft/félév

3.5-3.9 átlag: 12200 Ft/félév

bővebben itt olvasható a tájékoztató: icon Zeneiskolai térítési díjak 2017

Bosnyák Endréné

intézményegység – vezető

Köszöntjük a 2017-18-as tanévre felvett zeneiskolai növendékeket!

Zongora

Abinéri Dalma

Bene Zsuzsanna

tanár: Tóth Sándor

üres helyre vár: Csubák Milán

Rézfúvó és furulya

Baranyai Márk

Boros Maja

Eőry Attila

Futó Bence

Holyba Evelin

Horváth Dávid

tanár: Rácz Tamás

Gitár

Petőcz Emese

Schüszterl Dóra

Somogyi Emília

tanár: Kosztin László

üres helyre vár: Soós-Kiss Nimród

Cselló

Csékei Tamara

Draxler Maxim

Gencsi Hanna

Pálinkási Minka

tanár: Vass Henrietta

Fafúvó és furulya

Ott Luca

tanár: Nagy Gergely

Zeneiskolánk életében a december mondható a legmozgalmasabb hónapnak. Ilyenkor mind a növendékek, mind a zenetanárok kiveszik részüket a sok munkából. Így volt ez most is.
Minden héten, ugyanabban az időben kinyíltak az iskola ablakai, hogy az utcán álló közönséget megajándékozzuk egy kis muzsikaszóval. Nagy örömünkre a város lakossága körében kezd megszokottá válni ez a kis 10 perces koncert. Sokan jöttek el idén is, dacolva a hideggel, hogy meghallgassák rövid kis hangversenyeinket. Nagy növendékeink mellett lehetőséget kaptak kezdő diákjaink is arra, hogy megmutassák tudásukat, és hogy megtapasztalják azt, hogy milyen is kiállni a közönség elé. Derekasan helytálltak, leküzdötték lámpalázukat.
Ebben a hónapban tartottuk tanszaki hangverseinket is. A szülők megtöltötték a koncertek helyszínéül szolgáló termeket. Szépen muzsikáltak növendékeink, számot adva féléves fejlődésükről. Öröm volt hallgatni őket.
December 14-én került sor egyik legkiemelkedőbb rendezvényünkre, az Adventi koncertre. Idén a katolikus templomban tartottuk meg. Köszönjük Kalász István kanonok úrnak, hogy lehetőséget adott erre.
Büszkén mondhatjuk, hogy megtelt a templom a közönséggel. Ezen a hangversenyen a legügyesebb növendékek léphettek a publikum elé. Ennyi ember előtt muzsikálni nem volt kis feladat.
A karzatról felcsendülő trombita-és orgonaszó nyitotta meg a koncertet, majd hangszeres egyéni-és kamaraprodukciók hangoztak el. De élvezhettük az énekkar tisztán csengő hangjait is. Végezetül a zenetanárok bravúros produkciójára került sor. Igazán színvonalas, meghitt hangulatú rendezvénnyel zártuk le az évet.
Bosnyák Endréné
intézményegység- vezető

Immáron tizenegyedik alkalommal került sor a furulyatalálkozó megrendezésére a visegrádi Királyi Palotában. Kollégáimmal már kora reggel szorgalmasan készültünk a vendégek fogadására. Diákjaink pedig a palota bejáratánál várták az érkező diákokat és felkészítő tanáraikat. Sokan közülük már régi ismerősként üdvözölték egymást, hiszen nem először látogattak el rendezvényünkre.
A koncert kezdetére, 11 órára szép lassan megtelt a konferenciaterem.
Majd felhangzott az első produkció. A hallgatóság soraiban ott voltak a fellépő növendékek, hozzátartozóik és a visegrádi zeneiskolások, akik örvendezve adták át magukat a gyönyörű muzsikának. Igazán színes volt a repertoár. Többnyire reneszánsz és barokk szerzők művei csendültek fel. A gyerekek furulyán, gitáron, zongorán és csellón játszottak.

Bővebben...

Március 10-én került sor a Bonbon matiné utolsó előadására Szentendrén, a PMK-ban. Pedagógiai programunk tartalmazza a hangverseny látogatást, amelyet évi 4 alkalommal szervezünk meg a zeneiskolás növendékeink részére. Nagy népszerűségnek örvend ez a program, így rendszeresen bevonjuk a nem zeneiskolás tanulóinkat is.
Fontos számunkra a gyerekek zenei ízlésének formálása, amelyre igen nagy szükség is van manapság. A televízióban és a rádióban leginkább a könnyűzene túlsúlya valósul meg. A komolyzene ritkán jut el az általános iskolás gyermekekhez. Ezt szeretnénk ellensúlyozni azzal, hogy évente többször is olyan hangversenyekre visszük el tanítványainkat, ahol megismerkedhetnek a komolyzenével, mégpedig oly módon, hogy számukra igazán érdekes és érthető legyen az. Nagy öröm számunkra, hogy csupán néhány kilóméterre Visegrádtól meg is kaphatjuk ezt az élményt. Lukácsházi Győző szervezésében olyan előadásokat nézhettünk meg, ahol játékos formában, sok- sok humorral ötvözve ismerkedhettünk meg a népzene, a jazz, vagy a bécsi klasszicizmus zenéjével, jellegzetes hangszereivel. Sok új információval és magas szintű zenei élménnyel gazdagodtunk az előadások során. Bízunk abban, hogy ezáltal olyan alapokat adtunk a gyermekeknek, amelyeket felhasználva a későbbiek során hangverseny-látogató és kultúraszerető emberekké válhatnak majd.
Bosnyák Endréné
intézményegység- vezető

Sok szeretettel meghívunk mindenkit 2016. január 22-én, pénteken 18 órára a Don Vito pizzériába, ahol a 2016. évi Zoller-díj átadására kerül sor. A díjátadást követő emlékkoncerten a zene Zoller Attila emlékére szól.

A 2015-ben elért zeneiskolai eredményeiért és munkájáért a díjat idén Laposán Adrienn kapja.

Teljesítményéhez gratulálunk!


Zeneiskolánk életében ismét eljött az a nap, amely számunkra oly fontos, a Zene Világnapja. A nagy napot természetesen sok-sok készülődés előzte meg. A zenetanárok által javasolt ötletekből állt össze végül az ünnepi rendezvény forgatókönyve. Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésének szerettünk volna megfelelni azzal az elképzelésünkkel, hogy hozzuk közel a zenét mindenkihez. Olyan élményt szerettünk volna nyújtani, amellyel a zenehallgatás ismét közösségi élménnyé válik, és nem szorítkozik csupán az egyszemélyes keretek közé, ahol egyre jobban visszaszorul a fülhallgatók magányába. Az iskolai közösségnek, a gyerekeknek, és a tanároknak készültünk egy igazán vidám koncerttel. Annak érdekében, hogy mindannyian együtt ünnepelhessünk, a tornacsarnokban rendezkedtünk be. A zenetanárok már a délelőtt folyamán megkezdték a közös próbát, majd a helyszín berendezését.

Bővebben...

Tájékoztatjuk régi és új tanítványainkat, hogy a 2015/16-os tanév első féléves térítési díját 2015. július 01-én, 07.30 és 12.00 óra között,
valamint július 03-án, 15.00 és 17.00 óra között fizethetik be az iskola irodájában.

 

Köszöntjük a 2015-16-os tanévre felvett zeneiskolai növendékeket!


Zongora: (tanár: Sóvágó Anikó)
            
(ABC sorrendben)    
Anda Zalán
Bene Anna
Gencsi Debóra
Kárpát Nina
Mocan Fanni
Polgár Sára

                    
Fa- és rézfúvó, Furulya: (tanár: Rácz Tamás)

  ABC sorrendben)    
 Dinda Károly
 Finna Máté
 Kádár László    
 Kis Lili
 Kovács Mátyás
 Muckstadt Zénó
 Oláh Miklós
 Oláh Panna
 Szűcs Máté

 

Gitár: (tanár: Gável Gellért)                     
(ABC sorrendben)    
Bordás Gergely
Hock Alexandra
Máthé Olivér
Pataki Zsigmond
Pálinkás Hunor                
            
Cselló: (tanár: Lévai Antal)
(ABC sorrendben)    
Draxler Félix
Kovács Ervin    
Salk Alíz    
    
                                                                  

 

Bozóky Mihály korának nagy hatású tanítómestere és kántortanítója volt Pilismaróton. Az Ő emlékére rendezték a róla elnevezett énekversenyt a katolikus templomban az általános iskola szervezésében immáron 19. alkalommal. Sok gyermek gyűlt össze idén április 24-én, hogy nemes versengésben összemérjék tudásukat. A verseny előtt gyerekeinken érezhető volt az egészséges lámpaláz, mely elősegítette, hogy tudásuk legjavát adják produkciójukban.
A megmérettetésen a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola öt tanulója vett részt: Félegyházi Boglár, Félegyházi Miklós, Fieszl Antal(Tóbi úr), Fieszl Cecília és Szálinger Sára. Kiemelkedő szereplésükkel méltó módon képviselték iskolánkat és egész Visegrádot. A magas színvonalú versenyen az összes fellépő színpadképes produkciót adott elő. A mai világban ritkán hall ilyet az egyszerű halandó!
A több mint 25 versenyző előadását értékelve a zsűri a következő döntést hozta:
Kamara kategória: I. helyezés: Félegyházi Boglár és Félegyházi Miklós
Felkészítő tanár: Bosnyák Endréné
Alsó tagozatos kategória: I. helyezés: Fieszl Antal (Tóbi úr)
Felkészítő tanár: Miloszerni László
Felső tagozatos kategória: I. helyezés: Szálinger Sára
II. helyezés: Fieszl Cecília
Felkészítő tanár: Miloszerni László
Gratulálunk a gyerekeknek!
Miloszerni László

Zeneiskolánk ebben a tanévben is megrendezte az ifjú Művészek Találkozóját. A Mátyás Király Múzeum jóvoltából most is a Királyi Palota szolgált helyszínéül a rendezvénynek. Ezúton is köszönjük a Múzeum nagylelkű támogatását, amelynek köszönhetően ismét ebben az impozáns környezetben muzsikálhattunk!
Már régi ismerősként köszönthettük a környékbeli iskolákból érkező vendégeket. Ismét elfogadták meghívásunkat a Dunabogdányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola, a Szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola, a Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a dorogi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, és a Budakalászi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai.
Zeneiskolás diákjaink vállalták magukra a rendezvény előkészítő munkálatait, amelyeket már kora reggel megkezdtek. Majd fogadták a Visegrádra érkező vendégeket. A találkozó végeztével pedig a vendéglátásban vállaltak nagy szerepet. Odaadó munkájuknak köszönhetően válhatott olyan színvonalassá a rendezvény, amilyenné megálmodtuk azt. Köszönjük lelkiismeretes munkájukat!
Igazán szép produkciókat hallhattunk, amelyekben helyet kapott a furulya mellett a gitár, a zongora és a gordonka is. Hallhattunk egyéni és kamaraprodukciókat egyaránt. Visegrádi diákjaink is igen szép teljesítményt nyújtottak. Máthé Kamilla és Sintár Fanni, valamint Laposán Adrienn és Sintár Virág közös produkcióval örvendeztette meg a közönséget. A fiatalabb növendékek pedig tanárukkal, Rácz Tamással együtt léptek színpadra. Többségük csupán egy-két éve tanul furulyázni- Bordás Anna, Polgár Sára, Eőry Bíborka, Izsák Vendel, Érchegyi Hanna, Eőry Anna, Eőry Bence, Szabó Réka, Oláh Bence- , így számukra nem kis kihívás volt egy ilyen színvonalú rendezvényen való részvétel. Derekasan helytálltak, amelyet a közönség nagy tapssal köszönt meg nekik.
Öröm volt látni és hallani azt az összhangot, amelyet megteremtettek a színpadon. Büszkén hallgattuk ahogyan egymás rezdüléseit figyelve, közösen muzsikáltak.

Bővebben...

Minden érdeklődőt szeretettel várunk tanév végi koncertünkre, amelyet 2015. június 1-én (hétfőn) 17 órától a Katolikus templomban tartunk.
Közreműködnek:
a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola zenét tanuló növendékei és zenetanáraik

Sok szeretettel meghívjuk
Önt és kedves Családját, zenét tanuló növendékeink Adventi hangversenyére,

amelyet 2014. december 15-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel tartunk a
városi moziban.

Ismét elindult a tanév és a rövid nyár után szép lassan kezdünk hozzászokni mi, tanárok és a gyerekek is a mindennapi munkához.
A zeneiskolásoknak is beindultak a délutáni foglalkozások. A hangszeres és a szolfézsórák mellett az énekelni szerető növendékek közül jó páran a kórusórákat is látogatják.
Sokat gondolkodtam azon, miként tudnék egy kis örömet szerezni azoknak a gyermekeknek, akik a sok-sok délutáni elfoglaltságuk mellett vállalták, hogy hétfő délutánonként eljönnek hozzám, hogy együtt énekeljünk az iskolai kórusban. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy meglepem a gyerekeket egy zenei programmal. Annyit árultam el nekik, hogy egyik délután el fogunk látogatni valakihez, aki meg fog mutatni nekünk egy nagyon érdekes hangszert. Amikor megkérdeztem, hogy kik szeretnének eljönni velem, szinte mindegyikük keze a magasba lendült. Záporozni kezdtek a kérdések, hogy áruljam el, hová megyünk, milyen hangszert fogunk megnézni? Válaszképpen titokzatosan mosolyogtam. Nagyon örültem, hogy ilyen érdeklődőek, és felvettem a kapcsolatot Kalász István kanonok úrral, hogy megszervezzem a látogatást városunk templomába, ahol a hangszerek királynőjét, az orgonát terveztem bemutatni a diákoknak. Kalász atya nagyon segítőkész volt, azonnal egyeztetett a templom kántorával, Németh Tamással, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb időpontot.
Eljött a nagy nap és elindultunk a templom irányába. A gyerekek folyamatosan kérdezgettek, hogy hová megyünk? Csak mosolyogtam, és megnyugtattam őket, hogy mindjárt ott leszünk. A templom oldalbejáratánál, a szűk, tekergő lépcsősoron felfelé menve már örömmel mondták szinte mindannyian: tudjuk hová megyünk, az orgonához! Néhányan elárulták, hogy már látták az orgonát, mert voltak fent a karzaton.
Tamás bácsi mosolygó arccal várt bennünket. Megmutatta nekünk a hangszer működését, kívülről, belülről megnézhettük az orgonát. Még egy sípot is kivett nekünk, hogy közelebbről láthassuk. Megengedte azt is, hogy kipróbáljuk a hangszert! Ez volt ám az igazi öröm! Odaülhettünk ahhoz az orgonához, amelyet „csak” hallgatni szoktunk a hétvégi istentisztelet alatt, és most mi is játszhattunk rajta! Sőt! Azt is kipróbálhattuk, hogy milyen volt régen, amikor még nem volt elektromos áram, megszólaltatni az orgonát. A bátrabbak taposhatták a fújtatót is. Jól elfáradtak a gyerekek a nagy munkában.
A látogatás végén mi is megörvendeztettük Tamás bácsit. Elénekeltük neki egyik kedvenc dalunkat, az If You Are Happy-t, amit ő orgonával le is kísért. Így közös muzsikálással zárhattuk ezt az örömteli programot.
Köszönjük szépen ezt a csodálatos élményt Kalász István kanonok úrnak és Németh Tamás kántor úrnak!

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

Bosnyák Endréné
intézményegység-vezető

Május 5-én délelőtt került megrendezésre Dömösön az ovisoknak szervezett
hangszerbemutató. A polgármesteri hivatal nagyterme szolgált helyszínéül a rendezvénynek, amely szép lassan megtelt a dömösi ovisokkal. A kicsik fegyelmezetten viselték a "megpróbáltatást" és amennyire  lehetőség mutatkozott aktívan részt is vettek a különböző hangszerek ismertetésében.
A rövid műsor résztvevői a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás növendékei voltak, akik közül néhányan pár évvel ezelőtt még Dömösön koptatták a mászókát. A gyerekek megismerkedhettek a furulya, a gitár, a cselló, a klarinét, a szaxofon és a zongora hangjával, felépítésével. Csillogó szemekkel, érdeklődve hallgatták a hangszerek bemutatását és bátran válaszoltak az elhangzott kérdésekre. A rövid bemutató az ott levő felnőtteknek is épp úgy segítségére szolgált. Az itt gyűjtött tapasztalatokkal a jövőben még izgalmasabbá válhat a gyerekek számára egy ilyen rendezvény.
Reméljük, hogy sok olyan új ismerettel gazdagodtak az ovisok, amelyek segítségével könnyen el fogják tudni dönteni, hogy milyen hangszeren szeretnének majd tanulni.
Június 4-én fogjuk meglátogatni a visegrádi ovisokat. Hozzájuk is elvisszük zeneiskolás növendékeinket, hogy megmutassák a kicsiknek azt, hogy pár év zenetanulással hová lehet eljutni. Ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor az Óvoda kertjében fogunk koncertet adni.


Nagy Gergely
klarinéttanár

Tisztelt Szülők!
A Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola felvételi meghallgatást (képességfelmérést) tart 2014. június 12-én (csütörtökön) 14.00 és 16.00 között. (jelentkezési lapot az irodában lehet kérni)
A meghallgatás során tájékoztatást adunk a zenetanulás lehetőségeiről,
- segítünk a megfelelő hangszer kiválasztásában
- konzultálunk az adott hangszerre való alkalmasságról
- egyéni zenei képességfelmérést végzünk
Kérem, az előzetes meghallgatásra szóló jelentkezési lapot 2014. június 06 - ig juttassák vissza az irodába!
Választható tanszakok:
cselló
furulya
gitár
klarinét
zongora
rézfúvók (trombita, harsona, kürt, tuba)
(A klarinét és a rézfúvósok előhangszere a furulya, ennek testfelépítési
okai vannak.)

Bosnyák Endréné
intézményegység - vezető

Irodalom, muzsika és tánc az Ifjú művészek találkozóján

Idén április 11-re esett iskolánk kiemelt rendezvénye, a Furulyatalálkozó, amely minden évben a királyi palotában kerül megrendezésre. A MNM Mátyás Király Múzeuma jóvoltából ismét lehetőséget kaptunk arra, hogy ezen az igazán impozáns helyszínen szervezhessük meg a találkozót. Ezúton is köszönjük nagylelkű támogatását!
Nyolcadikos diákjaink már kora reggeltől fogadták a Visegrádra érkező vendégeket. Szép lassan megtelt a Palota lovagterme a fellépő diákokkal és tanáraikkal valamint a kíváncsi vendégsereggel.
Stílusosan egy fanfár jelezte a közönségnek a koncert kezdetét, amelyet Rácz Tamás tanár úr és három tanítványa adott elő tenorkürtön és trombitán. Felemelő érzés volt, ahogyan a rézfúvós hangszerek fényes, telt hangja betöltötte a teret.

Bővebben...

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

A Magyar Kultúra napjáról minden évben megemlékezünk. Idén sem volt ez másképp. Az előző évek hagyományától eltérve, ezúttal játékos feladatsorral készültünk. A kérdések nemcsak a magyar költészetre fókuszáltak, hanem kultúránk több területét is átfogták.

A felső tagozat minden évfolyamán – egy rendhagyó magyar óra keretein belül – a tesztsor kitöltését megelőzően elhangzott néhány olyan, a témára való ráhangolódást segítő kérdés, amely objektív képet nyújtott a gyerekek előzetes tudásáról. Örömmel tapasztaltuk, hogy igen tájékozottak ebben a témakörben. Élvezettel válaszoltak az érdekes kérdésekre. A mi feladatunk még a továbbiakban a tesztsor javítása volt. Nagyon sok jó eredmény született, közülük is a legjobbak a következők voltak:

5.osztály:

Papanecz Gergő és Szabó Réka

6. osztály:

Fenyvesi Luca

7. osztály:

Ispán Boglárka

8. osztály:

Bene Júlia és Farkas Györgyi

 

Gratulálunk a legtöbb pontot elért diákoknak!

                                                                  Bosnyák Endréné és Eőryné Siskó Katalin

Házhoz jött a Zenede

Iskolánkban alighogy megünnepeltük a Zene Világnapját, máris készülhettünk a következő zenei eseményre, a Házhoz megy a Zenede című könnyűzenei koncertre.
A  program megálmodója Bordás József dobművész és zenetanár azzal a céllal hozta létre ezt az előadást, hogy bemutassa a gyermekeknek a könnyűzene fejlődését az 1920-as évektől napjainkig.  Zenésztársai a magyar jazz és könnyűzenei élet kimagasló egyéniségei:
Balogh Roland, gitár-művész, zenetanár, JuniorPríma díjas művész. A 2009 montreux-i jazzgitár verseny győztese,
Balogh Zoltán ugyanezen rangos nemzetközi fesztivál harmadik helyezettje zongora kategóriában,
Abebe Dániel Bebe, a Back II Black együttes énekese.

Bővebben...

Zene nélkül mit érek én?

Nekünk zeneiskolásoknak a zene világnapja igazán fontos esemény. Ezért kollégáimmal igyekeztünk olyan zeneműsort összeállítani, amely közel hozza a zenét azokhoz, akik nem kerülnek nap mint nap kapcsolatba a muzsikával.
Amikor azon gondolkodtam, hogyan tudnám a gyerekeket bevonni az ünnep előtti készülődésbe, akkor merült fel bennem az a gondolat, hogy vajon ők hogyan viszonyulnak a zenéhez, és vajon milyen stílusú zenéket szeretnek. Ezért végigjártam az osztályokat és két kérdést tettem fel nekik:
1.    Számodra mit jelent a zene?
2.    Mi a kedvenc dalod, zeneszámod?

Válaszolni többféle módon lehetett: írásban (néhány szóban), versben és rajzban. Nagy meglepetésemre több mint 50 pályamű érkezett, többségében rajzok. A nagyobbak inkább leírták véleményüket, amelyek többsége igen érett, szinte már felnőttre jellemző gondolatokat tartalmazott. Íme néhány példa közülük:

Bővebben...

A 2013-14-es tanévben felvett zeneiskolai növendékek névsora itt olvasható: icon felvettek

Tájékoztatom a szülőket, hogy a 2013/14-es tanév első félévének zeneiskolai térítési díjai nem változtak. Kérem, hogy a tankönyvek átvételének napján fizessék be az első félévi összeget!

Akik térítési díj mentességre jogosultak, kérem az igazolásokat hozzák magukkal.

A pontos időpontot az iskola honlapján és a szokásos helyeken (iskolai ablakok) fogjuk közölni.

Iskolánk térítési díj táblázatát ide kattintva találják meg: térítési díjak

                                                                                                              Bosnyák Endréné

                                                                                                     Intézményegység-vezető

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a fafúvós és a rézfúvós tanszak koncertjére, amelyet 2013. április 24-én, szerdán 17 órától Visegrádon, a Polgármesteri Hivatalban tartunk.


Közreműködnek:
a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola zenét tanuló növendékei és zenetanáraik

Szeretettel várunk minden érdeklődőt március 19-én, 16.30 órakor az iskolába, zongora - tanszaki koncertünkre!

November 14-én a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége (MZMSZ) által szervezett zenepedagógiai konferencián vettem részt Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban. A találkozón szó volt a zeneoktatás köznevelési rendszerben betöltött szerepéről, és lehetséges módszertani újításokról is.

Bővebben...

Szolfézs órák időbeosztása

Hétfő 15.00-15.45

Szerda 14.15-15.00

Előképző 1. Kenéz Veronika
2. Félegyházi Kinga
3. Karakas Emese
4. Oláh Bence
5. Pataki Hanna
6. Péter Panka
7. Szabó Luca
8. Szabó Regő
9. Szilas Petra
10. Sziva Hanna
11. Bálint Blanka
12. Vastag Viktória
13. Kucsera Dorottya
14. Kangas Róbert
15. Fieszl Cecília
16. Palkó Eszter
17. Barta Viktor

Kedd 14.30-15.15

Szerda 13.30-14.15

1. osztály 1. Csehi Eszter
2. Gróh Laura
3. Hegedűs Réka
4. Ispán Frank
5. Katona Sebestyén
6. Kiss Magdolna Réka
7. Lénárd Napsugár
8. Máthé Kamilla
9. Ott Amarillisz
10. Schneider Laura
11. Sintár Fanni
12. Szilágyi Titusz
13. Tóth Levente

Kedd 15.15-16.00

Csütörtök 14.45 - 15.30

2. osztály 1. Balázs Villő
2. Bényei Bíborka
3. Bosnyák Olivér
4. Eőry Piroska
5. Farkas Gábor
6. Félegyházi Boglár
7. Félegyházi Miklós
8. Hábel Zsófia
9. Izsák Márton
10. Katona Samu
11. Láng Bence
12. Marton Bálint
13. Nődl István
14. Schaffer Noémi
15. Scheili Péter
16. Szabó Réka

Hétfő 15.45-16.30

Szerda 15.45 - 16.30

3. osztály 1. Bene Ágoston
2. Horváth Balázs
3. Kangas Krisztofer
4. Laposán Adrienn
5. Muckstadt Andrea
6. Sickerling Maximilian
7. Sintár Virág
8. Szilágyi Lilla
9. Zeller Péter

Hétfő 16.30-17.15

Szerda 16.30 -17.15

4. osztály 1. Fekete Péter
2. Félegyházi Borbála
3. Félegyházi Janka
4. Ispán Boglárka
5. Ispán Filip
6. Muckstadt Szabina
7. Oláh Péter
8. Somogyi Dániel
9. Szabó Boglárka Petra

Hétfő 17.15 - 18.00

Szerda - 17.15 - 18.00

5. osztály 1. Bene Júlia Eszter
2. Irsai Tamás
3. Munkácsi Dániel
4. Schaffer Ádám

Hétfő 17.15-18.00

Szerda 17.15 - 18.00


1. Muszula Róbert
2. Szabó Csenge
Tanár: Bosnyák Endréné
Kötelező kamara 1. Bene Márton
2. Szénási Dalma
3. Farkas Boglárka

Bővebben...

Délutáni órák!!!

Egy héten 2 délutáni hangszeres óra (2x30 perc) egyéni foglalkozás és 2 délutáni szolfézsóra (2x45 perc) csoportban.
Rendszeres, minden napi otthoni gyakorlás, felkészülés az órára!

Számon kérés: minden órán, valamint 1. félév végén és a tanév végén vizsga.
Évközben koncertek, fellépések.
Hangszerbemutató kis koncertet tartottunk az óvodában, március 21-én délelőtt. Alsós növendékeink játszottak, akik nem olyan régen járták ki az óvodát, így voltak olyan ovisok, akik ismerték a legtöbb "előadót".
Köszönjük a meghívást.

2012. február 29-én a dömösi polgármesteri hivatal nagytermében ötödik alkalommal rendeztük meg zeneiskolás növendékeink koncertjét.

A gyerekek nagy izgalommal készültek és mindannyian a tőlük (és izgalmuktól) telhető legjobb tudásukat adták. Először az izgulós és mosolygós kicsik sugározták zeneszeretetüket, majd a rutinos nagyobbak következtek. Az ő (zenei) hangjuk már erősebben, magabiztosabban, tisztábban szólt – ahogyan ennek lennie kell. Tanáraink elégedetten hallgathatták növendékeiket, hiszen mindenki szorgalmasan és alaposan felkészült a koncertre, s ott ennek megfelelően is szerepelt. A gyermekek is büszkék lehettek magukra szép teljesítményükért, s azért is, mert eddigi munkájukkal kiérdemelték, hogy az iskola képviseletében ezen a napon ők léphettek fel Dömösön.

Nagyon örültünk annak, hogy sok felnőtt jött el, és különösen szívesen láttuk a megjelent osztálytársakat, barátokat, akik a koncertezőknek drukkoltak.

Ki kell emelnünk azt is, hogy igazi klasszikus zenei koncerten érezhettük magunkat, hiszen nemcsak az előadások zenei színvonala, hanem a hallgatóság tiszteletteljes viselkedése is koncert körülményeket teremtett.

A szervezőknek köszönjük a segítőkész fogadtatást.

A jövőbeni viszontlátásra!

Csereklye Dóra

művészeti igazgatóhelyettes

 

(a koncertről készült képek megtekinthetőek a galériában, vagy ide kattintva: dömösi koncert)

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.