Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Tisztelt Szülők!

A mai (2018.03.01) 17 órakor kezdődő VI-PA szülői tájékoztató elmarad, a pótlásáról később tájékoztatjuk a szülőket.

Pauluszné Tóth Anna

intézményvezető-helyettes

Kedves Szülő!
Ha kíváncsi arra, hogyan hat a zenetanulás gyermeke fejlődésére, jöjjön el november 22-én Dr. Falus András előadására!

A Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
szeretettel hívja Önt és családját
2017. november 22-én, szerdán 12.30 órára a visegrádi polgármesteri hivatalba
Dr. Falus András
a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára, az MTA rendes tagja
A zene, mint a mentális epigenetika része című előadására.

A belépés ingyenes.

A nyár ízei az őszben egy tábor kapcsán
Az idei évben a Vi-Pa táborok történetük következő negyed századába léptek. S ha olyan jó lesz a következő huszonöt év is, mint ez a tábor volt, hát az alapítók biztosan meg lesznek elégedve.
Ja, az alapítók… Örömünkre idén is itt voltak… Mezei Anna és Cseresnyés Attila egykori alapító igazgatók ezt a tábort is végigcsinálták velünk, s távolról sem mellékszereplőként, ahogyan ezt megszokhattuk eddig is tőlük.
A tábor már a szervezés időszakában biztatóan alakult. Pauluszné Tóth Anna, a negyedikesek osztályfőnöke jó alaphangulatot teremtett a tábor kapcsán összeszokott és vállalkozó szellemű osztályában, hiszen a vártnál jóval több gyermek és család jelentkezett vendégfogadásra. Már tél végén elkezdték és szokássá alakították a parajdi negyedikesekkel a levelezést, s ennek köszönhetően a tábort nagy várakozás előzte meg nemcsak a tavaly Székelyföldön járt diákok, hanem az újonnan bekapcsolódó gyerekek körében is. Bár aztán lett is ebből szomorúság, hiszen, mivel kevesebb erdélyi gyermek jöhetett, mint amennyien a csoportot várták, nem is tudott mindenki bekapcsolódni a tábor életébe annak ellenére sem, hogy néhány visegrádi gyermek pár nélkül maradva is velünk tartott a programokra.
S milyen nagyszerű programokra! De kezdjük a legelején!

Bővebben...

Az ötödikesek tavaly már részt vettek az M5 csatorna Ismerd meg! című videoklip –készítő pályázatán, amely lehetőséget adott arra, hogy valami maradandót alkossanak. Idén a csatorna egy szórakoztató vetélkedőt indított 8-12 korosztálynak, akik otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával.

Ebben a műsorban (vetélkedőben) vett részt az 5. osztály csapata ősszel. Öt fős csapattal készültünk, számítva arra, hogy valaki esetleg lebetegszik, de szerencsére nem így történt. A négy fős csapat – amely az adásba bekerült – több héten keresztül készült a kijelölt témakörből, Egyiptomból. Végig szorosan alakult az állás. Végül az ellenfél nyert 2 ponttal megelőzve a kiválóan felkészült és nagyon jól játszó (sajnos a szerencsével hadilábon álló– és talán a nem teljesen egyforma nehézségű kérdésekkel is megküzdő) kis csapatunk ellen. Tanulóink tudása messze meghaladta az ötödikes korosztályét, sőt az ellenfél csapatának tudását is, pedig ők ezt a témakört tavaly már tanulták az iskolában, hiszen hatodikosok voltak.

Dicséret és elismerés illeti a csapat tagokat, akik időt és fáradtságot nem sajnálva készültek fel becsülettel a kiadott témakörökből. Az osztály közösségéről sem feledkezhetünk el, akik egy emberként buzdították a helyszínen a versenyzőket, hiszen mindenki elkísérte a stúdióba az osztály képviselőit.

Amíg a ráhangolódás zajlott a csapat számára a felvételre, addig az osztály többi tagja meglátogathatta Moys Zoltán stúdióját, ahol a Hazajáró (turisztikai- honismereti tv-s magazin) stábja ismertette meg tanulóinkat a filmkészítés rejtelmeivel.

Köszönet a szülőknek, akik segítettek az utazás megszervezésében, valamint köszönet a Hazajáró stábjának a szíves fogadtatásért.

A csapat tagjai: Érchegyi Hanna, Félegyházi Mátyás, Gencsi Debóra, Jung Lili,Máthé Olivér.

Talán már megszámolni sem tudjuk, hányadik alkalommal veszünk részt a Nagy Sportágválasztó eseményen, mely idén a 21. alkalommal került megrendezésre.

Szép nagy létszámmal indultunk útnak idén is (még úgy is, hogy egy osztály nem tudott részt venni), hogy kipróbáljuk a több mint 100 sportágból a legtöbbet. Szerencsére az idő kegyes volt hozzánk, az előző napok borongós, esős időjárását gyönyörű napsütés váltotta fel.

A tanulók többsége már nem egy alkalommal jött velünk, de ezt nem lehet megunni. A sportágakból mindig lehet találni olyat, amit tavaly nem volt időnk, lehetőségünk kipróbálni, illetve mindig akad valami új (újabbak) – amit még nem láttunk.

Kis csoportokat alkotva, először közösen jártuk be a „terepet”, megszemlélve mi – hol található, majd utána kezdetét vette a gyakorlat. A gyerekek élvezettel vetették bele magukat a mozgás kínálta örömökbe és nehéz lenne felsorolni mindazokat a sportágakat, amik kipróbálásra kerültek. A lányoknál a zumba továbbra is a favorit, de sok lány többször is visszatért a különböző küzdősportokat népszerűsítő területre. A nagyobb fiúk inkább az extrém sportokat próbálgatták, míg a kisebbek a labdajátékokat részesítették előnybe.

Rajzverseny, totó, sport bemutatók színesítették a programot. Az éles szeműek nem egy híres sportolót, olimpia bajnokot is láthattak – többen aláírásokat is gyűjtöttek.

Bár nagyon sok minden kipróbálásra került – de bőven maradt még olyan sportág, amire most nem volt idő. De sebaj – jövőre majd lesz rá lehetőség!

Gyermeknapi sokadalom
Idén is a szülők és a pedagógusok közös összefogásának eredményeként valósulhatott meg a Gyermeknap, amelynek kiemelt eleme az újrahasznosítás volt. Az „újrahasználat” jellemző a művészvilágban is, ahol sokan úgy jelenítik meg környezettudatos gondolkodásukat, hogy a meglévő hulladékból, szemétből készítenek egyedi dolgokat. Egy kicsit mi is művészek lettünk. Az újrahasznosítás lehetőségeinek már a keresgélése is garantáltan megváltoztatta az életünket, hiszen pár héttel a forgatag előtt már gyűjtöttük azokat az egyébként kidobni való tárgyakat, amelyekből újakat terveztünk alkotni. A három héttel hamarabb kiírt pályázati felhívásra főleg az alsósok adtak be pályamunkákat. Az ő nyereményeiket, valamint az alapanyagokat szponzorok, illetve a megvalósításhoz anyagi segítséget nyújtó Ifjúsági Alap (Visegrád Város Önkormányzatának pályázati kiírása) által nyújtott támogatásból finanszíroztuk. Páratlanul ötletes dolgok születtek a gyermekek kezei alatt: kartonból épített szarkofág, autó; tüzet okádó sárkány, legyet bekapó béka papírgurigából; konzervdobozból lámpás; repülőgép csipeszből és jégkrém pálcikából; zenéhez ritmust adó zeneszerszám söröskupakokból, mindent-tartók pet palackból, gyönyörű nemeztárgyak és ékszerek és még számos dolog, amit a meglevő anyagokból ott helyben találtak ki a gyerekek.  Itthon eléggé le vagyunk maradva az újrahasznosítási „versenyben”, de mi egy kicsit javítottunk ezen. A rendezvény jelmondata ez volt: „A hulladék nem szemét, szelektíven gyűjtve hasznosul és megkíméli természeti erőforrásainkat!”


Támogatóink voltak:
Visegrád Város Önkormányzata
Visegrádi Ásványvíz
Hock Hedvig festékbolt, Dunabogdány
Jung Csaba és Bálint Krisztina, Visegrád
Petrányi Anikó, Dunabogdány
Minimax
Piatnik
Zöldbolt
Ico Rt.
Mc.Donald’s Budakalász

                                                                                                                                                       Pauluszné Tóth Anna

A gyermeknapon készült fényképek az iskola facebook oldalán tekinthetők meg ( https://www.facebook.com/aprilyvisegrad/ )

Immár 7. alkalommal került megrendezésre a floorball kupa. Idén annyi változás történt, hogy az eddigi (fél) nagypályás játék helyett, a kispályás floorball pályaméreteivel és szabályaival történtek az összecsapások.
Az „A” csoportnak kicsit korábban kellett kelni ezen a szombaton, hiszen fél 10 –kor már kemény meccseket kellett vívniuk. Rögtön az első mérkőzés kisebb fajta meglepetéssel indult, hiszen a Marosiak egy utolsó perces góllal 3:2 arányban megverték az egyik (titkos) esélyest, a Váci Boronkay György Szakgimnázium csapatát. Ezt a csoportot toronymagasan a Kutyaütők csapata nyerte, de ez csak azoknak volt meglepetés, akik nem tudták, hogy a csapattagok többsége már többször is szerepelt az országos diákolimpia döntőjében. A körbeverések miatt csak az utolsó pillanatokban derült ki, mely csapatok hol is végeznek.
A „B” csoportban a tavalyi bajnok (Semmi Probléma) szintén veretlenül szerezte meg az első helyet, de el kell mondani, hogy nagyon szoros mérkőzéseken alakultak ki a helyezések sorrendjei.
A csoportmeccsek után a helyosztók, elődöntők következtek. Itt, az eddig hibátlanul szereplő Kutyaütők nagyon szoros és izgalmas mérkőzésen maradt alul 2:1 arányban a Szent Erzsébet Gimnázium csapatával szemben. A másik elődöntőn a váci Bólogató Madarak nagyon okos játékkal verték 2:0 arányban a Semmi Probléma csapatát.
A bronz meccs nagy csatát, de kevés gólt hozott. A lefújást követően 1:1 volt az állás, így büntetők következtek, amiben 2:1 arányban a Semmi Probléma csapata került ki győztesen.
A döntőben talán a két legtaktikusabb csapat mérkőzött meg, és a végig kiegyensúlyozottan és jól játszó Feláldoz6ók felőrölte a szintén jó erőkből álló Bólogató Madarak tömör védelmét és 2:1 arányú győzelmével elhódította a kupát.
A VII. Visegárd – floorball kupa végeredménye
9. hely    Marosiak         ( Demeter B. Hegyi L. Lázár O. Gál Á. Gál D. Kovács Zs. )
8. hely    Visegrádi Veszedelmek    (Ispán B. Heim B. Ispán F. Polgár Á. Héder L. Balázs K.)
7. hely    Fifti – Fifti        (Bognár B. Fekete A. Fekete P. Meszárek N. Greguss P.)
6. hely    Thermovidre420    (Hunyadi M. Tafferner L. Vígh B. Terék G. Gyovai-Bodák B. Varga D.)
5. hely    Szent István Gimnázium ( Sitku Á. Domokos A. Tóth D. Szopkó G. Anda R. Szilágyi Á.)
4. hely     Kutyaütők        (Láng B. Oláh S. Marosi T. Scheili P. Oláh P.)
3. hely Semmi Probléma     (Dányi B. Dányi B. Bene Á. Bene M. Sickerling M. Farkas G.)
2. hely    Bólogató Madarak    (Paulusz Z. Paulusz B. Matula B. Durugy T.)
1. hely Feláldoz6ók                (Alekszandrov S. Hertlik P. Lernyei M. Pudleiner K. Újvári D. Szánthó R.)

A torna gólkirálya Alekszandrov Sándor lett (Feláldoz6ók), 9 góllal.
A torna legjobb játékosának pedig Paulusz Balázst (Bólogató Madarak) választották meg a csapatvezetők.

Köszönöm minden csapatnak a részvételt, de ez így nem mond sokat. Nagyon jó, baráti hangulatban telt el ez a szombat, még ha kemény csatákat is vívtak a csapatok.
Köszönöm, hogy sportszerűek voltatok, de a sportszerűségen túl, még vidámak is és jó volt látni, ahogy drukkoltatok egymásnak, és tudtatok örülni a másik csapat sikerének is.  
Köszönjük a Visegrádi Ifjúsági Alap támogatását, mely nem csak azt eredményezte, hogy a csapatok nevezési díj nélkül tudjanak részt venni a floorball – kupán, de még finom pogácsa is jutott a csapat tagjainak és a nézőknek is. (fényképek az iskola facebook oldalán)
Paulusz József
szervező

2017. január 27-én a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma jóvoltából egy igen tartalmas és érdekes délelőttöt töltöttünk el a Királyi Palotában. Az ötödik és a hatodik évfolyamos tanulóink vettek részt a programon.
Először egy vetített képes előadást hallgattunk meg, amelynek keretében a régészek mindennapi munkáját ismertük meg. Majd a Palotát jártuk végig. A gyerekek fölpróbálhatták a középkori sisakokat és megvizsgálhatták az apródok szobájában elhelyezett bútorokat, kérdéseket tehettek fel és sok új információval gazdagodtak. A program zárásaként a restauráló műhelyben végigkövettük a tárgyak átalakulását a feltárástól a múzeumi polcokon való megjelenésig.
Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat azért, hogy évente többször ellátogathatunk a Palotába, ahol igazán színvonalas és tartalmas programokon vehetünk részt. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen jó a kapcsolat és a szakmai együttműködés a két intézmény között. Köszönjük a Múzeum munkatársainak, hogy megszervezték és élvezetessé tették számunkra ezt a napot.
Bosnyák Endréné
történelemtanár

Munka után édes a pihenés

Igazán nehéz időszakon van túl a 8. osztály, ugyanis január 21-én adtak számot tudásukról a felvételi írásbeli vizsgán. Nagyon sokat készültek rá, kötelező óráik mellett felkészítő foglalkozásokon vettek részt, amelyeken jól elmélyítették ismereteiket matematikából valamint magyar irodalom és nyelvtan tantárgyakból. Voltak többen is, akik betegen, 39 fokos lázzal ültek be a középiskola padjaiba, hogy megírják a jövőjüket nagyban meghatározó írásbeli feladatlapot. Többségüknek egy nagyon stresszes időszak ért véget január 21- én. Ami után végre hátradőlhettek kicsit.

Bővebben...

Iskolánk életében az egyik legnehezebb időszak az, amikor közeleg a várva várt tanítási szünet. Ilyenkor a gyerekek már nem a tanulásra koncentrálnak, hanem a szünidő lázában égnek. Nem volt ez másképp 2016 decemberében sem. Nagy szerencsénkre- immáron több éve- ilyenkor szokott ellátogatni hozzánk a leányfalui Szekérszínház, hogy megörvendeztessen bennünket egy vidám előadással.
Ezúttal Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül című darabját adták elő. A megható karácsonyi történet főszereplője egy szegény, özvegy csizmadia, aki egyedül neveli kilenc gyermekét. Felettük lakik a magányos, gazdag háziúr, akit nagyon zavar a gyerekek vidám éneklése. Alkut ajánl. 1000 pengőért cserébe azt kéri, hogy legyen vége az éneklésnek, és a csizmadia adja neki egyik gyermekét. Nehéz választás előtt áll a csizmadia. Végül a szív szava dönt. Az apa visszautasítja az ajánlatot.
    A gyerekek nagy érdeklődéssel nézték az előadást. Örömmel figyelték a történet alakulását, néha hangosan közbekiabálva adtak hangot véleményüknek.
Köszönjük az „Együtt” Kulturális Egyesület karácsonyi ajándékát. Külön köszönet illeti Zoltán Erikát, aki minden évben megszervezi nekünk ezt a színvonalas előadást!

Bosnyák Endréné


Visegrádon szeptember 10-én rendezte meg a Soproni Sándor Egyesület a jubileumi quadriburgiumi játékokat a városi sportcentrum területén. 2007-ben, akkor a Gizella majori erőd falai közt először idéztük fel a rómaiak életét, amit azóta is minden év szeptemberében megteszünk. A Soproni Sándor Egyesület minden alkalommal számított az általános iskolások érdeklődésére, hiszen a történelem mindig a kedvelt tantárgyak közé tartozott. Szerencsékre a városunkban és környékén fellelhető római emlékek tanulóinknak „kézzel fogható” közelségbe hozzák az időszámítás utáni II-IV. századot.
Szeptember 10-én az eddigiektől eltérően felvonulás előzte meg a programokat, amelyen az érdeklődő gyerekek is részt vettek.
A hétvégén itt is találkozhattak a visegrádiak azokkal az obergünzburgiakkal, akik 3 napos vendégségbe hozzánk látogattak. A római délutánt egy bajor est követte, tánccal, zenével. Aki maradt ismerősökkel beszélgethetett, hiszen a 2013-as és 2015-ös testvérvárosi találkozókon bennünket fogadó Manuella Schlack, a Német-Magyar Baráti Egyesület és Josef Rauh, a Hagyományőrző Egyesület vezetői is itt voltak. A 32 német vendégnek nagyon tetszett ez a program, és a másnapi látogatás a fellegvárba.

Az ötödik éve kezdődik újra a Nagyvillám Sípályán intézményünk tanulói számára az ingyenes síoktatás, amelyet egy 1 millió forintos – magánszemélytől származó – felajánlás tesz lehetővé évről évre. Ennek köszönhetően évente körülbelül negyven diákunk tanul meg ingyenesen síelni a Nagyvillámon.
A kedvezmény azonban nemcsak az oktatásban résztvevőkre vonatkozik. Ingyenesen használhatják a sípályát iskolánk tanulói és dolgozói a hét minden napján, nyitva tartási időben. Az egyéni síelés természetesen egyéni, családi felelősséggel működik, hiszen felügyeletet kizárólag az oktatások idején, a szervezett csoportok részére tud biztosítani a sípálya. A kedvezményezettek körébe nemcsak az iskola jelenlegi tanulói és dolgozói tartoznak, hanem 50 %-os kedvezménnyel azok a volt diákjaink is, akik a Nagyvillám Sípályán tanultak meg síelni. Az ingyenesség és az 50%-os kedvezmény is csak abban az esetben vehető igénybe, ha dolgozói, tanulói, volt tanulói státuszát a diák vagy felnőtt igazolni tudja (diákigazolvány, pedagógusigazolvány, igazolás volt diák státuszról – ez utóbbi kérhető a titkárságon).
Az idei évben az első félévi program október elején indul és karácsony előtt zárul, amelyre a teljesen kezdő (síelni még egyáltalán nem tudó), és már bizonyos szintű sítudással rendelkező (haladó) tanulók is jelentkezhetnek.
A 20 alkalmas oktatás (műanyag pályán), kb. 10 gyermekes csoportokban, 2 szakképzett síoktató segítségével, heti két alkalommal, hétköznapon 17 óra után, és szombat vagy vasárnap délelőtt, illetve kora délután valósul meg. (Hó esetén csak hétköznap lesznek edzések!) – tájékoztatja az érdeklődőket Gutbrot Rezső síoktató, a sípálya üzemeltetője. Az ingyenes oktatás mellé a sípályán korlátozott mennyiségben felszerelést is tudnak biztosítani. A szállítást a szülőknek kell megoldaniuk, illetve egymással összeszervezniük.

Bővebben...

Az Áprily Lajos Általános Iskola és AMI műsora a rendezvénytéren
(rossz idő esetén a Magyar László Sportcsarnokban)
2016. június 3-án (pénteken) fél 5-től zenével, tánccal, verssel és prózával.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket színes programunkra!
Az iskola közössége

Harisnyás Pippi Bogdányban járt ,...mert mi elvittük hozzájuk!
Pippi Langstrumpf néven érkezett, német mesejáték formájában helyeztük őt a szomszéd falu színpadjára.
Az Áprily iskola 4. osztályos diákjai az idén az ismert svéd írónő, Astrid Lindgren meseregényének egy epizódját dolgozták fel; zenével, tánccal, humoros jelenetekkel tűzdelve. A kéthónapos felkészülés jó hangulatban telt. Nemcsak a 3 oldalnyi szöveget tanulták meg, hanem lovat készítettünk banános dobozból, melyet pöttyösre festettek a gyerekek (pont úgy, ahogy Pippi lova is kinézett, hópihéket gyártottunk fehér fonalból, szemléltető eszközöket a tanárnő számára, a mesélőnek könyvborítót terveztek ...
A főbb szerepeket kettős szereposztással tanultuk.

Bővebben...

Történelmi élményprogram az iskolában

A felső tagozatosok történelmi élményprogramban vehettek részt május elején a sportcsarnokban. Olyan témát választottak a szolgáltatók, ami sok diákot érdekel: az ókori Egyiptomot.
Az előadók már reggel megérkeztek, és másfél órán keresztül készülődtek a fogadásunkra. A szünetben izgatottan próbáltuk kideríteni, mi készül (sikertelenül), azonban tíz órakor már mehetett is az első csoport az interaktív előadásra. Először egy érdekes, képekkel illusztrált bemutatót láttunk, utána a szervezők által felépített sátorban áldozatbemutatásban vettünk részt. A gyerekek korabeli jelmezekbe öltözhettek. Ott volt Ehnaton, a fáraó, két felesége és fia, valamint, természetesen, a papok. Az előkelő társaság korhű szöveget felolvasva mutatta be az áldozatot.
A program végén eredeti papiruszt kaptunk ajándékba.
A programon több mint hatvan felsős gyerek vett részt, jó hangulatban, érdeklődően.

Jeneiné Vörös Margit
történelemtanár

A negyedik osztály nagyon érekes napra ébredt pénteken. Pontban 7.50-kor mentünk reggelizni az ebédlőbe, ahonnan egyenest a buszmegállóba siettünk, és elindultunk Szentendrére, a Rendőrkapitányságra.
A harmadik és negyedik osztályt már várta egy rendőr az előtérben.
- Sziasztok, gyerekek, nagyon örvendek! – mondta, és bemutakozott. Majd elvezetett minket egy terembe. Ott volt egy rendőr néni, aki kettéosztotta a csoportot, külön a fiúkat és lányokat.

Bővebben...

Parilia 2016
Pales istennő ünnepe  a Parilia, ő a pásztorok és legelők istennője volt. Minden évben 2008 óta a Soproni Sándor Egyesület a Sibrik-dombon megrendezi a Róma alapítására is emlékeztető eseményt. Idén is részt vettünk egy kis érdeklődő csoporttal, akik az egyesület által előadott jelenetnek is részeseivé váltak. Mivel „fegyvert” és tunikát kaptak, ők alkották a katonaságot Gróf Péter régész vezénylete alatt. Az áldozat bemutatása után mindenki jóízűen ette a sós lepényt, itta a forrásvizet. Utána maradt még idő egy kis római játékra.

A hagyományokhoz híven a farsangot idén is a 7. osztályosok szervezték.
 Lázas készülődés, próbák sora előzték meg a nagy napot. Bosnyák Andi néni és csapata a népszerű Kis Grófó számot idézték meg táncos, dramatikus előadásukkal, megalapozva ezzel a farsangi buli hangulatát és témáját is. A folklór jegyében készültek a 6. osztályosok is polkával és keringővel és egy minden résztvevőt megmozgató német dalra koreografált tánccal, melyekért köszönet a felkészítő tanároknak, Bene Évának és Schmidt Annának.
A tánc és játékok közben megéhezőket a szülők készítette finomságok várták a büfében. Az idei év kedvence a farsangi fánk mellett a nutellás goffri volt, olyannyira, hogy ebből tíz spárgára fűzve próbálta meg a versenyzők éhségét. A leggyorsabban evő címét a 8.osztályos Nődl Pisti nyerte el.
A jelmezversenyen a felvonulók között több nép is képviseltette magát.

Bővebben...

VI. Visegrád – Floorball kupa
Már a csoportmeccsek is hoztak meglepetéseket. Az „A” csoportban, a tavalyi bajnok, csak a 3. helyet szerezte meg, így lemondhatott a címvédésről. A szoros „B” csoportban is csak egy gól döntött a csoportelsőségről. Nagy örömömre idén egy lány csapat is részt vette a tornán, bár a versenyt (egyenlőre) még nem tudták felvenni a többiekkel, de a vidám, megalkuvás nélküli játékuk mindenki tetszését elnyerte. Köszönet és gratuláció a Bitang Páváknak! Szintén jó volt látni a Szent Erzsébet Gimnázium vegyes csapatát, akik a „B” csoport élén végeztek. Külön kiemelném a Dobó Gimnázium csapatait, akik direkt erre az alkalomra készített pólókban léptek a pályára (VidrA és a VidrE).
A csoportmeccsek után már élesben mentek a küzdelmek. A 7-8. helyért a Visegrádi Veszedelmek és a VidrA csapatok küzdöttek, és végül 4:2 –re a visegrádi csapat győzött. A következő négy csapatnak a döntőbe jutás volt a feladat. Az idén először induló DoBoronkay (A1) és a Semmi Probléma (B2) nagyon szoros csatát ígért, de végül itt is visegrádi győzelemmel zárult a mérkőzés (1:5). A tetszetős szép játékot bemutató Szent Erzsébet Gimnázium (B1) és a VidrE (A2) csapata között idegölő csata zajlott, és a Dobósok végül is megfordították a meccset és így ők jutottak a döntőbe (1:2).
A tavalyi bajnokunk elvesztette a motivációját, így csak a 6. helyen végzett. Az 5. az „Oxygen” csapata lett. A „kisdöntőre” is jutott izgalom. A végig nyílt mérkőzésen végül is a DoBoronkay csapata győzött a Szent Erzsébet Gimnázium ellen (2:0)

Bővebben...

HURRÁ, ITT A JÓ IDŐ!

AGANCS-FÜRKÉSZŐ KIRÁNDULÁS


2016. MÁRCIUS 5-ÉN (SZOMBATON)
9 ÓRAKOR AZ ISKOLA ELŐL INDULUNK A VISEGRÁDI HEGYEKBE.
    

SZERETETTEL VÁRUNK:
Balogh Dóri néni és Gottweisz Timi néni


Kérjük, ha szeretnél jönni, jelentkezz nálunk előre!

Iskolán volt tanulója Berkesi Gabriella első kötetének bemutatója! Gyertek minél többen!

 

 

November 9.

13.30 órától

Alsós váltóversenyek. 10 fő (5 lány - 5 fiú, alsós iskolaválogatott) Csere lehetséges.

November 10.

13.30 órától

Teremfoci. 4+1 fő - iskolaválogatott ( futsal labdával - teremfoci szabályok szerint)

November 11.

13.30 órától

Floorball. 4 fő - iskolaválogatott. Ütőket biztosítunk a résztvevőknek.

 

Díjazás: minden versenyszám után oklevél a csapatoknak, a versenyek végén csapat oklevél, a legjobb iskola nyeri el az Áprily vándorkupát. Minden iskola azonos sportszer  jutalomban részesül.

 

 

 

„Tűzoltó leszel, s katona!”

Elindult ez a tanév is. Épp hogy beleszoktunk az iskola rendjébe, amikor úgy döntöttünk, hogy itt az ideje egy kis szórakozásnak. Szentendrére látogattunk el az Őrzők Napja elnevezésű rendezvényre. Iskolánkból három osztály (2. osztály, 4. osztály, 7. osztály) kerekedett fel, hogy találkozhasson a gyerekek számára oly népszerű szakmák képviselőivel, mint a rendőr, a katona, vagy a tűzoltó.

Az idő is kegyes volt hozzánk. Gyönyörű, napsütéses reggelre ébredtünk, így nyugodt szívvel indulhattunk el a Duna-parti rendezvényre. Amint megérkeztünk a helyszínre, zeneszó fogadott bennünket. A Szentendrei Katonazenekar nyitotta meg a programot. Nagy örömünkre ismerősre leltünk soraikban Gergő bácsi személyében, aki zeneiskolánkban a fafúvós tanszakot vezeti.

Ezután következett a rendőrség kutyás bemutatója. Ízelítőt kaphattunk a bűnözők elleni munkájukból, ahol intézkedéstaktikai bemutató keretében még fegyveres terrorista elfogását is láthattuk.

Szemtanúi lehettünk egy balesetnek is, ahol megismerhettük a helyszínre érkező rendőrök és mentősök munkáját. Végignézhettük azt is, ahogyan a tűzoltók szétvágnak egy személygépkocsit annak érdekében, hogy kiszabadítsák az autóba szorult sérültet.
A mozogni vágyók kipróbálhatták a KRESZ ügyességi pályát, és a Traffipax készülék előtti futást.
A fiúk számára kivételes lehetőséget kínált a harci eszközök, a katonai és rendőrségi járművek és fegyverek megismerése.
Az ügyesebbek a KRESZ teszt helyes kitöltéséért apró nyereményekben részesültek.
Olyan környezetkímélő járműveket is kipróbálhattak a gyerekek, mint a segway, az e-bike, a hill dog, az e-roller, és a háromkerekű roller, a trikke, amelyek közül a négyüléses, négykerekű gokart volt a legnépszerűbb.

A fél napos program nem csak jó szórakozásnak, hanem igen hasznosnak is bizonyult. Megfelelő ráhangolódást nyújtott a gyermekeknek az iskolakezdésre, amely során felhívták figyelmüket a biztonságos közlekedés fontosságára, a szabályok betartására és mindezt izgalmas, a gyermekek számára érdekes módon tették.

Bosnyák Endréné
osztályfőnök

Őrzők napja

Időpontja: szeptember 29-én (kedden) este.
A program kérésünkre szerveződött, a bobpálya előtti parkolóból indul fél 6-kor, s oda is érkezik vissza fél 8 körül.
Felfelé iskolabusszal megyünk, indulás a sportcsarnok mellől kb. 17.05-kor, érkezés az iskolához gyalogosan 20 óra körül.
Egyéb kísérő is jöhet a kirándulásra.
Felszerelés: esőkabát, bakancs, réteges meleg öltözet, hátizsákban kis étel, ital, esetleg zseblámpa, távcső.
A túrát Barics László vezeti.
Kísérő pedagógus Bozóki Marianna.

Két diákunk írása az obergünzburgi kirándulásról.

Az írás a linkre kattintva elolvasható: icon Obergünzburg 2015

KEDVES SZÜLŐK!

Szeretettel meghívjuk a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Szentendrei Tagintézményének és pomázi szakszolgálatának

 „Kapcsolatok – nehézségek – nevelési megoldások” c. Szakmai Napjára

Időpont: 2015. május 14. csütörtök
Helyszín: Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola Nagytanári
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

15.30 – 17.00
STOP! Határszabás szeretettel. Hogyan lehet szeretettel határokat szabni és azokat betartatni?
Előadó: Egry Zsuzsanna, a Kapcsolódó nevelés oktatója (Szelíd Szavakkal Alapítvány)


17.00 – 17.30
„Gyógyító négylábúak” – A kutyás terápia
Bevezető: Daritsné Rajzó Éva konduktor, korai fejlesztő (PMPSZ Szentendre, Pomázi szakszolgálat)
Előadó: Pázmándi Kata, viselkedéselemző, kutyás terapeuta


A Krasznár és Fiai Könyvesbolt szakmai és szülőknek szóló kiadványai
megvásárolhatók a helyszínen 13.00 órától

Retro farsang a felsőben

Miközben az alsósok a délelőtti bulit heverték ki a termekben, megkezdődött a felsősök készülődése is a csarnokban. A hetedikesek tőlük szokatlan komolysággal vágtak neki a teremdíszítésnek, a büfé kiépítésének, a tombolatárgyak felsorakoztatásának, szóval, a buli alapjainak megteremtéséhez. Egyetértésben, igazi közösségként dolgoztak, miközben a szülői kör büszke csendességgel és elégedettséggel tette a dolgát a háttérben.

Kissé késve és bosszankodva (kis homokszem került a gépezetbe) megérkezett rendezvényeink állandó hangosítója és csapata – a KenyCompany – akik eszméletlen jó zenét toltak, mindenki megelégedésére dolgoztak – mint mindig…

Hát, a részletes felidézés is bizonyára jó volna, de azt valaki másnak kell megtennie, ha ráér…

A főszervezők (hetedikesek) az előszervezéstől a végső kukajáratokig korrektül tették a dolgukat, kényszerűen távollévő osztályfőnökük instrukcióit fegyelmezetten betartva, vidáman, együtt. Csodálatos a közösség, amelyben megvan a bizalom, s a felelősség, s amely ellenőrzés és közvetlen irányítás nélkül is működik…

A büfé fincsi volt és olcsó (az akciót követően leginkább), a tombolán persze idén sem nyert mindenki (én sem), tehát biztosan bunda volt, de ezek az elemek megszokottak.

Ami újdonság volt: remek perceket okoztak a hatodikosok és a hetedikesek szellemes, üdítő meglepetés táncukkal, amelyekben rengeteg ötlet, kiemelkedő személyiségek és leginkább két fantasztikusan jó közösség mutatkozott meg. Jókat nevettünk, sokat tapsoltunk és valószínűleg sokan álltak volna szívesen a fellépők sorába…

A felnőttek egyik ámulatból a másikba estek, hiszen egészen egyszerűen klassz volt a gyerekek között. Vidámak voltak, sodróak, elragadóak. Köszönöm a hetedikes szülők háttérmunkáját, s örülök annak is, hogy sok további szülő jött el megnézni az osztályok előadásait.

Köszönöm a jelenlevő kollégáknak is, hogy a nagy betegséghullámban is velünk voltak, együtt mulattak és dolgoztak a diákokkal. Felügyelniük nem nagyon kellett, nem volt kikre és nem volt miért.

A buli jó volt. Fergetegesen jó. Olyan kerek... Kár, hogy egy évet kell várni a következő farsangig…

 

képek megtekinthetőek: https://www.facebook.com/aprilyvisegrad

Maskarát öltöttünk!

Február 13-án, péntek reggel vidám méhkashoz voltak hasonlatosak az alsós osztályok termei, folyosója. A gyerekek izgatottan sürögtek-forogtak, vették fel jelmezeiket a délelőtti farsangi mulatságra.
        A tornacsarnokba osztályonként bevonuló, maskarába öltözött gyerekeket, tanítóikat és kísérő családtagjaikat egy boszorkány köszöntötte és kalauzolta a farsangi délelőtt során. Minden résztvevő egyenként bemutatkozott az egybegyűlteknek. A boszi mikrofonja előtt megjelentek a régmúlt és napjaink meséinek, valamint a való élet kedvelt szereplői. Eljött többek között Robin Hood, a tolvajok fejedelme számszeríjjal felszerelve, mindenre elszánt kalózvezér elmaradhatatlan kardjával, indiánlányok, cicák, saját csíkozású pólóban focisták, az erő sötét oldalát képviselő Darth Vaderek fénykardokkal, laza hippi lányok, sziámi ikrek, balettos lányka, számos japán nindzsa, megbetegedés esetére két tettre kész orvos, valamint cowboy és cowgirl Amerikából, ősember bunkóval a múltból, görkoris lányka a jelenből, egy tanító néni révén kedves pettyes katica, csillogó diadémmal hercegnők, királyleányok és tündérek, és nem utolsós sorban a boszorkány műsorvezető nem kis örömére számtalan kis kolléganője parádés ruhákban. Egyszóval minden mesebeli, valós égtáj, földrész és kor képviseltette magát. A fantáziabirodalomban akadtak természetesen olyanok is, akik önmagukat alakították, s gyűjtötték jövő ilyenkorra az ötleteket.

Bővebben...

A visegrádi síiskola sítábora.

ide kattintva olvasható a tájékoztató: icon Sítábor 2014

Ismerkedés a drégelyi rommal
drégelyOktóber 5-én, szombaton lelkes természetjáró csapatunk az idei tanév első túrájaként a drégelyi várhoz kirándult.
A történelmi sétán részt vettek a következő tanulók: Kiss Zente, Katona Samu, Bosnyák Olivér, Muckstadt Andrea, Laposán Adrienn, Schaffer Ádám, Sintár Virág, Matkovics Mariann, Oláh Miklós, Oláh Marci, Harsányi Bence.
Diósjenőről vágtunk neki a vadonnak, amely a börzsönyi kék útvonalon vezetett el minket a híres várromhoz. A várnál felelevenítettük Szondi György hőstettét és fejet hajtottunk a haza iránti áldozatkészsége előtt.
A hosszú út során sokat nevettünk és gyönyörködtünk a színes börzsönyi falevelekben.
Demeter Bálint

síTisztelt Szülők!
A jelentkezéskor megadott adatok, valamint néhány esetben szükségessé vált telefonos egyeztetés után összeállt az idei őszi síoktatás csoportbeosztása.
A csoportok összeállításánál igyekeztünk körültekintően eljárni (ez a jelentkezők örvendetesen magas száma miatt nem volt egyszerű); ennek ellenére lehet, hogy valakinek nem megfelelő időpontot jelöltünk meg. Ebben az esetben kérjük, hogy jelezzék ezt Gutbrod Rezsőnek (+36 20 959 02 13), vagy Félegyházi Andrásnak (+36 20 456 25 81); remélhetően találunk megoldást.
Az első foglalkozás a csoportbeosztásnak megfelelően október 8-án kedden, 10-én csütörtökön, illetve 11-én pénteken lesz.
A felsős haladó csoport vasárnapi edzése nem a műanyagpályán, hanem a füves pályán gyepsível lesz; az ehhez szükséges rollkát mindenkinek biztosítani tudjuk. (Védőfelszerelés – sisak, könyök- és térdvédő – használata  javasolt.)
Néhányan jelezték, hogy a gyerekek feljuttatása gondot okoz, ezért kérjük, hogy segítsék ebben egymást!
Kérjük, hogy az alkalmak fent jelzett kezdési időpontjai előtt érkezzenek meg a gyerekek legalább annyival (kb. negyed óra), hogy legyen elég idejük a sícipőt, sílécet át- illetve fölvenni!
Hasznos időtöltést, jó sportolást kívánunk!

Visegrád, 2013. szeptember 25.
Bozóki Marianna

 

A csoportbeosztás ide kattintva tekinthető meg: icon síelés 2013

Kedves Szülők, Tanulók!
 
Az Erzsébet-program – amely az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredményből valósul meg – azokat támogatja, akik szociális és anyagi nehézségeik okán rövidebb-hosszabb ideig segítségre szorulnak. Az Erzsébet-program 2013-ban is folytatódik. Az alábbiakban egy tájékoztatást olvashatnak azzal kapcsolatosan, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány idén az Erzsébet-tábor keretében összesen 42 pályázatot hirdetett iskolás gyermekek számára. Az Erzsébet-táborról a honlapon sok hasznos információt olvashatnak. Érdemes utánajárni, jól és olcsón lehet táborozni segítségükkel.

Az általános táborokba többek között iskolai csoportok jelentkezhetnek, de újra lesznek tematikus táborok is népszerű sportolók és művészek vezetésével.
A sporttáborokban ismét várja a fiatalokat Hadfi Dániel cselgáncsozó, Komáromi Tibor birkózó, Kovács Kokó István ökölvívó vagy Vincze Ottó labdarúgó, akikhez idén csatlakozik vezetőként például Fodor Rajmund vízilabdázó, Kozmann György kenus, Kovács Ágnes úszó és Szávay Ágnes teniszező.
Azok, akik inkább a művészetek iránt érdeklődnek egyebek között Borza Teréz alkotóművészeti táborát, Horváth Ádám operaénekes előadó-művészeti táborát, Parais István koreográfus népművészeti–kézműves táborát, vagy Letenyei Gábor néptánc-oktató, koreográfus néptánc táborát választhatják.
Idén az Erzsébet-tábor keretében olyan új tematikus táborok is lesznek, mint az önismereti, az egészséges életmód, a környezetvédelmi vagy a médiatábor.

Bővebben...

Tisztelt Szülők! Kedves Tanulók!
A megadott határidőig a titkárságra beérkezett jelentkezési lapok alapján megtörtént a csoportbeosztás. Érdemes a következő hét vége felé újra megnézni a honlapot, hátha új, fontos információkat közlünk.
Jó síelést, kellemes kikapcsolódást kívánok! Találkozunk a sípályán!
Bozóki Marianna
ig.
Alsós csoport I. kedd-vasárnap
Hárskúti Lúiza
Hárskúti Márton
Szabó Luca
Bálint Bianka
Szűcs Karolina
Pataki Hanna
Szilas Petra
Mucsi Réka
Félegyházi Kinga
Heim Balázs
Budenszki Ádám
Heim Zsófia
Orsós Iván Szergej
Várólistán Kenéz Veronika
Alsós csoport II. csütörtök-vasárnap
Szabó Regő
Láng Bence
Alvincz Bernadett
Lénárd Napsugár
Stabarecz Levente
Karakas Emese
Meggyesi Ambrus
Kangas Róbert
Scheili Szilárd
Tóth Anna
Meggyesi Simon
Tóth Enikő
Salk Aisa Izabella
Várólistán Grajczár Anna
Felsős csoport csütörtök -vasárnap
Szabó Csanád
Rolinek Róbert
Ispán Boglárka
Katona Tamás
Oláh Sándor
Zeller Péter
Muckstadt Andrea
Sickerling Maximilián
Szaicz Benjamin
Kangas Krisztofer
Oláh Péter
Hegyi Adrienn

„Elődeink nyomában”
Népismereti tábor Visegrádon


Sok gyermeknek a ballagás után is „iskolába kellett járnia”. De azért ez egészen más volt, mint a szokásos tanítási napokon! Ők ugyanis a június 18-tól 26-ig tartó német népismereti táborba jelentkeztek. A 7 nap alatt sokfelé jártunk, ismereteket gyűjtöttünk és nem utolsó sorban kikapcsolódtunk, élveztük a nyarat.
„Elődeink nyomában” címmel szerveztük a tábort, azzal a céllal, hogy a tanórai kereteken kívül ismerjék, tapasztalják meg és éljék át tanulóink a német hagyományokat; táncok, játékok, dalok segítségével kerüljenek közelebb a sváb kultúrához.
Hétfőn, első napunkon meghívtuk a helyi nemzetiségi kórus karnagyát, Németh Tamást és az énekkar néhány tagját. Dalcsokruk után beszélgettünk, majd közösen énekeltünk. Nem hiányzott a tánc sem a délutánból. Bene Éva, aki már sok visegrádi gyermekkel szerettette meg a táncot, a táborozóknak tanított be egy vidám darabot.

A következő napok programjában szerepelt a kismarosi és dunabogdányi helytörténeti gyűjtemény megtekintése. Mindkét faluban az 1720-as években indult meg a Duna menti németek betelepülése. A régi időből lelkes gyűjtők megőrizték, restaurálták a használati tárgyakat, bútorokat, írásos emlékeket és tájházakban helyezték el ezeket. Népes táborozó csoportunkat is nagy örömmel fogadták a gyűjtemények gondozói, Kismaroson a Dabóczi házaspár és Dunabogdányban Liebhardt András. Kezünkbe vehettük a kávépörkölőt, a zöldbabvágót, megtudtuk, hogyan készült a vaj, mi a „kőkenyér” mondának az eredete. Nemcsak a tárgyak története, hanem az ideköltöző németség múltja is megelevenedett, amikor a kismarosi főtéren az „ulmi skatulya” kőből kifaragott mását nézegettük. Hogy hogyan hajóztak végig a Dunán 300 évvel ezelőtt a svábok ősei – meghallgattuk csütörtökön az esztergomi Duna múzeumi foglalkozáson.
Nagy sétákat tettünk itt, Visegrádon is! Eddig nemigen gondolkodtunk el az utcák elnevezésén, most alkalmunk nyílt erre is. Zách Klára történetét sokan ismerték, de Pázmány Péterről vagy a „Málé Platz” eredetéről már keveset hallhattak a gyerekek. A Tamás-hegyi pincesoron Gerstmayer Johann bácsi pincéjébe mentünk, és meglepődve hallgatták elbeszélését arról, hogy a két világháború közt a pincékben nem bort tartottak, hanem a szegények laktak bennük.

Többször volt lehetőségünk kézműves foglalkozásokon részt venni; kipróbálni például azt, miként készítették agyagból edényeiket a betelepülő németek. A foglalkozásokat az iskola tanárai mellett segítették szülők, nagyszülők és támogatók. Köszönjük Zellerné Kristóf Erika, Bálint Istvánné, Schüszterl Károlyné és Fieszl Rita, valamint Nagy Eszter közreműködését!
A hétnapos táborra április végén pályázatot nyújtottunk be a Wekerle Sándor pályázatkezelőhöz. 350 000 Ft támogatást ítéltek meg.  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiírt pályázat adminisztrációjához sok segítséget kapunk Eőryné Halász Boglárkától; köszönjük!
Táborunkba nagyon sokan jelentkeztek, és mivel senkit sem szerettünk volna visszautasítani, segítséget kértünk a város önkormányzatától és az Áprily Iskoláért Alapítványtól. A 100, illetve 40.000 forintos plusz keret lehetővé tette, hogy mindenkit azonos feltételekkel vihettünk kirándulásainkra. Ezúton köszönjük a nagyvonalú és gyors támogatást!
Az önfeledt játék, a közös fürdőzés, a kisoroszi „ott alvás” élményei az első helyen szerepelnek a táborról írt fogalmazásokban. Remekül viselkedtek a gyerekek; a kánikula ellenére is gyalogoltak, ha kellett, figyeltek – persze, nem maradt el a „jutalom” sem: a strandolás, a fagyizás. Nagymaroson Ogel Józsefné Kati néni lepte meg csapatunkat ingyen fagyival. A bobozást több kisgyermek első helyre tette, hiszen ez is olyan élmény, amire régóta vágytak. Mikó Zsolt és a Bényei család támogatására most is számíthattunk, mint már oly sokszor. Köszönjük a bobozást! Már lassan természetesnek vesszük, pedig Jung Vilmos támogatása nélkül nem igen szervezhetnénk programot a Duna túlpartjára. Mindig készségesen vállalja a gyerekek át- és visszaszállítását a révvel. Köszönet érte! A Szent György Lovagrend és az Ásványvíz Kft. segítsége is hozzájárult a tábor sikeréhez.
„Nagyon tetszett a tábor, remélem, jövőre is lesz és jöhetek!” – zárul a tábori élményekről szóló fogalmazás.
Mi, szervezők is szeretnénk 2013-ban ismét táborozni!
Táborvezetőként köszönöm kollégáim lelkiismeretes munkáját!                                                                          Schmidt Anna

Idén is – mint minden évben – meglátogattuk a Mogyoróhegyi Idősek Otthonát, hogy köszöntsük az édesanyákat, akiknek többsége bizony már nagymama. Kis műsorunkban vittünk éneket, szavalatot, zenét. Láttuk, hogy mindez nagy örömet okozott, hálás szívvel hallgattak és néztek minket. Kis ajándékunknak is bizonyára találnak majd helyet: nemezképet készítettünk, amelyen egy mosolygó gyermek van. Idén ősszel ismét látjuk egymást, hisz az Idősek Napján is találkozunk!

Pauluszné Tóth Anna

Május 5-én a Bertényi Miklós Füvészkertbe indultunk. A növényzetet juhar, bükk, fenyők változatos fajai, babérmeggy, berkenye, cser, kocsányos és kocsánytalan tölgyek változatos elegye alkotja. Gyönyörű, csodálatos fenyőillat az út elején, madárdal szinte végig az egész úton, amelyet fahidacska, kidőlt fák, patakon való átkelés, magas lépcsősor tesz változatossá. Utunk végén egy gyönyörű rétre jutottunk, melyről tiszta időben a Visegrádi fellegvár is látható. Ebben a kellemes környezetben, gyönyörű idős fák között hallgattuk a dalokat, melyeket a visegrádi német nemzetiségi kórus adott elő. A megállóknál az erdészet munkatársa mesélt nekünk a fákról, állatokról. Nagyon sok érdekes dolgot hallhattunk tőle. Többek közt azt, hogy itt régen gyűjtötték a fenyők gyantáját az emberek, megélhetési forrásnak számított a vidéken. Valamikor bölényeket is akartak itt tenyészteni, meg is van a kertben az az út, amelyet még a mai nap is Bölényesnek hívnak, kapuval a végén. Most már azt is tudjuk, hogy a kis őzikét nem szabad megsimogatni, ha egyedül van. Hogy miért? Azért, mert szagtalanul születnek, és amennyiben megérintjük, az anyja már nem foglalkozik vele többet, el fog pusztulni. Köszönjük a szervezőknek, hogy ezen a hangulatos helyen tölthettünk pár gyönyörű, lelket emelő órát!

Pauluszné Tóth Anna

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a

Nyelvek délutánjára,

amelyet 2012. május 17-én

14.15 órától

a visegrádi moziban tartunk.

Az iskola tanulói német és angol nyelven verseket, dramatizált meséket, játékokat, táncokat adnak elő.

 

Nyelvi Munkaközösség

Ifjúsági néptáncantológia

Kedves Érdeklődők!

Az év kezdetének egyik legrangosabb – és általam rendkívül kedvelt – néptáncos rendezvénye a néptáncantológia, amelyet gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban rendeznek meg minden évben az előző év legkiemelkedőbb előadásaiból válogatva. Idén együtt nézhetjük meg az Ifjúsági néptáncantológia előadását 2012. március 10-én 11 órai kezdettel az Operettszínházban. Indulás 9 órakor különjárati autóbusszal az iskola elől, érkezés 15 óra körül. Ételt, italt célszerű hozni.

Várható visszaérkezés Visegrádra: 15 - 16 óra körül.

Bozóki Marianna

A diákönkormányzat hírei

2012. március 2-án a budapesti Ability-parkban jártunk  a diákönkormányzat  felső tagozatos képviselőivel, ahol az életnek számunkra ismeretlen oldalával ismerkedhettünk meg, hiszen a fogyatékkal élők problémáiba tekinthettünk bele.

Ebben a képességparkban jelentős részben fogyatékkal élők dolgoznak, s amiért a helyet létrehozták, az az, hogy mi, akiknek a világ dolgait kezelni egyszerű lehet, megismerkedhessünk a fogyatékkal élők mindennapjait segítő eszközökkel és módszerekkel valamint az életüket megkeserítő jelenségekkel.  Játékos formában ismerkedtünk a jelbeszéddel, közlekedtünk kerekes székkel, s a sötétség világát is kipróbáltuk.

Az órák gyorsan teltek, s mi remélhetőleg kissé közelebb kerültünk ahhoz, hogy megértsük azoknak a társainknak a nehézségeit, akiknek korlátozottan élvezhetik a minket körülvevő világ szépségeit.

Demeter Bálint

DÖK segítő tanár

Kedves Marianna!

 

A polgármesteri honlapon már jeleztem, milyen nagyszerűen szerepelt Visegrád a vasárnapi rendezvényen, de nem tértem ki arra, hogy az Áprily iskola műsora a legnívósabbak közé tartozott.

Csak gratulálni tudok a zenei és táncos produkciótokhoz - tanároknak, diákoknak egyaránt! Örömmel táncoltak és zenéltek, és ez átragadt a nagy számú nézőre-hallgatóra is. Ezek a gyerekek kis lokálpatriótákként szereztek hírnevet az iskolának, öregbítve ezzel is Visegrád jó hírét - nekünk pedig nagy örömet!

Nagyon szerencsés volt hallani a testvérvárosi kapcsolatok kiemelését az összekötő szövegben!

Jó hangulatú, tartalmas rendezvény volt, sok-sok gyermekkel, "idegennel", akik átfogó képet kaphattak Rólatok-rólunk.

Csak azt sajnáljuk, hogy a tv nem volt jelen, mert ezt meg kellett volna örökíteni!

 

Sok üdvözlet és gratuláció MINDENKINEK!

 

Borsody István

A Művészetek Palotájában készült képek megtekinthetőek a galériában, vagy ide kattintva: MÜPA

Az Áprily Iskolában november 11-én megemlékeztek a diákok Szent Márton püspökről, akinek legendás cselekedete volt, hogy katonaként egy didergő koldusnak adta kettéhasított köpönyegének egyik felét, s álmában Jézus jelent meg neki a köpenydarabban.  

A történetet már az elsősök is ismerik, hiszen az óvodában hagyománya van a Márton napján rendezett lámpás felvonulásnak.

A délutáni napközis programra már az előző hét óta készültünk a német nyelvet tanító tanárok segítségével. Magyarul és németül is elénekeltük az alkalomra tanult dalokat, mondókákat, felelevenítettük a népi időjárási jóslatokat, és jót játszottunk az udvaron a „libás” játékokból. Ezután jólesett a libazsíros-hagymás kenyér és a nagyon finom meleg tea. A vigalom a napközi végeztével sem fejeződött be, mert azokkal a gyerekekkel, akik szeretettek volna az ovisok felvonulására elmenni, megvártuk a sötétedést, s a templomnál a kicsik sorához csatlakoztunk. A gyerekek a maguk készítette lámpások fényétől és az este hangulatától elvarázsolva meneteltek a Kápolnáig, ahol az ovisok jókedvű, kedves műsora után szüleikkel, testvéreikkel, barátaikkal találkozva vigadoztak tovább Szent Márton estéjén.
Lejegyezte: Csonka Józsefné Bori néni
Tanár úr kérem – Színházlátogatás Nagymaroson

November 22-én Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című művéből készült előadásra megyünk a hetedik és a nyolcadik osztállyal Nagymarosra, a művelődési házba. Kísérő tanárok: Schmidt Anna és Jeneiné Vörös Margit.
Indulás a 14.50-es komppal, érkezés a 17 órakor indulóval. A belépőjegy ára 1000 forint.
Karinthy írásának témája az iskola és a tizenéves diákok élete. Az iskola mindennapos élethelyzetei elevenednek fel egy gimnáziumból. Az író nagy szeretettel és humorral tekint vissza erre az időszakra, ezért a fiatalabbak körében kedvelt olvasmány a Tanár úr kérem.
(Jeneiné Vörös Margit)

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.