Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Elkezdődött a 2017/2018-as tanév. A nyári szünet szabadságából kicsit nehéz átállni a mindennapos korán kelés, iskolába járás kötöttségére, még akkor is, ha a gyermekek (és a szülők) többsége várta már a szeptembert. Ezt az átállást és az új kisdiákok közösségünkbe történő beilleszkedését segítik az iskolán kívüli programok. Bár még csak szeptembert írunk, erre már több lehetőséget teremtettünk a gyermekeinknek:
Szept. 9-én szülőkkel és testvérekkel kiegészülve vettünk részt a Dömösi Zöld Forgatagban. Az idén húsz éves Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében tartottak természetismereti vetélkedőt, madárgyűrűzést, kézműves foglalkozásokat, játékokat, kisállat-bemutatót, valamint Cincér Piacot. A gyermekek sok mesélnivalóval és jutalommal tértek haza.
Szept. 15-e hétvégéjén volt a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ami ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Pénteken szedtük a szemetet diákjainkkal a Duna-parton az iskolától a szigetcsúcsig. Kidobott, rossz kályhacsőtől, kempingágytól, no és persze több zsáknyi szeméttől szabadítottuk meg lakóhelyünket. A vidám délutánon a hasznos munka jóleső érzésén túl Benedek Károly alpolgármester úr jóvoltából egy kis traktorozás volt a gyermekek jutalma.
Szept. 16-án részt vettünk az idősek napi rendezvényen, ahol tanulóink a saját nagyszüleik, szüleik gyűrűjében köszöntötték verseikkel az idősebb korosztályt.
Szept. 22-én Szentendrén került sor az Európai Autómentes Nap keretén belül az Őrzők napja elnevezésű programra. A gyerekek itt „rengeteg programot és közlekedéssel kapcsolatos tudnivalót szerezhettek. Idén is a leglátványosabb esemény a közlekedésrendészet által szervezett baleseti szimuláció volt valamint a rendőrmotoros bemutató és a kutyás intézkedési bemutató. E mellett kicsik és nagyok egyaránt felülhettek a Honvédség harci járműveire, beülhettek a rendőrautókba, és a játékosan kialakított KRESZ-pályákon megtanulhattak sok közlekedési alapszabályt. Az esemény slágerei voltak a mókás, trükkös bringák, melyeket ki lehetett próbálni és a játékos vetélkedők.”    

A sűrű szeptembert után októberben sem maradnak diákjaink program nélkül, aminek egy részére továbbra is szeretettel várjuk testvéreiket és szüleiket.
Szárazné Fehér Tímea

2016. október 14-én a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt megnyitotta az érdeklődők előtt a közműalagutat Visegrád és Nagymaros között.
A kisoroszi iskola diákjaival és néhány szülővel kíváncsian vágtunk neki az útnak. Visegrádnál az alagút elején szóbeli tájékoztatást kaptunk az építés körülményeiről, a vízfogyasztásról stb. Ezeket tablók tettek szemléletessé.
A fél km-es Duna alatti séta után Nagymaroson jöttünk ki a felszínre. Napsütéses szép időben sétáltunk a kerékpáros úton vissza a révig, majd a Duna felett vissza Visegrádra.
A különleges környezet tette érdekessé ezt a kirándulásunkat.

Szárazné Fehér Tímea

 

(a képek ide kattintva tekinthetők meg: https://www.facebook.com/aprilyvisegrad/photos/pcb.844809245662260/844808458995672/?type=3&theater

Egy szép napon elmentünk az iskolával az őrzők napjára, Szentendrére.
Először megnéztünk egy kutyás bemutatót, majd leültünk enni. Reggeli után megnéztük a lehetőségeket.
Találtunk egy olyan helyet, ahol volt egy tűzoltókocsi, aminek a kosara embereket emelt a magasba. Mi is sorba álltunk. Négy személyes volt, de egy tűzoltó bácsi is jött velünk. Végre mi következtünk. Eleinte féltem, de aztán nagyon jó volt.
Később ketté váltunk. A mi csapatunk először lovagolt, majd festettünk. Ekkor azonban jött egy nagy szél és elfújta a szélforgóinkat. Párat elkaptunk, de a többi a Dunában végezte.
Ezután tovább mentünk biciklizni. Még ajándékot is kaptunk. Amíg mi hajtottunk, addig a többiek bementek egy füstbarlangba. Az ügyességi pályánál összetalálkoztunk a másik csapattal és együtt mentünk végig az akadályokon.
Tank is volt. Fel lehetett rá menni, be lehetett szállni. Ez engem nem nagyon érdekelt. Majd kardoztam a barátnőmmel, célba lőttem. Azt el is felejtettem, hogy az út közepére kitettek egy autót és egy másik kocsi belehajtott. Nagyon rémisztő volt.
Nagyon jól éreztem magam és ráadásul nem kellett tanulni. Köszönjük az őrzőknek és a tanító néniknek ezt a szép napot!
Moys Boglárka 4. osztály

 

(a fényképek ide kattintva tekinthetők meg:  https://www.facebook.com/aprilyvisegrad/photos/pcb.844808095662375/844792538997264/?type=3&theater )

 

Az egyik kedden elindultunk az iskolásokkal a Skanzenbe. Nem kis idő volt, amíg odaértünk!
Ott egy nagyon vicces és kedves ember fogadott minket, Ábris bátyánk. Először is mindenkinek osztott kalapot, sőt az egyik elsőst meg is koronázta. Aztán elmondta, hogy mit fogunk csinálni. Azt is megtudtuk tőle, hogyan kerültek a Skanzenbe a régi házak. Az is kiderült, hogy mustot fogunk készíteni.    
Először játszottunk egyet a szőlővel, aztán megmostuk a gyümölcsöt. A harmadik lépés az volt, hogy le kellett szedni a szemeket. Ezek után jöhetett a legjobb rész: össze kellett nyomkodni a szőlőszemeket. Az összetört gyümölcsöt beraktuk a présbe, aztán súlyokat raktunk rá. Mikor kész lettünk a préseléssel, leszűrtük. Már kész is volt a finom must! Mindenki kapott egy kis pohárral. Azután Ábris bátyám így kiáltott:    
- Szájhoz!    
A szánkhoz emeltük a poharat.    
- Torokra!    
Mindenki megitta. A végén el is kellett mosnunk az edényeket. Mikor ez megtörtént elköszöntünk és elindultunk haza.
Ó, de azt a mustot még mindig a nyelvemen érzem! Én nagyon jól szórakoztam! Remélem, hogy máskor is ellátogatunk a Skanzenbe.
Moys Koppány 4. osztályos tanuló

Az idei ősszel is hagyományosan megrendezésre került a visegrádi iskolában, így nálunk is az Áprily-hét. A téma ezúttal az állatok ábrázolása volt.
A programsorozat november 14-én kezdődött. Az ünnepi megnyitón a kisoroszi gyermekek egy Észak-amerikai mivok indián mesét adtak elő: A prérifarkas az ember teremtője címmel.
Ezen a napon került megrendezésre a vers- és prózamondó verseny is. Az 5-6. osztályosok zsűrizésében idén Székely B. Miklós művész úr is részt vett. A legkisebbek kategóriájában Hechtl Boglárka 3. és Péter Panka 4. osztályos tanuló képviselte az oroszi iskolát. Mindkettőjüket megdicsérte a zsűri, sőt Panka előadását 2. hellyel jutalmazta.

Bővebben...

A kisoroszi tagiskola ügyes diákjai az ORFK közreműködésével szervezett vetélkedőn első helyezést értek el és egy kerékpárt kaptak jutalmul.(bővebben itt olvashatnak róla : http://www.aprily-visegrad.hu/index.php/aprily-visegrad-hirek-menu/aprily-visegrad-hirek-tagiskola-menu/688-kicsi-a-bors-de-eros)

 

Sajnos 17 felé nem tudják elosztani az egy szem kerékpárt, így arra gondoltak, hogy licitálásra bocsátják a drótszamarat és a befolyt pénzt fordítják a diákok jutalmazására.

A kerékpárra lehet licitálni (katt. a linkre) : icon kerékpár licit

Nemzedékek biztonságáért címmel az ORFK közreműködésével országos közlekedési vetélkedőt szerveztek a gyerekeknek 2014. május 30-án, Budapesten. Célként tűzték ki, hogy  játékos eszközökkel segítsék a kulturált közlekedésre nevelést. A MINI-KRESZ „Pindúr-Pandúr” elnevezésű versenyre óvodás és kisiskolás 1. és 2. osztályos korcsoportban várták a jelentkezéseket. Az ország egész területéről - Nyíregyházától Győrig -  közel 150, 8-8 fős csapat érkezett. Az óvodások 50, az iskolások majd 100 csoporttal indultak a megmérettetésen.    

A szervezők brióssal, meleg teával, később ebéddel vendégelték meg a résztvevőket. Az elméleti részen a csapat egyik felének, míg a gyakorlati részen a másik felének kellett helytállnia. Az előzőben a közlekedési szabályokat és a kulturált közlekedés ismereteit, az utóbbiban a kerékpározási ügyességüket kellett bizonyítaniuk a gyermekeknek. A feladatok teljesítése után ugráló-vár és TOMI bohóc szórakoztatta a gyerekeket. Minden induló csapat iskolája közlekedési-, és sportjátékokat, valamint oktatóanyagot tartalmazó ajándékcsomagot kapott. A „jók közül a legjobbak” pedig egy kerékpárral térhettek haza.      

Mi, kisorosziak a kicsi osztálylétszám miatt 1 csapatot tudtunk kiállítani, de a 3., 4. osztályosokat is elvittük magunkkal. Ők is aktívan részt vehettek a programon, hiszen a drukkoláson túl kipróbálhatták a rutinpályát és az ugrálóvárat egyaránt.
Az izgalom akkor lett igazán úrrá rajtunk, amikor kiderült, hogy a maximum pontot elérő csapatok között vagyunk holtversenyben, s az időeredmények fogják eldönteni, hogy kik térhetnek haza győztesként a nyereménnyel, a kerékpárral. Kis csapatunk nagy ovációval fogadta, amikor az eredményhirdetéskor meghallottuk a Kisoroszi nevet.
    
 Hazafelé jövet boldogan szorítottunk helyet a biciklinek, s úgy éreztük, igaz a mondás: Kicsi a bors, de erős.


Szárazné Fehér Tímea
tagintézményvezető

 

A fényképek ide kattintva érhető el: Mini-kresz

Február végén megtartottuk a hagyományos farsangi mulattságunkat. A jelmezes felvonulás után kis műsorral szórakoztattuk vendégeinket. Irodalmi részletek, német versikék, zongorázás, furulyázás voltak az összeállításban. A legnagyobb tetszést a western tánccal aratták a gyerekek. A tombolán pedig sok-sok nyeremény talált gazdára. Erről az eseményről a Danubia televízión lehet látni összefoglalót.
Ezen a napon a nebulóinknak más szórakozásban is részük volt.:       
Meghívtuk iskolánkba az ELMŰ által üzemeltetett Fizibuszt. Ez a program a fizikát hozza közelebb a gyerekekhez látványos kísérletek bemutatásával. Hol áhítattal figyelték az előadót, hol versengve jelentkeztek a részvételi lehetőségért, hol felszabadultan kacagták társukat, mikor annak a haja is égnek állt. Bár a fizika alsó tagozaton nem oktatott tantárgy az ilyen könnyed, látványos kísérletek azon túl, hogy jó szórakozást jelentenek, talán segítenek abban, hogy felső tagozatban nem legyen mumus ez a tudomány.  

Szárazné Fehér Tímea

 

  Szárazné Fehér Tímea Zimányi Rózsa Csóka Ilona
8.00-8.45 matematika 2.,4. osztály    német 1.,3. osztály
 8.55-9.40 matematika 1.,3. osztály    német 2.,4. osztály
 10.00-10.45 magyar 2.,4. osztály magyar 1.,3. osztály  

Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

Az idei évben nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Oktatási Bizottsága által szervezett országos német vers – és prózamondó verseny. Az idei évben is a kisrégiós fordulónak a dunabogdányi általános iskola volt a házigazdája. Ezen a versenyen a mi tagiskolánkon és a visegrádi iskolán kívül 3 iskola diákjai mutathatták meg tehetségüket:

  • Kalász Suli Általános Iskola Budakalász
  • Német Nemzetiségi Iskola Pomáz
  • Dunabogdányi Általános Iskola Grund- und Hauptschule és AMI

Bővebben...

Mikulás ünnepség

December 9-én, délután 16 15-kor érkezett meg hozzánk a Mikulás. A gyerekek már nagyon várták őt. Verseket is írtak neki.

Kedves öreg Mikulás
Gyere el hozzánk!
Minden gyerek nagyon vár
Kedves öreg Mikulás
Minden gyermek mosolyog,
Ha meglát az ablaknál.

Sághi Lili

Bővebben...

Az idei évben rendhagyóan indult az Áprily-hét. November 12-én Áprily-estélyt rendeztek Visegrádon a Magyar László Sportcsarnokban. A jótékonysági bál jól sikerült. A szervezők szeretnék, ha ez a bál minden évben megrendezésre kerülne. Iskolánkból is részt vettek páran ezen az eseményen.
November 14-én Visegrádra mentünk a gyerekekkel. Áprily Lajos született ezen a napon 1887-ben. 10 órakor kezdődött a képzőművészeti pályázatra ékezett művekből szerkesztett kiállítás megnyitója és a díjátadás. Iskolánkból Kovács Luca Borbála (1. osztály) ért el helyezést. Korcsoportjában 3. lett.
11 órakor kezdődött „Áprily tanár úr” címmel a vers- és prózamondó verseny. A tanulók Nemes Nagy Ágnes verseit szavalták el. A költőnő Áprily Lajos tanítványa volt. Következő tanulóink képviselték iskolánkat: Bozóki Viola Mária (Hóesésben), Szabó Melinda (Evetke), Horváth Boglárka (Labda), Vörös Laura Luca (Űrhajó és jegenyék). A prózamondó verseny ideje alatt a verset nem mondó gyerekekkel ellátogattunk Áprily Lajos sírjához, majd sétálni indultunk.

Bővebben...

Tagiskolánkban történt
A 2011/2012-es tanévben iskolánk csatlakozott az Iskola Rendőre programhoz. Ennek keretén belül a szentendrei kapitányságról jönnek ki rendőrök közlekedési ismereteket tartani a gyerekeknek. Sőt a kicsik felvilágosítása kiterjed más jellegű rájuk leselkedő veszélyekre is.
1. alkalommal elméleti oktatást kaptak a diákjaink, ezt a későbbiekben a tervek szerint kiegészíti majd gyakorlati is. Nagy sikert aratott egyenruhásainknak már a megérkezése is, hisz elsőnek egy motoros rendőr jött. A járművet a gyerekek ki is próbálhatták: volt ott villogás, szirénázás, berregés. Az elméleti oktatáson két csoportban a gyerekek igen aktívak voltak. A rendhagyó környezetismeret óra végén még ajándékot is kaptak egyenruhásainktól. Búcsúzáskor boldogan integettek vendégeink után.
Reméljük elméleti tudásukat a gyakorlatban is kamatoztatni fogják s balesetmentesen fognak közlekedni.
Szárazné Fehér Tímea

Szeptember végén egy szép, meleg őszi napon kirándulni indultunk Visegrádra.

A Salamon-toronyban kezdtük a programot, ahol Cseke László a Szent György Lovagrend Lovagja tartott fegyverismertetőt és harcászati bemutatót a gyerekeknek. Az ifjúság nagy örömére a sisakokat, páncélokat az előadás végeztével fel is próbálhatták. Ez annyira tetszett a nebulóknak, hogy nem győztük a fényképeket készíteni róluk, mert mindenki igyekezett megörökíttetni magát a középkori viseletben.

Következő program a torony múzeumának megtekintése volt. Itt az igen szűk csigalépcsőnek volt a legnagyobb sikere.

A délelőttöt a Sibrik-dombon folytattuk, ahol megnéztük az emlékműveket és sütkéreztünk kicsit a jó időben.

Innen a túra könnyebbik része jött, mert már csak lefelé kellett gyalogolnunk. Egészen a mozi épületéig, ahol a Zene Világnapja alkalmából az Áprily iskola művésztanárai örvendeztették meg az ifjúságot koncertjükkel. Ehhez a programhoz csatlakoztunk. Hallhattunk zongorát, csellót, szaxofont, gitárt és az iskola új néptánctanára is tartott egy kis bemutatót.

Kirándulásunk i-jére a pont mégis talán akkor került fel, mikor a koncert után a Mátyás Király Történelmi Játszóparkba átmentünk. Bár voltunk már itt a gyerekekkel, de hát egy játszóparkból soha nem elég és az ember gyereke nem lehet elég fáradt ahhoz, hogy egy ilyen helyszínen új erőre ne kapjon...

Ez a nap nem csupán kellemes, de színes és tartalmas is volt. Köszönjük a program támogatását Mezei Évának, Cseke Lászlónak, Szalai Balázsnak és a Visegrád Mátyás Király Múzeum vezetőinek.

Szárazné Fehér Tímea

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.