Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Idén is rendhagyó módon ünnepeltük meg március idusát.

A rendezvénytéren gyülekeztünk, majd a polgármesteri hivatal udvarába érkeztünk, ahol Petőfi lelkesítő szavait hallhattuk egyik diákunktól. Kíváncsi pillantások kísértek bennünket a 1848-as emlékműig, mivel utunkat mindvégig hangos énekszó jelezte. A dalokat már hetek óta tanulták a gyerekek, akiket Gebri Bernadett kísért kobozon. A város lakói közül többen velünk énekeltek, köszönjük!

Az emlékműnél Rácz Tamás trombitaszólója teremtette meg a szabadságharc hangulatát, majd az elkészült nemzeti színű kézműves alkotásokkal tisztelegtünk hőseink előtt. A kicsik lelkesen szavalták a Nemzeti dalt, s a régi dalok zúgtak a téren. Visszautunkat színes jelzések kísérték, hiszen a mi lelkünk után az üres virágládákat is feldíszítettük a Fő utcán. Köszönjük a helyi rendőrőrsnek, hogy biztosították számunkra az útvonalat.

Tisztelt Szülő!

Március 10. (szombat) munkanap.

Iskolánkban ezt a napot – a tanév elején elfogadott munkaterv alapján, a szülői munkaközösség egyetértésével – május 26-án (szombat), a gyermeknapon fogjuk ledolgozni, az előző évekhez hasonlóan.

Kérjük a szülőket, hogy 2018. március 6-ig értesítsék írásban az osztályfőnököt, ha március 10-re gyermekük számára felügyeletet kérnek; ha igen: mettől meddig és hogyan mehet haza az ügyeletből.

Üdvözlettel:

Bozóki Marianna intézményvezető megbízásából

 

Pauluszné Tóth Anna

intézményvezető-helyettes

 

 

Tisztelt Szülő!

December 21-én csütörtökön az alsó tagozaton 4, a felső tagozaton 5 tanítási óra lesz. Ezen a napon leckét nem kapnak a tanulók, és délutáni foglalkozások sem lesznek. A tanulók előzetes szülői engedély esetén tanórák ill. ebéd után hazamehetnek. (Ebéd fél 12-től 13 óráig folyamatosan, felmenő rendszerben.) Délután összevont ügyeletet tartunk. Az iskolabusz 13:20-kor indul.

December 22-én pénteken az alsó tagozaton 4, a felső tagozaton 5 tanítási óra lesz. Ezen a napon leckét nem kapnak a tanulók, és délutáni foglalkozások sem lesznek. A tanulók előzetes szülői engedély esetén tanórák ill. ebéd után hazamehetnek. Délután a felső tagozaton előzetes igényfelmérés alapján összevont ügyeletet tartunk. Az iskolabusz 13:20-kor indul.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Pauluszné Tóth Anna ig.h.

nyílt nap: november 27. (hétfő)  5-8. osztályokban 1-6. órákban

fogadóórák november 28.( kedd )  17 órától

 

visegrad iskola aprily meghivo kerites 20171108


Az ősz első napja egybeterelte az Áprily tanulói és felnőtt közösségét. A rendezvény téren ünnepélyes keretek között nyitottuk meg a tanévet. Tanulóink és az érdeklődő felnőttek ezt követően – ki rövidebb, ki hosszabb időre – a konténer osztályok felé vették útjukat. Azt gondolom, hogy a többség számára megnyugtató volt a látvány, hiszen az ideiglenes osztálytermek tágasak, világosak, hamar megszokhatóak – sok szempontból kedvezőbb feltételeket kínálnak a neveléshez és oktatáshoz, mint az időközben lebontott kisépület.
A nyáron feszített tempóban zajlott a főépület felújítása, korszerűsítése, átalakítása, s ezt követően sokat kellett dolgozniuk a pedagógusoknak és az iroda dolgozóinak, hogy az osztálytermek és a programok az első tanítási napra elkészüljenek. S nem kevesebbet takarítóinknak, gondnokunknak és az önkormányzat műszaki csoportjának. S a feszített tempójú feladatvégzés az első két-három iskolai héten is folyamatos volt. A tanév elindítása egyébként is sok feladattal jár, a mostanihoz hasonló rendkívüli helyzetben azonban nemcsak a munka lesz több, hanem számos váratlan helyzet fokozza a terheket. S aki építkezett vagy költözködött munka és a gyermekek jelenléte mellett, az nagyjából sejti, mire is gondolok.

Bővebben...

Tanévkezdéskor nem kis fejtörést okozott számomra az, hogy a felső tagozat újdonsült tagjai, az ötödikesek hogyan ismerkedjenek meg a történelem tantárggyal. Először az merült fel bennem, hogy a szokásos tanórai keretben, de aztán gyorsan elvetettem az ötletet. Egy ilyen történelmi múlttal rendelkező városban szinte felkínálta magát a történelmi helyszínek felkeresésének lehetősége. Először egy visegrádi Limes-túrát terveztem, amelynek során végiglátogattuk volna az ókori római erődöket, őrtornyokat.   Az ötödikes tananyag viszont az őskorral indul, így olyan helyszínt kerestem, amely nem csak az ókori rómaiak korszakát mutatja be, hanem az őskorit is. Így esett a választásom a Salamon- toronyra. Természetesen a Mátyás Király Múzeum ismét segítségünkre volt, lehetővé téve számunkra azt, hogy ingyenesen ellátogassunk a toronyba, ahol Gróf Péter régész vezetésével tekinthettük meg a kiállítótermeket.

Bővebben...

Kedves Szülők!

Az intézmény telefonszáma megváltozik.

Jelenleg a következő a következő telefonszámokon vagyunk elérhetőek:

Intézményvezető: ebben a hónapban a régi számon is hívható, később a +36-30/714-49-77-es számon

Titkárság: +36-30/714-50-06

Konténer tantermek: +36-30/711-78-82

                                                                                             Bozóki Marianna

                                                                                             intézményvezető

Nyári ügyeleti napok:
2017. július 05., 19., augusztus 02., 16. 9.00-13.00 óráig
Tankönyvosztás: várhatóan augusztus utolsó hetében
Zeneiskolai térítési díjak befizetése: június 28., július 05. 7.30-12.00 -ig, valamint 14.00- 17.00. óráig.
A tankönyvek a következő tanévtől ingyenesek az 1-9. évfolyamig.

Ballagás: 2017. 06.10. (szombat) 10 óra

Tanévzáró ünnepély: 2017. 06.21. (szerda) 17 óra

Tisztelt Szülő!

Az intézmény fenntartója jelezte, hogy a konténerek szállítása késik. Ez okból kifolyólag sajnálattal tájékoztatom, hogy a jövő hétre tervezett alsós nyílt napot a következő tanév elejére kell halasztanunk. Amennyiben valamilyen ok miatt az óralátogatást halaszthatatlannak tartja, kérem, hogy vegye fel a kapcsolatot gyermeke osztályfőnökével (tanítójával), s éljen az egyéni látogatás lehetőségével.

Visegrád, 2017. május 11.

Üdvözlettel: Bozóki Marianna
intézményvezető

Kedves Diákok és Szülők!

2017. február 2-án csütörtökön Kisorosziig megy reggel az iskolabusz a jégzajlás miatt, 6.55-kor indul a Hősök teréről. A többi felszállóhelyen nincsen változás. A délutáni járat: amennyiben jár a komp: a révnél teszi le a tanulókat; ha nem: beviszi őket Kisorosziba.
Kérem, hogy mindenki figyelje közösségi oldalainkat, és adja tovább az információkat!

A tanév vége felé közeledünk, de a tanulók szempontjából az egyik legizgalmasabb időszak előtt állunk, hiszen színes programok várják az osztályokat, csoportokat.
Május végén a kiemelkedő teljesítményű és szorgalmú diákok vesznek részt kétnapos hollókői jutalomkiránduláson az Ifjúsági Alap és a Klik Szentendrei Tankerületének támogatásával, majd június második hetében az osztálykirándulások élményei várják az osztályokat. A harmadikosok és a felsősök ekkor 2-3napos kirándulásokra indulnak, a többiek egynapos célokat (osztályonként esetenként többet is) választottak.
Június 3-án pénteken délután fél 5-től várjuk a Térfoglaló(k) rendezvényére tanulóinkat és az érdeklődőket a rendezvénytérre, ahol az osztályok bemutatják zenével, dallal, prózával, mozgással tehetségüket. A rendezvényt az Ifjúsági Alap támogatásával valósítjuk meg.
Június első hetében tanulóink tantárgyi házi versenyeken mérik össze egymással tudásukat.
Június 13-14-én (hétfőn és kedden) papírgyűjtést szervezünk. Kérjük a város lakóit, támogassák a környezetvédelem ügyét és az osztályok nemes versengését felajánlásaikkal. Kérésre házhoz megyünk.
Az utolsó tanítási nap június 15-re (szerdára) esik, ekkor veszi kezdetét a nagy ujjongás, amely a nyárnak éppen úgy szól, mint az iskolai kötelezettségek lezárásának.

Bővebben...

A 2016/17-es tanév első osztályos tanulóinak felvételi folyamata elérkezett a legizgalmasabb, legkellemesebb mozzanatához: május 17-én a beiratkozott gyerekek megérkeztek az Áprily Iskolába, hogy megismerkedjenek leendő nevelőikkel, társaikkal, bepillantsanak a suli életébe.
A februári szülői értekezlet, a márciusi nyílt órák, az áprilisi beiratkozás után ez volt az első alkalom, ami már nem annyira a szülőknek szóló, hanem a csemetéknek összeállított játékosismerkedő foglalkozás volt. Hamar megtaláltuk a közös hangot, hiszen mindenki ismeri, és sokan szeretik a népszerű mesehőst, Vukot. Kíváncsi, illedelmes kisfiúk, kislányok egy órán belül ügyes, pajkos kisrókákká változtak, de a dolog „másik végét”, a rókavadászatot is kipróbálták. A jó hangulatot és a foglalkozás gördülékenységét négy kiváló „asszisztens” segítette a jelenlegi 4. osztályból, Aisa, Eszti, Szandra és Vendi. (Miből lesz a cserebogár!)
A napocska szépen sütött, amíg játszottunk, csak a végén bújt el a csepegő felhők mögé.
Kedves Leendő Elsőseink! Szeretettel várunk benneteket szeptemberben!

Bori néni (Csonka Józsefné)

Nyelvek órája 2016. április. 28.

Hagyományos nyelvi programunkat a visegrádi moziban, április 28-án tartottuk meg. 1-6. osztályok vettek részt rajta, néhány szülő és vendég nézte végig a másfélórás bemutatót. A legkisebbek játékokat, dalokat és verseket adtak elő, a 4. osztály Pippi Langstrumpf életéből játszott el egy jelenetet. Bene Éva és Izsákné Illés Gabriella foglalkoztak a gyerekek felkészítésével. Negyedik osztálytól sok diák ismerkedik az angol nyelvvel is, Szatmári Nóra velük is, mint az előző években is megszoktuk, megtanulta a kis telhetetlen pillangó történetét. Mesefeldolgozás, rövid jelentek és dalok angolul és németül szórakoztatták a közönséget, és nyújtottak élményt maguknak az előadóknak is. Szilvássy Éva az ötödikesekkel, Schmidt Anna a hatodikosokkal, énekes-mozgásos produkcióval igyekezett a közönséget is bevonni a programba. Jó hangulatban fejeződött be „Nyelvek órája” fél egykor.
 - Schmidt Anna-

A költészet napján…


…versekbe öltöztettük iskolánkat. A kapun, a kerítésen és a belső palánkon színes papírokon számtalan klasszikus és mai magyar költő alkotása tarkállott az alábbi felirat alatt:

ÁPRILIS 11. A KÖLTÉSZET NAPJA
VIGYEN EL EGY VERSET AJÁNDÉKBA!

Különleges élmény volt szemtanúja lenni annak, amint a Rév utca köveit rovó lakosok, vagy turisták kérdő tekintettel megállnak a hatalmas betűkből álló kiírás és a szél lengette, szivárványszínben játszó verspapírosok előtt. Elmerülten olvasgatnak egy költeményt, majd kíváncsian továbblépnek, hogy újabb versbe feledkezzenek. Sokan le is vették a lelkükhöz közel állót. Talán az idő is megállt néhány pillanatra ilyenkor.
Akadt olyan fiatal pár is, akik egymásnak választottak verseket.

Egy tanár kollégánk mesélte: délután az iskola udvarán, miközben a gyerekek játszottak, azon gondolkodott, hogy nem kellene-e leszedni a kerítésen maradt verseket, nehogy lefújja őket a szél. És ebben a gondolatpillanatban a lábához sodort a szél egy verset! A vers úgy megérintette, olyan szép volt – mondta -, hogy haza is vitte…

A gyerekeknek olyan írásokat tettünk ki, amelyek között sok rajzzal illusztrált gyerekvers is szerepelt. Ezen költemények keltek el legelébb.
Az iskolán belülre függesztett verseket a gyerekek először bátortalanul nézegették, majd a „Tényleg el lehet vinni?” kérdésre kapott igen felelet után már magabiztosabban választott ki-ki személyiségéhez illőt.

A nyolcadik osztályosok és az alsós évfolyamok is készültek az ünnepre: mindenki kézzel leírta kedvenc versét, vagy versrészletét, melyek iskolánk belső falait ékesítették.

Az idézett költők között megtalálható volt többek között Ady Endre, Áprily Lajos, Dsida Jenő, József Attila, Kukorelly Endre, Nemes Nagy Ágnes, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Török Sophie és Varró Dániel.

Történelemtanárként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az iskolapadban elsajátított ismeretanyagot olyan érdekes programokkal mélyíthetem el, amelyek a gyerekek számára is igazán vonzóak és különlegesek. Amint lehetőségem nyílik rá, igyekszem is minél többször kilépni a formális tanulás adta keretek közül.
A tavalyi tanévben sikerült is megvalósítanom azon elképzelésemet, hogy múzeumlátogatások keretében (Székesfehérvár, Esztergom), informális tanulási környezetben bővíthessék történelmi ismereteiket a gyerekek. A múzeumi színtér ugyanis szórakoztató, interaktív jellegének révén lehetővé teszi a hatékonyabb tanulást.
Az idei tanévben is terveztem múzeumlátogatást a 7. osztálynak, ezúttal itt Visegrádon, a királyi palotában. Ez évben ugyanis olyan időszaki kiállítás nyílt, amely régészeti leletekkel, térképekkel, képekkel, makettekkel mutatja be városunk és a Dunakanyar ókori római korszakát. Tárlatvezetőként a múzeum régésze, a római kor kutatója, Gróf Péter volt segítségemre. Igazán maradandó élményekkel gazdagodtak a gyerekek és elmélyültebbé vált az az ismerethalmaz, amelyet a tanórákon sajátítottak el.
A római kiállítás megtekintése után lehetőségünk nyílt a palota állandó kiállításainak megtekintésére is. Nagy érdeklődéssel léptek be a gyerekek a Corvin- lakosztályba, vagy a Zsigmond- kori szobabelsőbe, de pisszenés nélkül nézték meg azt a kisfilmet is, amely a királyi palota építésének szakaszait mutatja be. Öröm volt látni érdeklődésüket!
Köszönjük a Mátyás Király Múzeumnak, és Gróf Péternek ezt a kivételes lehetőséget!
Bosnyák Endréné
történelemtanár

Tisztelt Szülők!

A 2016/2017. tanévben általános iskolai tanulmányaikat megkezdő gyermekek és szüleik érdeklődésére számítva állítottuk össze kínálatunkat, amelynek során megismerkedhetnek intézményünkkel, annak szellemiségével, értékrendjével, s nem utolsó sorban ezen értékrend képviselőjével, az elsős tanítóval.

A tanköteles tanulók beíratására az idei évben még nem jelölte meg a kormányhivatal az időpontot, amint erre sor kerül, honlapunkon, ill. az iskola egyéb hirdető felületein tájékoztatást nyújtunk róla.

Iskolánkba elsődlegesen a Visegrádon, Kisoroszi tagintézményünk esetében a Kisorosziban életvitelszerűen lakó gyermekeket vesszük fel. A szabad férőhelyek függvényében, a jogszabályokban részletezett módon lehetséges a beiskolázási körzeten kívülről jelentkezők felvétele.

Az iskolával való ismerkedést a következő ütemezés szerint tervezzük Visegrádon:

2016. február 1-jén (hétfőn) 16:30 -tól tájékoztató szülői értekezlet a visegrádi Fellegvár Óvodában.
Résztvevők: Csonka Józsefné leendő osztályfőnök, Muckstadt-Juhász Veronika tanító Schmidt Anna némettanár, Bozóki Marianna intézményvezető.

2016. március 17-én (csütörtökön) az 1-2. órában (8:00-9:40) nyílt tanítási órák a leendő első osztályos gyermekek szülei számára. Tartja: Csonka Józsefné (4. o.). Utána lehetőség nyílik a nevelővel való beszélgetésre.

Várhatóan 2016 áprilisában beiratkozás. Hagyományaink szerint nemcsak a szülőket, hanem a leendő elsőseinket is várjuk az első személyes intézményes találkozásra.

2016. május 17-én (kedden) 9:30 órától várjuk a leendő elsősöket látogatásra az iskolába, ahol leendő osztályfőnökük – Csonka Józsefné Bori néni – fogadja őket.

Bővebben...

"Maskarások, bolondok
Rázzátok a kolompot!
Takarodjon el a tél,
Örvendezzen, aki él!"
(Sarkady Sándor: Kikiáltó)

Bátran kijelenthetjük, hogy az alsó tagozatos gyerekek megtettek mindent, hogy elűzzék a telet! Január 5-én délelőtt olyan tarka forgatag helyszíne volt tornatermünk, hogy még a világ is táncra perdült! A farsangi összejövetelen megjelent a mese-, film- és fantáziavilág színe-java.
A tavalyi ünnepségünkre először ellátogatott boszorkány fogadta a kíváncsi, izgalomtól csillogó szemű, jelmezes gyerekeket. A boszi köszöntötte a jelenlévőket, s megkérdezte a maszkabálozókat, ki tud farsangi éneket, verset, amelyet szívesen előadna? Ám mivel a megszeppentségtől senki nem jelentkezett, a boszorkány kedvcsalogatóként, érdes hangján előadott egy tavasztündérről szóló dalt. No, erre azért felbátorodtak a gyerekek, s a 2. osztály csengő-bongó éneke révén megérkezett az igazi farsangi hangulat, állt a bál, keringőzött a kanál, táncot járt a habverő s bokázott a máktörő.

Bővebben...

Szülői értekezletek beosztása az Áprily Lajos Általános Iskolában - Visegrád - 2016.02.08.

Hagyományok napja az Áprily iskolában
December második szombatja rendhagyó nap volt iskolánkban. Karácsony közeledtével eddig is rendszeresen tartottunk kézműves foglakozásokat, de az idei kicsit más volt. Most a német nemzetiségi hagyományok felelevenítése volt a célunk. Három éve külön tantárgyként oktatjuk a nemzetiségi népismeretet, amelynek keretin belül sok régi szokásról, mesterségről és az elődök életmódjáról beszélgetünk. Az ilyen rendkívüli tanítási napok lehetőséget adnak arra, hogy néhány dolgot a diákok maguk is kipróbáljanak, vagy olyan dolgokról szerezzenek ismereteket, amelyekhez egyébként nem jutnának hozzá.
A foglalkozások megtartásához sikerült vendégeket hívnunk, Tóth Rékát a Soproni Sándor Egyesület őszi lepencei programján ismertük meg, ott is a szövés-fonás fogásaira, alapjaira

Bővebben...

Kedves gyerekek!

A főúton az építkezés miatt jelentősen megnövekedett a veszélyhelyzetek száma.
Kérlek benneteket, hogy az építkezés környékén nagyon figyelmesen, óvatosan, lassan közlekedjetek, induljatok el a buszhoz időben!
Bozóki Marianna
intézményvezető


Kedden, 22-én meghívást kaptunk a visegrádi királyi palotába, ahol római kori kiállítás megnyitóján vettünk részt. Az „Anjou-teremben”, az elmúlt évek ásatásai során városunkban és környékéről előkerült római kori tárgyakat helyezték el. A régészeti vándorkiállításon iskolánk 8 lelkes tanulója nemcsak a vitrinekben, tárlókban látható emlékeket nézte meg, hanem ügyességét is kipróbálhatta. A Soproni Sándor Egyesület gondoskodott arról, hogy az ókori körmalomhoz, a fej vagy írás játékhoz minden a kis asztalkákon legyen. Elkészítettük még a lepencei őrtorony makettjét papírból és a lányok a gyöngyfűzést sem hagyták ki. Ajánljuk mindenkinek a kiállítást, mert jó tudni, mi rejtőzik Visegrád határában és a város házai alatt.
                                Schmidt Anna

Kedves "Mindenki"!

A 8. osztályosok beneveztek egy versenyre, mellyel egy osztálykirándulást nyerhetnek. Mindössze a legtöbb szavazatot kell összegyűjteni és ingyen mehetnek kirándulni. Kérünk mindenkit, hogy segítse őket egy szavazattal!
A linkre kattintva lehet az oldalra belépni és a fényképünkre szavazni: http://facebook/hepikozpont

Köszönjük!!! 

HEPI

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szentendrei Tankerülete
                           
a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján
pályázatot hirdet
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

gordonkatanár
munkakör betöltésére.
A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
Határozott idejű 2016. június 30 –ig tartó közalkalmazotti jogviszony
                       
Foglalkoztatás jellege:
Részmunkaidő (heti 10 tanítási óra)
A munkavégzés helye:
Pest megye, 2025 Visegrád, Rév utca 2.
A munkakörbe tartozó lényeges feladatok:
Gordonkatanítás. Felkészítés vizsgákra, koncertekre. Vizsgáztatás. Az iskola képviselete/részvétel versenyeken, bemutatókon, ünnepélyeken.
Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.
                       
Pályázati feltételek:
  Főiskola, gordonkatanár,
  Magyar állampolgárság. 
  Büntetlen előélet.
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
    Végzettséget igazoló okiratok másolata.
    Szakmai önéletrajz.
    Motivációs levél.
    Erkölcsi bizonyítvány (felvétel esetén).
A pályázat benyújtásának határideje: folyamatos
A munkakör betölthetőségének időpontja: elbírálás után azonnal
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Bozóki Marianna intézményvezető nyújt, a +36 20 456 36 82 -os telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja:    Elektronikus úton Bozóki Marianna intézményvezető részére a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. E-mail címen keresztül
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
A pályázati anyagok áttekintése után az intézményvezető a kiválasztott jelentkezőkkel személyes konzultációt kezdeményez. Az elutasító döntést az intézmény nem indokolja, továbbá fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítsa. A próbaidő időtartama 4 hónap.
A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.aprily-visegrad.hu honlapon szerezhet.

Vi – Pa       25 év

 MEGHÍVÓ
    
 A visegrádi és parajdi Áprily Lajos    nevét viselő iskolák testvérbarátságának 25 éves jubileumát  ünnepeljük 2015-ben.
Ennek jegyében rendezzük táborunkat július 5-12-ig Visegrádon.
Tisztelettel hívjuk és várjuk önt és kedves családját 2015. július 8-án 19 órai kezdettel ünnepi műsorunk bemutatójára és egy kötetlen beszélgetésre.
Helyszín: Visegrád – Mogyoróhegy
Madas László Erdei Iskola
(2025 Visegrád, Mogyoróhegy)

 

icon VI-PA 2015 program

 

2015. június 20-án szombaton 10 órától a Magyar László Sportcsarnokban.

Tisztelettel várjuk vendégeinket!

Kedves Táncosaink!
A Zöldág és Kanyargó tánccsoport táncosai (kicsi és nagy szakkörös táncosaink) május 30-án (szombaton) délután negyed 4-től lépnek fel a Rendezvénytéren.
A nagyoknak (Kanyargó) reggel fél 8-tól fél 9-ig van próbájuk a 6. osztály termében. Gyülekező, teremrendezés, viseletek kikészítése 7 órától folyamatosan.
A gyermeknapi rendezvényre azt követően lehet vonulni, hogy a viseleteket (korondi, széki) mindenki vállfára összekészítette magának (lányok a 8. osztályba).
Az összevont próbára fél 2-re érkezünk fel mindkét csoport tagjaival a sportpályáról az iskolába.
Kérem, hogy az otthonról hozandó viseletdarabokat mindannyian már reggel hozzátok fel a 6. és 8. osztályba, hogy rendezetten lehessen azokat tárolni.
Fiú viselet (otthonról): fekete cipő, zokni, nadrág, fehér ing, sötét mellény, kalap (utóbbi kettő lehetőség szerint)
Leány viselet (otthonról): fehér (kicsik) vagy testszínű (nagyok) harisnya, fehér blúz, a hajba gumik, szalag, dísztelen csatok.
Hozzatok egy kis italt, csokit vagy kekszet arra az esetre, ha megéheznétek.
Akinek az édesanyja tud segíteni a hajfonásban, öltözködésben, azt szeretettel és hálás szívvel várjuk kb. fél 3-ra. Örülünk a gyerekek lelkesedésének és köszönjük a kistáncosok szüleinek türelmét a hirtelen jött ötlet kapcsán. Várjuk a térre az érdeklődőket.
Bozóki Marianna és Borkó Bálint
További felvilágosítás: 20 4563682 és a facebook ismerősök között

A kisgyermekek első évei a legszebb időszak a családok életében. A kicsik pont erre nem emlékeznek, s csak a felnőttek elbeszéléseiből tudják meg, milyenek is voltak pici korukban. Kíváncsian hallgatják, amit az anyukák a babakorukról mesélnek, s ők mesélnek is szívesen, hiszen csemetéjük babakora az ő szépséges „mamakoruk” kezdete.
Draxler Alexia, iskolánk 3. osztályos diákja is erről írt a Szivárvány újság pályázatára készített munkájában:

A babakorom
Amikor anyáék megtudták, hogy szeptemberben születek, nagyon örültek neki. De én ezt nem tudhatom, mert már nem emlékszem rá.
Végre eljött a nap, megszülettem. A sírásból egyből tudták, hogy lány született. A szülész néni kezébe kapaszkodtam, mint egy majom, és ekkor mondták ki a nevem: Alexia. Mindenki nagyon örült, csak én nem, mert máris éhes lettem. Utána elaludtam, nagy nehezen, és végre haza mehettünk. Otthon megismertem a lakást. Úgy látszik, nem tetszett, mert már megint elkezdtem sírni. Aztán megnyugodtam, mert mehettünk sétálni, s a babakocsiban elaludtam. Éjszaka apa úgy altatott, hogy bekapcsolta a zenét, és táncoltunk. Másnap délben anyáék rájöttek, hogy nekem nem kell cumi … és később arra is, hogy ha sírok, akkor a porszívó hangjára elalszom.

Bővebben...

Túl vagyunk a tanév jelentős részén; gyakorlatilag néhány „utolsó esély” kivételével már az iskolai élet népszerűbb tevékenységei felé kacsingat a diáksereg.

A közelmúlt eseményeit felidézve, s a beiratkozási listát végignézve örömmel mondhatom, hogy

népes gyermekcsoportot köszönthetünk ősszel az első osztályban. 26 elsőst vár Scheili Éva

osztályfőnök Visegrádon, hetet pedig Szárazné Fehér Tímea Kisorosziban.

A jövőbeni ötödikeseinket – várhatóan 27 diákot – Veres Judit osztályfőnök vezeti tovább a visegrádi iskolában.

Bővebben...

Kedves Nézőink!

Fogadják szeretettel a visegrádi iskolások által készített műsort. A gyerekek sok időt és energiát fektettek a híradó elkészítésébe több hónapon keresztül. Az első, kísérleti adás tartalma:

- osztályok hírei

- adventi ablaknyitogatás

- a hónap diákja: Gersonde Olivér

- riport a floorballosok országos döntőbe jutásáról, szerepléséről

- tanárportré rovat: interjú Bozóki Marianna igazgatóval

- feladvány: a helyes megoldást beküldők közül valaki egy nagy tábla csokit nyer

- farsangi buli, a 7. majd a 6. osztályosok táncbemutatója

- viccsarok

A műsor főcímét Hábel Zsófia rajzolta föl, zongorán Gersonde Olivér játszik

A műsort készítették: Nődl István, Scheili Sára, Láng Bence, Muckstadt Szabina, Bosnyák Olivér, Gersonde Olivér, Fekete Péter, Dobos Melinda, Varga Marcell és Balázs Csilla (felelős szerkesztő)

Köszönjük a sok segítséget Bozóki Marianna igazgatónőnek valamint Paulusz József testnevelő és informatika tanárnak! Köszönjük diáktársainknak hogy vállalták a műsorban való szereplést és a válaszadást! Köszönjük a hozzájáruló nyilatkozatot adó szülők támogatását!

A műsor az iskola facebook oldalán, vagy alábbi linkre kattintva nézhető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=TGDIf6hEH5o&hc_location=ufi

Hungarikumok és ünnepi Himnusz-megemlékezés
A magyar kultúra napja iskolánkban

192 esztendővel ezelőtt, január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc. E nap emlékére minden évben megünnepeljük a magyar kultúra napját.
    
Idén kétféleképpen is felelevenítettük gyökereinket, kulturális értékeinket, gondolkodtunk magyarságunkról.
Január 22-én délelőtt a magyar irodalom órák keretében beszélgettünk a gyerekekkel a hungarikumokról. Minden osztályban kis csoportokban készültek fel a gyerekek egy általuk választott/húzott hungarikumról. A magyar kultúra napján írásos, rajzos formában mutatták be a különböző hungarikumokat, mint például a matyó hímzést, Puskás Ferencet, a Pusztát, a magyar óriásnyulat, a busóálarcokat, a C-vitamint vagy a gömböcöt. Az összegyűjtött anyagokat, a gyerek munkáit kartonokra ragasztottuk, és minden osztályban feltettük a falra.

Bővebben...

2014. október 7-én délután a 6. osztályos napközis csoporttal lovagolni mentünk a diósi lovardába.
Eőry Zsófi szülei a csoport számára egy teljes óra lovaglási lehetőséget biztosított ajándékképpen. Bosnyák Endréné Andi néni, a 6. osztály osztályfőnöke is elkísért bennünket.
A gyerekek jókedvűen,felszabadultan fedezték fel a lovarda területét és a többi háziállatot. Füvet szedtek a baromfiudvar lakói számára, megsimogatták a lovakat, mialatt a lovászok felszerszámozták a "mi lovainkat" is.
A lovagló felszerelésről - lovagló sisak, védőmellény - a vendéglátóink gondoskodtak. Így biztonsággal fel lehetett szállni a lovakra.

Bővebben...

2014 februárjában ismét az Áprily Lajos Általános Iskola tantestülete és tanulói voltak a területi német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny házigazdái. A versenyzők Dunabogdányból, Budakalászról, Pomázról és Kisorosziból érkeztek. Úgy, ahogy náluk is, minálunk is egy helyi válogató előzte meg a nevezést. A visegrádi Áprily iskolában sokan vállalták, hogy mindennapi feladataik mellett német, vagy „sváb” szöveget, verset tanulnak. Idén a kisebbek közül Izsákné Illés Gabriella és Budai Zsuzsanna segítségével többen mondtak visegrádi vagy bogdányi kiejtéssel sváb mondókákat. Nehéz volt dönteni, ki kerüljön be a február 14-i területi fordulóba.
Hasonlóan a tavalyi versenyhez, ismét kis műsorral fogadtuk vendégeinket a mozi épületében. Az ötödik osztályosok fergeteges tánccal gondoskodtak a jó hangulatról. Farkas Györgyi, nyolcadikos tanuló elszavalta Franz Zeltner: Meine zwei Sprachen c. versét. A költemény az egész rendezvény „főszereplőjéről”, a német nyelvről, annak magyarországi nyelvjárásairól gondolkodtatta el résztvevőket. Bozóki Marianna, intézményvezető és Scheiliné Herendi Ida, a visegrádi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte a zsűri tagjait, szülőket, kollégákat és gyerekeket.
Az iskolában szendviccsel, teával kínáltuk vendégeinket, majd elkezdődött a 4 korcsoportban és a „Mundart”- nyelvjárás kategóriában a verseny. Az eredményhirdetést követően a zsűritagok: Fehérvári Anna, Szigetiné Lőrincz Mária, Pollák Veronika, Schwartz József, Herein Mária, Gerstmayer Bea, Bene Éva, Vogel Norbert, Giay Anikó, Scheiliné Herendi Ida, Szilágyiné Dér Barbara és Krátki Dóra munkáját a Mátyás király Múzeum által felajánlott szép könyvvel köszöntük meg. A rendezvényt támogatta az iskola fenntartója, valamint  az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége és Német Nemzetiségi Önkormányzat.
Tanítványaink közül a megyei fordulóba továbbjutottak: Izsák Eszter, Eőry Bíborka, Karakas Emese, Alvincz Bernadett „Mundart” kategóriában és Gersonde Olivér „Hochdeutsch” III. csoportjában. Gratulálunk, jó felkészülést kívánunk!

 

                            Schmidt Anna 
                              szervező

 

Einladung zum regionalen Rezitationswettbewerb

Szeretettel meghívjuk Önt a területi német nemzetiségi vers-és prózamondó versenyre, amelynek megnyitójára 2014. február 14-én 11.30 órakor a visegrádi moziban,a versenyre ezt követően iskolánk főépületében kerül sor.

A Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola Nevelőtestülete

Wir laden Sie herzlich zum regionalen deutschsprachigen Rezitationswettbewerb ein! Die Eröffnung findet um 11.30 Uhr, am 14-ten Februar 2014 im Visegráder Kinosaal statt. Den Wettbewerb veranstalten wir im Hauptgebäude der Schule.

 Die Pädagogen der  Lajos Áprily Grundschule Visegrád

 

Támogatóink
Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége
Visegrádi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Klebersberg Intézményfenntartó Központ Szentendrei Tankerülete
Mátyás király Múzeum, Visegrád

 

Tisztelt Szülők!
A 2014/2015. tanévben általános iskolai tanulmányaikat megkezdő gyermekek és szüleik érdeklődésére számítva állítottuk össze ajánlatunkat, amelynek során megismerkedhetnek intézményünkkel, annak szellemiségével, értékrendjével, s nem utolsó sorban ezen értékrend képviselőjével, az elsős tanítóval.
De kik is kezdik, kezdhetik meg általános iskolai tanulmányaikat az idei év őszén? Kik tankötelesek?
A gyermek tankötelessé válik, ha eléri az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, legkorábban abban a naptári évben amelyben a hatodik, legkésőbb amelyben a nyolcadik életévét betölti.
A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben, tehát abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hetedik életévét betölti, tankötelessé válik. További egy nevelési évig (tehát a gyermek 8 éves koráig) akkor maradhat csak az óvodában, ha azt a szakértői bizottság javasolja. A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.  
A tankötelezettség kezdetéről az óvoda vezetője, illetőleg
1.    ha a gyermek nem járt óvodába az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság,
2.    az óvoda, az iskola vezetője vagy a szülő kezdeményezésére az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság
dönt.  
(bővebben: a  magyarorszag.hu honlapon)

A tanköteles tanulók beíratására az idei évben április 1. és 30. között kerül majd sor valamennyi iskolában egységesen a miniszteri rendeletet követően.

Iskolánkba elsődlegesen a visegrádi – Kisoroszi község esetében a kisoroszi – lakóhellyel, illetve ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeket vesszük fel. A szabad férőhelyek függvényében lehetséges a beiskolázási körzeten kívülről jelentkezők felvétele.

Az iskolával való ismerkedést a következő ütemezés szerint tervezzük Visegrádon:


2014. február 11-én (kedden) 17 órától tájékoztató szülői értekezlet a visegrádi Fellegvár Óvodában.
Résztvevők: Bozóki Marianna intézményvezető, Schmidt Anna némettanár, Pálmainé Vas Zsuzsanna osztályfőnök.

2014. március 19. (szerda) 1-3. órában (8 órától 10.40-ig) nyílt tanítási órák a leendő első osztályos gyermekek szülei számára. Tartják: Pálmainé Vas Zsuzsanna (4.o.), Pauluszné Tóth Anna (1.o.), Izsákné Illés Gabriella (1.o.)

2014. április 1. és 30. között beiratkozás. (A pontos dátum még nem ismert, erről legkésőbb a március 19-i nyílt napon tájékoztatást adunk.) Hagyományaink szerint nemcsak a szülőket, hanem a leendő elsőseinket is várjuk az első személyes intézményes találkozásra.

2014. május 20. (kedd) 10 órától várjuk a leendő elsősöket látogatásra az iskolába, ahol leendő osztályfőnökük – Zsuzsa néni – fogadja őket.

Intézményünkről
-    Az Áprily hagyományos (konzervatív) értékrendet követő iskola. Az iskola meder, amely véd, vezet és határokat szab.
-    Iskolánkban érték a rendes magaviselet, a tisztelet és a tudás.
-    Tanulóink tudását, iskolánk teljesítményét az évről évre megismétlő kompetenciamérések és a felvételi eredmények igazolják. Végzős tanulóink hozzávetőleg 90 százaléka felvételi után az első helyen megjelölt középfokú intézményben folytathatja tanulmányait.
-    A tanulók első osztálytól minden évfolyamon heti öt órában ismerkedhetnek a nemzetiségi német nyelvvel és egy órában nemzetiségi hon- és népismerettel és/vagy
-    negyedik évfolyamtól heti 3 órában angol (idegen) nyelvet tanulhatnak.
-    Minden évfolyamon biztosított a napközis foglalkozás délután 5 óráig. Az alsó tagozaton minden osztályhoz külön napközis csoport tartozik, a felső tagozaton jelenleg 2, terveink szerint a jövő évtől három csoport üzemel.
-    Szakos ellátottságunk 100 %-os.
-    A számítástechnikát, a német és angol nyelvet bontott csoportban oktatjuk 24 fő felett.
-    Helyben, szakszerű keretek között történik meg a szakszolgálati feladatok ellátása a pszichológia, logopédia és a gyógytestnevelés területén valamint a BTMN-es és SNI tanulók tekintetében.
-    Művészeti tehetségek ápolása, fejlesztése zeneiskolai keretek között hat tanszakon zajlik.
-    Differenciált egyéni/kiscsoportos képességfejlesztést biztosítunk tehetséggondozásra, felzárkóztatásra.
-    Képzőművészeti tehetséggondozás két szakkörben, magyar néptánc oktatás hat, nemzetiségi néptánc oktatása két csoportban történik.
-    Sportolási lehetőségek: játékos testnevelés, labdajátékok, foci, floorball – ez utóbbi sportágban kiemelt tehetséggondozás is folyik. Úszásoktatás lehetőség és igény szerint. Az utóbbi két évben ingyenes síelési és síoktatási lehetőségünk is volt a visegrádi sípályán, valamennyi felmerülő igény kielégítésével. Az iskolai lehetőségeket a sportcsarnokunkban helyben elérhető foci és judo szakosztályok valamint a Szent György Lovagrend Apródképzője tovább bővítik.
-    Hagyományaink ápolására, ünnepeinkre kiemelt figyelmet fordítunk.
-    Iskolabusz szállítja az Áprily diákjait Dömös és Dunabogdány között az iskolába és haza, s rendezvénylátogatásink során is rendelkezésünkre áll.
-    Intézményünk tevékenységét az Áprily Iskoláért Alapítvány támogatja, amelynek kuratóriuma szoros együttműködésben tevékenykedik a szülői szervezettel.
-    Az Év Diákja és Az Év Kisdiákja cím rangos elismerés, s jelentős pénzadománnyal is jár.
-    A Zoller-díj a legelismertebb zenei növendék kitüntetése.
-    Testvériskolai kapcsolatot ápolunk Parajd (Erdély) iskolájával 24 éve, s évente egy hetes közös táborozást szervezünk.
-    Obergünzburg Visegrád testvérvárosa, s a németországi utazásokon az utóbbi két évben iskolánk tánccsoportai is részt vettek.
-    Bővebb információkat iskolánk alapdokumentumaiban illetve honlapunkon www.aprily-visegrad.hu olvashatnak.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket iskolánkba.
Kérdéseikre választ illetve bővebb információkat kaphatnak az intézmény vezetőjétől a 20 4563682 vagy a 26 398312 telefonszámon illetve az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen.

Bozóki Marianna
intézményvezető

A kifestés terve még az előző év decemberében merült fel ötletként, és került be a Visegrádi Szövetség ez évi tervei közé. Az egyesület a projektre 70 000 forintot nyert az önkormányzat kulturális bizottságától, a megvalósítás (eddig) összesen közel 95 ezer forintba került. Tavasszal kezdődtek el az egyeztetések a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskolával, mert a VSZ szerette volna, ha a megvalósításban az iskolások is részt vesznek. Az akciót az iskolai év befejezésének időpontjára időzítettük, de az árvíz közbeszólt és kényszerűen elnapoltuk a munkát.

Az új időpontra tervezett munka szervezését szeptemberben kezdtük el. Hat rajz szakkörre járó gyereket kértünk meg arra, hogy a kivitelezésben, festésben részt vegyen.

Az egyeztetett terv az volt, hogy az aluljáró külső területén lévő támfalak színe igazodjon a zöld fű színéhez.  A belső oldalfal egyike - változó elosztásban – egy világos kobaltkék, türkizkék és aranyokker színeket kapjon (ég, Duna, homokos part szimbolikájaként), amelyekre a gyerekek rajzolják és festik elképzeléseiket. A másik oldala pedig teljes egészében égszínkék legyen, amelyre majd a mindenféle korú, erre vállalkozó visegrádi gyerekek kézlenyomata és neve kerül fel.  


A gyerekek szinte egy teljes napon keresztül (délelőttől késő délutánig) dolgoztak, és festették a varázslatos vízi világot. Köszönetet mondunk a hat lelkes tanulónak: Hábel Zsófiának, Ispán Boglárkának, Laposán Adriennek, Scheili Sárának, Sík Fanninak és Sintár Virágnak, akik ezt a szép kompozíciót megalkották.


Lengyel Rita
rajztanár-képzőművész

2013. szeptember 2. (hétfő) első tanítási nap
2013. október 25. (péntek) őszi szünet előtti utolsó tanítási nap
2013. november 4. (hétfő) őszi szünet utáni első tanítási nap
2013. december 21. (szombat) téli szünet előtti utolsó tanítási nap
2014. január 6. (hétfő) téli szünet utáni első tanítási nap
2014. január 17. (péntek) első félév vége
2014. január 24-ig (péntek) a tanulók értesítése a tanulmányi eredményekről
2014. április 11. (péntek) tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap
2014. április 23. (szerda) tavaszi szünet utáni első tanítási nap
2014. május 10. (szombat) gyermeknap (munkanap-áthelyezés)
2014. május 28. (szerda) országos kompetenciamérés
2014. június 13. (péntek) utolsó tanítási nap
2014. június 14. (szombat) 10 órától ballagás

A tanítási napok száma az általános iskolában száznyolcvan nap.

Rendelkezés az 5 tanítás nélküli munkanap felhasználásáról:
1 nap Áprily-nap                    nov. 14. csütörtök
1 nap őszi nevelési értekezlet                nov. 15. péntek
1 nap tavaszi nevelési értekezlet            április 14. (hétfő)
2 nap tavaszi szünet meghosszabbítása        április 15-16. (kedd, szerda)
Munkaszüneti napok és munkanap-áthelyezések 2013-14-ben
1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe 2013. október 23. szerda
Mindenszentek napja 2013. november 1. péntek
2013. december 24. kedd – pihenőnap, helyette december 7-én szombaton kell dolgozni.
2013. december 27. péntek – pihenőnap, helyette december 21-én szombaton kell dolgozni.
Karácsony első napja 2013. december 25. szerda
Karácsony második napja 2013. december 26. csütörtök
2014. május 2. péntek – pihenőnap, helyette május 10-én szombaton kell dolgozni, nálunk ez lesz a gyereknap.

arad1849. október hatodikáról tanulunk a történelem órán. Az évente ismétlődő megemlékezés  ezeket az ismereteket alátámasztja ugyan, emellett azonban sokkal fontosabb szerepe, hogy személyes érzelmekkel is kötődjünk a nemzeti gyásznaphoz. Az aradi vértanúk bátorságukkal, önfeláldozásukkal példát mutatnak nekünk, ezt is igyekeztük a műsorral közvetíteni.
Idén a hatodik és nyolcadik osztály készült a megemlékezéssel. A 48-as emlékműnél október 5-én délelőtt gyönyörű napsütésben gyűlt össze az iskola összes diákja nevelőikkel. A szereplők sokat gyakoroltak, a többi osztály tanulói figyelemmel nézték végig az előadást. Szép zenék, versek, a vértanúk utolsó szavai segítségével idéztük fel a megtorláshoz vezető utat, és október 6. eseményeit. Hisszük, hogy a műalkotásokkal a szavakon túli hatást is el lehet érni.
 Ugyanezt a műsort a szentgyörgypusztai idősek otthonában is előadták a gyerekek.
Nagy szeretettel vártak minket, már megérkezésünkkor megrendítő élmény fogadott minket. Az otthon lakói elhelyezkedtek a teremben, ahol megnézhették a műsort. Már ekkor feszült figyelemmel várakoztak, várták az élményt.
Legtöbben mély csöndben hallgatták a verseket, zenéket, néhányan azonban hozzáfűztek egy-egy szót. Voltak olyanok is, aki megkönnyezték a gyerekek szereplését.
Az efféle figyelem és érzelemkifejezés a tanulók számára meglepetés volt, és nagyon jól esett nekik.
Az otthon dolgozói és az idősek szerint büszkék lehetünk ezekre a gyerekekre.

A másodikosok – eredetileg az előző tanév végén Mogyoró-hegyre tervezett – kirándulására készülődtünk szeptember elején. S most nem is igazán a gyerekekkel, hanem inkább a szülőkkel folyt ez a készülődés. A nebulók annyit tudtak, hogy kirándulunk, de a részletek rejtve maradtak előlük. Nem sokan sejtették, hogy szorgos anyukák festegetnek, sütögetnek, felderítenek, térképeket rajzolgatnak, hogy azon a bizonyos napon meglepetést szerezzenek a kiránduló csemetéknek.

Szeptember 20-án úgy tűnt, az időjárás kegyeibe fogadott minket, és elindulhattunk Mogyoró-hegy felé.

Bővebben...

Kedves Nyolcadikosaink!
Tisztelt Szülők!

Nyolcadikosaink életében a továbbtanulással kapcsolatos teendőknél nem sok fontosabb dolog van. Ezért kérek minden érintettet arra, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel az éppen aktuális teendőket. Ezt megkönnyítendő ajánlom figyelmükbe az Oktatási Hivatal honlapját, ahol a 2013/2014. tanévi középfokú eljárásra vonatkozó aktuális információkat folyamatosan hozzák nyilvánosságra.

A felvételi eljárás részletes információit tartalmazó KIFIR kiadvány, valamint az általános iskolai és középfokú iskolai feladatot ellátó intézmények számára készült tájékoztató levelek megtalálhatók a www.oktatas.hu honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2013/2104. tanév) menüpont, illetve a KIR Hivatali ügyek/Középfokú beiskolázás menüpont alatt.

Bozóki Marianna
igazgató

Márciusban rendhagyó osztályfőnöki órákra került sor a 7. és 8. osztályokban. Bátka Szabolcs körzeti megbízott rendőr beszélgetett a 13-14 éves diákokkal. A rendőrség és az iskola együttműködésének egyik területe az osztályfőnöki óra, amely illeszkedik az éves programtervbe. Bátka Szabolcs a múlt évben a legkisebbeknél, az 1-2 osztályokban járt. Természetesen minden korosztálynak más-más gondjai, kérdései vannak, így a nyolcadikosok készülnek már a sok változásra, amit a középiskolai bejárás, a városi közlekedés, az új közösségek, körülmények hozhatnak. Beszéltek arról, hogy hogyan kerülhetik el az áldozattá válást, milyen veszélyei vannak az internetes közösségi oldalaknak. Hogyan védjék meg értékeiket, melyek azok a jellegzetes bűncselekmények, amelyeket a 15-17 évesek ellen követnek el. Milyen esetekben vonhatók felelősségre, mikor büntethetők. A kérdések után Bátka Szabolcs felajánlotta segítségét és kérte, hogy forduljanak bizalommal hozzá a fiatalok.

Schmidt Anna

Tisztelt Érdeklődők! Kedves Szülők!

 

A köznevelési törvény változása, a kerettantervek kiadása, a pedagógiai program átdolgozása miatt adunk tájékoztatást a nemzetiségi nevelés-oktatás területén várható változásokról.

Ami változatlan: Az Áprily Lajos Általános Iskola, AMI és EPSZ továbbra is német nemzetiségi nyelvoktató iskola.

Az alábbi kivonat a vonatkozó rendelet alapján készült.

 

icon információk a német oktatáshoz

icon Nyilatkozatminta

A szünet utáni első tanítási nap január 3. (csütörtök).

"A" -heti órarend szerint kezdünk.

Szülői tájékoztatást tartunk a síelés lehetőségeiről szeptember 28-án pénteken 18 órától a felsős napközi termében.

Bozóki Marianna

Bővebben...

 

2012. szeptember 3. (hétfő): első tanítási nap

2012. október 27. (szombat): az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap

2012. október 29. (hétfő): az őszi szünet első napja

2012. november 2. (péntek): az őszi szünet utolsó napja

2012. november 5. (hétfő): az őszi szünet utáni első tanítási nap

2012. december 21. (péntek): a téli szünet előtti utolsó tanítási nap

2012. december 22. (szombat): a téli szünet első napja

2013. január 2. (szerda): a téli szünet utolsó napja

2013. január 3. (csütörtök): a téli szünet utáni első tanítási nap

2013. január 11. (péntek): az első félév vége

2013. január 18-ig (péntek): a tanulók értesítése a tanulmányi eredményekről

2013. március 27. (szerda): a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap

2013. március 28. (csütörtök): a tavaszi szünet első napja

2013. április 5. (péntek): a tavaszi szünet utolsó napja

Bővebben...

Tanórán kívüli foglalkozások szervezése a 2012-13. tanévben

az Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat keretein belül

Tisztelt Szülő!

A 2012-13. tanév során intézményünkben az alábbi tanórán kívüli foglalkozásokat ajánljuk Gyermeke és az Ön figyelmébe. Kérem, hogy válasszon körültekintően. A foglalkozások látogatása ingyenes, a szülő engedélyét aláírásával igazolja, s gyermeke számára a foglalkozások látogatása a tanév végéig kötelező. A foglalkozásokról való hiányzást igazolni kell. (Azt gondolom, hogy nevelési szempontból és a gyermekek biztonsága érdekében az előbb említett szabályok betartása mindannyiunk közös érdeke.)

Az idei tanévtől az első és ötödik évfolyamon kötelező a mindennapos testnevelés bevezetése. (bővebben: kattints a linkre)

icon Tanórán kívüli foglalkozások ( 2012-09-20 19:48:22)

 

A néptáncórák rendje
Néptánc 1. o. Bozóki Marianna - Fekete Róbert kedd 6. órában

tornacsarnok

1. foglalkozás: szept. 18. kedd

a mindennapos testnevelés keretin belül kötelező
Néptánc 2-4. o. Bozóki Marianna - Fekete Róbert kedd 13.30 - 14.15

tornacsarnok

1. foglalkozás: szept. 18. kedd
Magyar és német nemzetiségi néptánc 5. o.

"A" hét: Bozóki Marianna

"B" hét: Alvincz Erzsébet

 

szerda 6. órában osztályterem a mindennapos testnevelés keretin belül kötelező
Néptánc 6-8. o.* Bozóki Marianna - Fekete Róbert kedd 14.30 - 16.00

tornacsarnok

1. foglalkozás: szept. 18. kedd

Bővebben...

 

Úszásoktatást szervezünk alsósoknak!

 

Érdeklődni és jelentkezni lehet Bozóki Marianna igazgatónál személyesen vagy a 398 312 telefonszámon szeptember 14-ig.

A foglalkozások helye: Dunabogdány, tanuszoda

Ideje: hétfő délutánonként.

Indulás: 13.25-ös menetrend szerinti járattal, érkezés a 15.55-re az iskolabusszal.

Részvételi díj 10000 Ft/10 alkalom (10 fős csoport esetén)

A foglalkozást vezeti: Králikné Matkovics Marianna

Bővebben...

Visegrád
1. osztály 10997 Ft
2. osztály 8970 Ft
3. osztály 9330 Ft
4. osztály 13640 Ft
5. osztály 16258 Ft
6. osztály 15662 Ft
7. osztály 15393 Ft
8. osztály 14898 Ft
Kisoroszi
1. osztály 11016 Ft
2. osztály 9435 Ft
3. osztály 7575 Ft
4. osztály 12943 Ft

Bővebben...

A mai naptól (csütörtök) én villantok néhány pillanatot a 10 fős gyermek és 5 fős felnőtt különítmény programjából. A táncosokkal ellentétben mi csak délben indultunk Parajdról, így aztán mindenkinek sikerült kipihennie a tegnapi nap fáradalmait. (Nekem sikerült délelőtt meglátogatnom Bíró Mihály fafaragó bácsit, akit parajdi tartózkodásom során mindig igyekszem felkeresni.)
Korond ismerkedését a falu határában lévő Csiga-domb természeti különlegességével kezdtük. Az elnevezést a csiga-ház formájú képződményről kapta, amely ma már inkább egy letaposott, behorpadt csigaházat formáz az elmúlt évszázadok aragonitbányászata miatt. A természetvédelmi terület székely kapu bejáratán kedves invitálás fogadja a látogatót a ,,székely gyémánt” megtekintésére. A kb. 40 perces látogatáson szakszerű eligazítást kaptunk az aragonit keletkezéséről, a korondi lelőhely kialakulásának történetéről, az értékes ásvány felhasználásáról.
Korond nagy meglepetéseket tartogatott még az olyan veterán VI–PA-táboroznak is, mint én. A falu felső részén egy kis fazekas műhelyben nézhettük meg, hogyan készül a híres korondi cserépedény a ,,palának” nevezett agyagtól a színes, égetett gyönyörű tárgyakig. Molnos József sótartóiból minden VI–PA-résztvevőt megajándékozott az Áprily Iskoláért Alapítvány! Végigsétálva a központhoz vezető úton, itt is felfedeztük a már Parajdon látott házszámok mellett elhelyezett jeleket: vödör, csákány, ásó, létra. Milyen szép, hogy még most is megőrzik, vagy felújítják ezt a közösségi összetartást bizonyító hagyományt, mert ezek a jelek a településen élőket veszélyeztető tűzkatasztrófa esetén a tűzoltás feladatát jelezték.
Korond központjában csoda várt ránk! Ambrus Lajos író, tanár várt minket a tájházban. Érdekes, élményszerű előadásából sütött a gyermek- és helyszeretete, lépésről lépésre mutatta be Korond legrégibb házán keresztül a székely házépítés szabályait, jellemzőit. A tájházban régi bútorokat, korondi kerámiákat, taplóból készült sapkákat és más egyéb használati tárgyat láttunk. Örültünk, hogy személyesen is megismerhettük a székelyföldi mesék, legendák, mondák íróját, aki humorral, életszerűen ismertetett meg a sóvidéki emberek életével, szokásaival.
További sétánk végállomása ismét újdonsággal lepett meg. Egy működő vízimalom kellemes, hűvös kertjében pihentünk meg a Korond-patak partján. A panziót szívesen ajánljuk a Székelyföldre utazóknak!
Szerettünk volna bejutni a római katolikus templomba is, hogy megnézzük az aragonitból készült keresztelőmedencét, de ez sajnos nem sikerült. A busz megérkezéséig maradó rövid időt ajándékvásárlással töltöttük el.
Nagy élmény volt a mai nap is kis csapatunk számára, mert kényelmes, nyugalmas tempóban ismerkedhettünk Szé-kelyföld egyik híres településével: KORONDDAL!
Lejegyezte: Panni néni

Bővebben...

A tegnap, a ma és egy kicsi jövő
Mikor elindultunk, elképzelni se tudtunk sokan sok mindent, már persze azok, akik először jártak itt. Hogy ki mit várt, nem tudni, de az nem is olyan fontos.
Először talán bizalmatlanok voltunk a fakapus székely házakhoz, a benne lakozókkal együtt, de ezt hamar elhagytuk.
Most, a tábor hatodik napján már teljesen természetesen fordulok be a kapun, nyomom le a ház kilincsét, megyek fel a lépcsőn, s lépek be a szobámba.
Igen, ez már a hatodik nap: ma reggel ez volt az első gondolatom, amikor felkeltem, aztán jött a következő: mi is volt tegnap?
A tegnap ugyanúgy kezdődött, mint a ma. Nyolc óra, kelni kell, gyerünk le mosakodni, felöltözni, fogat mosni, reggelizni, indulás… Fél 1o-kor már ott is voltunk az iskola előtt, pár perc múlva megjött a busz, és nem sokára befutott Marianna néni is. Indulunk Felsősófalvára táncolni, átöltözni villámsebességgel, mert már elkezdődött a bemelegítés. Utána pedig sóvidéki táncokat tanulunk és Marianna néni az ügyes táncosokat pólóval jutalmazza - végre valami pozitív - mára már mindenki kapott egyet, mert mi, ugye, nagyon ügyesek vagyunk.  És tánc, tánc, tánc… néha egy kis, de igazán kis szünettel. Aztán énekeket tanulunk, zeng az ének, ebédelünk - paradicsomos leves, sült csirke petrezselymes krumplival, és persze legelsőként az ötszáz táncos közül mi eszünk, mert itt Sófalván mindenki tudja már, hogy mi nagyon elfoglalt táncosok vagyunk… És már itt is a busz, irány Korond.
Árusbódéárusbódéárusbódé és természetesen ezek a bódék tele vannak minden jó, nem jó, drága, olcsó, és a magyar mellett főleg kínai cuccal. Hát, kérem, a világ nemcsak nálunk fejlődik….
Megnéztünk egy remek kis tájházat is, egy igazi költő-író vezetésével, majd a változatosság és a közkívánat érdekében újra megyünk bódézni. Na, végre, fél négy, itt a busz. Ott vagyunk 3.50-re - NEM KÉSTÜNK EL!!! Átöltözünk és megint bal hátra, jobb előre, összeráz, forgat, forgat. Hatra érkezik a busz a ház elé, és mivel a közvélemény leszavazta az esti táncházat (a fenébe, mért működik a demokrácia?!), így hazamegyünk. Jaj!!!!!
Mindenki megeszi a vacsoráját, aztán vagy lefekszik, vagy játszik, vagy…. (A képzelőerő az semmi?!)…
Mi az?! Már kilenc óra?! Gyerünk gyorsan letusolni, fogat mosni…. Az éjszaka kell az olvasásra, ja, bocs, az alvásra (a szülők kedvéért).
Ez már a hatodik nap. A reggele tisztára, mint az előző. Azzal a különbséggel, hogy Mariann néni most NEM az utolsó, sőt, ideért fél tíz előtt! Itt is a busz, indulunk. Tánctánctáncénekénekének. Bableves (bátrak a szervezők) diós tésztával. Öt perc múlva itt a busz, indulunk haza Parajdra. Mindenki szétszóródik, megy haza (én, persze, kísérem haza Mariann nénit Leventével, mert még mindig képes lenne eltévedni a világvárosban).
Most, hogy már több mint fél órája írok, eszembe jut, hogy mind csak a múltról és a jelenről volt szó, úgyhogy most a fényes (?) jövő jön. Délután az utolsó táncóra (hogy az utolsó, az azért nem túl nagy öröm), este közös vacsora a Parajd Hotel éttermében, búcsú buli a suliban (miközben szorgos kezek a honlapra nyomatják a híreket), holnap irány Szováta, fürdés, élménypark, este tánctábori záróest, remélem, a demokrácia most nem lép közbe, s mulathatunk. Vasárnap családi program, csomagolás, s indulunk is hatkor HAZA (szóval szépen elszompolygunk). Ez a szó egyre jobban világít a fejemben: OTTHON , annak ellenére, hogy tele vagyunk élményekkel, s minden a körül forog, hogy jól érezzük magunkat. És nem mellesleg jó is itt. Mindenki hepi vagy hippi (főleg Filip), az érzékenykedést pedig hagyjuk szépen a megérkezés örömére. S tudja meg mindenki, hogy fakanálkát, kék műanyag lovat, betonvas lábú gólyát nem viszünk (Mariann néni megtiltotta, miután elkésett).
Félegyházi Botond

Bővebben...

Első és második nap

Az első nap elején látogatást tettünk Parajd régi házainál. A régebbi házakon a házszám mellett különféle jeleket láthattunk: vödör, létra, csákány, ami mint később kiderült arra utalt, hogy ha a faluban tűz üt ki, akkor az oltók abból a házból milyen segédeszközhöz juthatnak. A csodálatosan szép házak nézésével egy egész délelőttöt eltöltöttünk.
Délután aztán a Sószorosba kirándultunk, ahol sokan a bizonyítottan jótékony hatású iszapban fürödtek, de volt aki a Sószorost járta be. A tánctáborosoknak vissza kellett
menni táncolni, így mi maradhattunk még beszélgetni, fürdeni. Az első nap így telt el.
Ma (vagyis a második napon) délelőtt Farkaslakán voltunk, ahol megnéztük Tamási Áron
szülőházát, majd Szejkefürdőre mentünk. Ott megnéztük Orbán Balázs sírját. Délután a bányában voltunk, a gyerekek egy játszóházban tombolhatták ki magukat. Befejezésképpen a trópusi lepkeházban voltunk.

Kiss Péter
VIPA tábor 2012.07.18.


A tegnapi dorbézolás után ultra vékony szemekkel keltünk fel. Az iskola előtti találkozás után busszal indultunk el a mai tor-túrára. Először Homoród-fürdőn álltunk meg borvizet inni. Homoród-fürdő egy turista célpont panzióval , faházakkal , sípályával és az errefelé elmaradhatatlan patakkal. 10 perc után tovább indultunk a Szent Anna-tó felé. Út közben különböző féle képen ütöttük el az időt. A szükség úgy hozta , hogy rövid megállót tettünk Tusnád-fürdőn, ami magas hegyekkel körülvett völgyben található. Miután a WC-s néni bankot robbantott, egy dög hosszú lépcsőn lebaktattunk a helyi tóhoz, volt neve is ,de mire estére hazaértünk, elfelejtettük. A tó közepébe egy fahidacska nyúlik be, melynek végén faházikó található. Cseresznyés Attila , a parajdiak igazgatója beszélt nekünk a tó és környékének történetéről , mi meg persze ittuk minden szavát. Ezután tovább indultunk a Szent Anna-tóhoz. Út közben áthaladtunk Csíkszeredán , elmentünk Csíksomlyó mellett, és ráfordultunk a Himalája tetejére vezető szerpentinre. Ennek nem elég hogy nem akart vége lenni , tele volt kanyarral és olyan keskeny volt, hogy a hegy felőli nyitott ablakon málnát lehetett szedni. Hosszú,  ,,borzalmas'' rettegés után végre felértünk a hegy tetejére, de az igazi ,,horror '' csak most kezdődött: GYALOG kellett lemenni a tóhoz (kb. 1,5km). Tudtuk, hogyha visszafele is GYALOG kell jönni , akkor ez tóparti táborozás lesz. Mire leértünk, mindenki zombi volt . A turistáknak kitett tájékoztató táblák fontos infókat mutattak,  pl. Nem szabad szarvast verni, NE VERD A FEJED A FÁBA, :D:D. A képek alapján legalább is ezt gondoltuk, mert románul volt írva. A tó egyébbként egy tengerszem , ami gyakorlatilag egy kihűlt vulkán kráterében van. Körülöttünk a kráter pereme volt körben, melynek legmagasabb pontja több mint 1300 méter .Természetesen az egészet erdő borítja. A felnőttek megkönyörültek rajtunk és össznépi randalírozástíirtak elő. Naná, hogy egyből a vízbe mentünk , kivéve Adrit, akinek Józsi bácsi nem engedte meg. Mivel meleg volt a víz,  nagyon nem akaródzott kijönni belőle , de mégis muszáj volt,mert Józsi bácsiék valamilyen oknál fogva minden áron be akartak tartani valami napirendet vagy mit. Hogy ne húzzuk ki nagyon a gyufát, nagy nehezen sikerült felidézni, hogy mit tanultunk elsőben és sikeresen elszámolva 2-ig beálltunk kettesével és elindultunk vissza a buszhoz, ami lejött értünk, így vetve véget a tóparti kempingezésnek. Ezután sajnos megint egy jó adag tekergőzés jött Bálványos várához, amit az idő szűke miatt mégse tudtunk megnézni. És ezután megint jött az ÓRIÁS KIGYÓ hosszan kanyarogva lefelé. Álomba is ringatta a társaság nagy részét , jobbra-balra és egymásra dőlve aludtunk. Arra ébredtünk, hogy megérkeztünk Kézdivásárhelyre. Gyorsan be is vettük magunkat a Céh Múzeumba, ahol kiállítás megtekintését a mellékhelyiségek feltérképezésével  kezdtük. A különböző céheket tökéletesen bemutató kiállítás után erdélyi népviseletbe öltöztetett babák kiállítását is megtekintettük. Majd rövid szusszanás után robogtunk Nyergestető felé. Nyergestetőn megálltunk és a '48-as székely hősök emlékművénél, ahol egy verssel, egy dallal és egy főhajtással emlékeztünk az elesettekre. Jócskán hosszúra nyúlt a nap mire haza felé indultunk, és a nap minden élményével és fáradságával végre hazaértünk.
Faluvégi Timi
Galonics Jázmin
Galonics Péter Márk
Könnyelmű ígéretet tettem, amikor azzal biztattam az otthon maradottakat, hogy napi tudósítást küldök mindennapjainkból. Akkor még nem tudtam, hogy napjaink annyira zsúfoltak reggeltől estig, hogy a tudósítás nem fog beleférni. Rövid leszek tehát és stílustalan.
Az indulásunk már izgalmasabb volt, mint amilyenre terveztük, de végül is velünk indult a busz. A menetidőből majd tíz százalékot faragtak gyorslábú vezetőink, így aztán nagy mozgolódást okoztunk a fogadó családok körében vasárnap délelőtt. A suliban az ebéd után pihi, majd a fogadás következett, amelyen nagyon sokan vettek részt: gyerekek, szülők, a parajdi iskola tanárai, tanulói, valamint a település vezetői: Bokor Sándor polgármester úr és Nyágrus László alpolgármester úr, akik csakúgy mint Cseresnyés Attila igazgató úr, kifejezték örömüket az miatt, hogy a két település iskolái között 22 éve élő, virágzó kapcsolat van. A gyerekek ezen kívül a finom sütiknek és italoknak is nagyon örültek.
A hétfő kemény munkát hozott a táncos különítménynek. Ja, jut eszembe, dobtunk egy hátast attól, hogy  a táncosainkat fogadó összes parajdi gyermek beiratkozott a tánctáborba , tehát együtt tanulta a 25 diák a sóvidéki táncokat. Itt kell megjegyeznem, hogy a 350 fős tábor előtt a polgármester úr külön köszöntötte a visegrádi csoportot.
A délutáni táncszünetben a teljes vipás csoport együtt indult a Sószorosba, hol a dagonyázásba egyesek olyan mélyen merültek bele, hogy még Hábel Józsi bácsi is besározódott.
Kedves Olvasó. A levél nem kerek, sokan a csoportból sem, de az életünk jól telik és gyorsan zajlik.
Az viszont nagy kérdés, hogyan, s milyen formában találkozunk legközelebb, idő hiányában.
De ne feledjétek, a remény hal meg utoljára.
Bozóki Marianna

Tájékoztatás a 2012/13. tanév tankönyv árairól

1. osztály 11000 Ft
2. osztály 9000 Ft
3. osztály 9300 Ft
4. osztály 13600 Ft
5. osztály 16300 Ft
6. osztály 15600 Ft
7. osztály 15400 Ft
8. osztály 16000 Ft
BALLAGÁS : június 16- án (szombaton), 10 órakor
TANÉVZÁRÓ: június 22 -én (pénteken), 17 órakor
Távollét csak indokolt esetben, előzetes engedéllyel igazolható. Engedélyt az osztályfőnök vagy az igazgató adhat.
Várjuk rendezvényeinkre a családokat, barátokat, vendégeinket!

Az iskola udvarának „kicsinosítására” próbáltam rávenni a diákokat. Végül is jöttek: Dunabogdányból, Leányfaluból, Dömösről… Sajnálom, hogy egyetlen egy visegrádi tanuló sem képviselte magát, hogy a visegrádi iskolát csinosítsa 1-2 órás munkával.

Köszönet a segítőknek, akik nagy lelkesedéssel dolgoztak, reméljük a többi diáknak is tetszik majd a munkájuk! A nagy hőségben jól esett a hideg fagyi is.

A „festő brigád” : Petrányi Stella, Kovács Fanni, Hegyi Adrienn, Scheili Sára, Paulusz Balázs, Paulusz Zoltán.

Köszönöm a kiváló munkájukat!

Paulusz József

Köszönet Dányi Lászlónak és Scheili Péternek, akik a festéshez szükséges alapanyagokat biztosították!

a képek megtekinthetőek a galériában, vagy ide kattintva: udvar festés

Április végén tanári tanári továbbképző napon vettünk részt, melynek elnevezése: BIZTONSÁGOS ISKOLA PROGRAM. A program elindítója és szponzora az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország.
Hosszú távú céljuk, hogy a Biztonságos Iskola Programot minél több iskola megismerhesse és együttműködésünk keretében minél több gyermek élvezhesse gyermekkorát „ÉPEN, ELEVENEN”. A program megvalósulása érdekében önkéntes tanári hálózatot építenek, melynek most már mi is tagjai leszünk.

Az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország törekvése az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 10 éves stratégiai tervéhez csatlakozik, melynek célja, 30%-kal csökkenteni a véletlen balesetek miatt bekövetkező gyermekkori halálesetek számát Magyarországon.
A probléma megoldásának érdekében az Alapítvány 2010-ben indította el a Biztonságos Iskola Programját, mely innovatív, fenntartható, proaktív szemléletű és ahol a gyermekek saját élményeik, tapasztalataik alapján „tanulnak”. Módszertanuk interaktív és nem azt mutatja be, hogy „mit ne tegyenek”, hanem azt, hogy biztonságosan viselkedni nem megerőltető dolog.
A nemsokára megkötendő együttműködési megállapodás alapján a mi iskolánk is kap majd egy oktatási csomagot – amely a BiztiBusz nevet kapta -, mely 2 alsó és 2 felső tagozatos foglalkozás eszközeit és tanári kézikönyvét tartalmazza.

Csereklye Dóra és Pauluszné Tóth Anna
2012. Áprily-év:
Idén Áprily Lajos költő, műfordító születésének 125., halálának 45., az Áprily Lajosról elnevezett Általános Iskola névfelvételének pedig 25. évfordulójára emlékezünk.
Az Év diákja és az Év kisdiákja cím odaítélésére idén először kerül sor az Áprily Lajos Általános Iskola évzáró ünnepségén. A Péterfy László által készített plakettet és a szponzoroktól kapott felajánlásokat annak a két diáknak adjuk át, akik a nevelőtestület javaslata és a kuratórium döntése alapján kiérdemlik.
Tájékoztatjuk a szülőket, gyermekeket, hogy a Szent György Lovagrend nagylelkű felajánlásának köszönhetően a minden évben az évzáró ünnepségen kiosztandó Év diákja és Év kisdiákja cím mellé összesen 200.000 Ft értékű tárgyjutalom, vagy egyéb ilyen értékű jutalom (utazás stb.) jár. A felajánló a díjazottak további fejlődését, sikeres és eredményes továbbtanulását kívánja ösztönző módon támogatni.
Tájékozatjuk továbbá a szülőket, hogy a Szent György Lovagrend a németországi – francia határ mellett elterülő – saarlandi csoportja felajánlásának köszönhetően évente két 14–18 éves életkorát betöltött visegrádi fiatal kiutazását, fogadtatását, ellátását vállalja. A diákok – egyéni egyeztetés alapján – rövid vagy hosszabb távú szakmai program, gyakorlat keretében a modern technikai hátterű, fejlett technológiákkal ismerkedhetnek, biztonságos felügyelet és ellátás mellett. Az Áprily Iskoláért Alapítvány felvállalja a kezdeményezést, a részletek kidolgozása folyamatban van. A már ismert előfeltétel a német nyelv társalgásszintű használata. Az érdeklődő szülők, fiatalok számára május végén megbeszélés keretében adunk részletes tájékoztatást.
Cseke László kancellárral történt megbeszélésünkön a Lanciano testvérvárosi kapcsolat iskolai lehetőségéről is beszéltünk. Alapító okiratunk alapján feladatunknak tartjuk a testvérvárosi kapcsolatok támogatását.
Szeretnénk idén, az Áprily-évben megjelentetni Áprily Lajos Visegrádi képek című írását is, ami még teljes terjedel-mében sehol nem jelent meg. A kiadvány Áprily Lajos eredeti tervei szerint a Visegrádon élt építész, festő Bardon Alfréd illusztrációjával jelenik meg.
Kérjük, hogy támogassák az Áprily Iskoláért Alapítvány célkitűzéseit! A felajánlásokat ezúton is megköszönjük.

Tisztelettel:  
a kuratórium tagjai

Iskolánkban április 21-én (szombat) nincs tanítás, mert az április 30. (hétfő) munkanap helyett
június 2-án (szombat) dolgozunk.

Indokolt esetben – külön kérésre- ügyeletet biztosítunk.

Iskolánk adta a városi műsort idén (is) a 48 -as emlékműnél. A műsorról készült videófelvétel megtekinthető ide kattintva: március 15.

Az 1. osztályosok beíratása az Áprily Lajos Általános Iskolába:

A beiratkozás időpontja:

2012. március 26. (hétfő)   12-17-ig,

2012. március 27. (kedd)    8-13-ig.

Kérjük, hozzák magukkal a következőket:

- a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

- az óvodai szakvéleményt, és ha van: szakértői véleményt,

- gyermek lakcím- és TAJ-kártyáját.

 

Örülnénk, ha gyermekükkel együtt jönnének.

 

Bozóki Marianna igazgató

Mátyás király és a visegrádi reneszánsz

Gróf Péter régész tartott nekünk egy vetített képes előadást a visegrádi iskolában február 27-én, nem sokkal Mátyás-nap után.

Az első képre tisztán emlékszem: Nagymarosról ábrázolta Visegrádot. Akkor teljesen más volt: több fa, zöldebb hegyek, kevesebb vagy kisebb házak. Péter bácsi vetített és mesélt, mindig az éppen aktuális képről volt szó, s nagyon sokan kitartóan figyeltünk. Nagy részben a palotát mutatta be: hogyan tárták fel, miként rekonstruálták, és hogy egyáltalán milyen lett. Először kiásták a mélyen betemetett falakat (milyen hosszú idő lehetett!), letisztították az építészeti leleteket, majd összerakták, mint egy puzzle-t. A nagyon sok darabból összeálltak a romok, immár hófehéren.

Bővebben...

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.