Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Ismét dobogós helyezést értek el a visegrádi diákok az országos történelmi tanulmányi versenyen

Ebben a tanévben is meghirdetésre került Budapesten az országos történelmi tanulmányi verseny, amelynek témája ezúttal Magyarország 19. századi történelme volt. Ezen belül is, az évfordulóra való tekintettel, az 1867-es kiegyezés kapott erőteljes hangsúlyt, valamint Andrássy Gyula, Deák Ferenc, Kossuth Lajos és Batthyány Lajos életpályája.

Amikor megkaptuk a versenyfelhívást, kissé elbizonytalanodtam, hogy van-e értelme nevezni, mivel jelenleg hetedikeseket tanítok, akik még nem tanulták a kiegyezés korszakát. Viszont nem lett volna korrekt részemről az, ha a gyerekek megkérdezése nélkül döntök. Ezért megmutattam a versenyfelhívást a hetedik osztálynak, és feltettem a kérdést, ki szeretne benevezni a versenyre. Meglepetésemre tízen feltették a kezüket, így innen már nem volt vissza út.

visegrad iskola aprily verseny tortenelem 20171125

Bővebben...

Visegrádi gyerekek sikere az Országos Történelmi Tanulmányi Versenyen

 

Minden történelemtanárnak van olyan korszak, vagy történelmi esemény, amely kissé közelebb áll hozzá. Bevallom, nekem is van, méghozzá az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei ezek, így mostanában, amikor csak tehettem, beleástam magam a témába. Még egy 3 napos továbbképzésre is elmentem, ahol olyan „nagy nevek „tartottak előadást, mint Horváth Miklós, vagy Markó György. Élveztem minden percét a három napnak, ahol sok új ismeretre tettem szert.
Nem telt el 1 hónap, amikor felhívás érkezett a „Budapest a forradalmak városa” elnevezésű országos történelmi tanulmányi versenyre. Amikor elolvastam a részletes kiírást, nagyon megörültem, ugyanis a megjelölt téma a következő volt: Az 1956-os forradalom és szabadságharc, és az 1848 márciusi-áprilisi események. Tudtam, hogy ezen a versenyen indulnunk kell, de eszembe ötlött az is, hogy vajon vállalják-e majd a gyerekek ezt a megmérettetést, mivel csupán 3 hónapja vettünk részt, az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot feldolgozó országos tanulmányi versenyen.

Bővebben...

Negyedik és nyolcadik helyezés a ’Christmas around the world’ egyfordulós angol nyelvű országos versenyen
2016 novemberében jelentkeztünk a Christmas around the world című angol nyelvű egyfordulós karácsonyi csapatversenyre.

A Kids csapat – Eőry Anna, Félegyházi Kinga, Mucsi Réka – a rangos 4. helyezést érte el 95 ponttal, nagyon szoros versenyben. Az első helyezett csapat 98 pontjához képest ez számunkra így is győzelmet jelent, megelőzve az ország 93 nevező iskoláját, közöttük számos budapesti iskolát is.
A Starter csapat – Bocsi Laura, Karakas Emese, Péter Panka – a szintén előkelő 8. helyezést kapta 94,5 ponttal, szintén nagyon szoros versenyben. A Starter csapatunk 80 nevező iskola közül teljesített ezzel a szép eredménnyel.

Bővebben...

2016. november 17-én iskolánk 8 diákja látogatott el a „Haza és Haladás” Országos Történelem Tanulmányi Versenyre.
A tavalyi tanévben már megmérettettünk ezen a versenyen. Igazán szép eredménnyel, Gersonde Olivér és Bosnyák Olivér a 3. helyezést, Juhász Réka és Vanyák Katinka pedig a 9. helyezést érte el.  
Idén októberben feltettem a kérdést nyolcadikos osztályomban, hogy ki szeretne indulni ebben a tanévben. Meglepetésemre a 21 fős osztályból nyolcan jelentkeztek. Nagyon megörültem annak, hogy ennyi gyermekben fel tudtam kelteni az érdeklődést a történelem iránt. Megkezdtük a felkészülést, amely többnyire szabadidőmben történt. Csatákat, hadjáratokat elemeztünk, teszteket oldottunk meg, és szituációs gyakorlatokat végeztünk. Megismerkedtünk a reformkorral, az 1848/49-es szabadságharccal, majd végigjártuk a kiegyezéshez vezető utat és rálátásunk lett a dualista államberendezkedésre.

Bővebben...

2016. tavaszán a London Bridge Angol levelező verseny második fordulójába 286 általános iskola 903 fő ötödik és 874 fő hatodik osztályos gyerek közül az Áprily Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskolából 12 fő került be.
Közülük négyen bejutottak az Országos döntőbe,amely 2016. május 21-én került megrendezésre Budapesten, a Műszaki Egyetemen.

Az 5. osztálybólBálint Blanka, Eőry Anna és Mucsi Réka, a 6. osztályból Meggyesi Simonvett rész az Országos angol nyelvi versenyen.

 A gyerekek számára felemelő érzés volt sétálni az Egyetem oszlopai között a hatalmas aulában, beülni az egyetemi előadóterem székeibe és ott megírni a verseny tesztlapot, átélni ennek a "feeling"-jét. Ketten a középmezőnyben végeztek, amely egy országos versenyen jó eredménynek tekinthető. Mind a négyen emléklapot és egy-egy angol nyelvű mesekönyvet-emlékkönyvet kaptak.

Mindnyájunk számára tanulságos élmény volt megtapasztalni, milyen érzés egy országos verseny résztvevőjeként jelen lenni, együtt izgulni az ország legjobb diákjaival.

Szilvássy Éva

ang.tan.​

Siker az országos versenyen
A területi és megyei eredmények után újabb dicsőséget szereztek iskolánknak Gersonde Olivér és Sickerling Maximilián az országos német nemzetiségi vers-és prózamondó versenyen. A majdnem féléven át tartó felkészülés és többfordulós megmérettetés szép sikerrel zárult május 13-án, Budapesten. Maxi 2., Olivér 3. helyen végzett a 7-8-osztályos korcsoportban. Köszönjük Mezei Annának Olivér, Ralf Sickerlingnek Maxi felkészítését. Erre az országos versenyre a szülők kísérték el a gyerekeket, köszönjük segítségüket.
Schmidt Anna

Az Áprily iskola nyolcadikos diákjaival részt vettünk Szentendrén az ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen. Hosszú ideje készülünk a versenyre, de megérte. A felkészülést és a versenyt is nagyon élveztük. A bronzérmet sikerült elhoznunk, és egy nagyon izgalmas napot töltöttünk el együtt a Szentendrei Tűzoltóságon.

A képek a linkre kattintva tekinhetőek meg:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1531706580464345.1073741833.1514041892230814&type=3

Március 5-én, 10 továbbjutó tanuló indult Budakalászra, a megyei fordulóra. Amikor a Kalász Suliba érkeztünk, már nagyon sok gyerek és felnőtt várta az ünnepélyes megnyitót. Szinte alig fértünk be a tornaterembe, olyan sok versenyző volt. A megnyitón Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési szószólója köszöntötte a megjelenteket, kiemelte, hogy, aki itt van, az büszke lehet magára, hiszen 800 indulóból jutott a kalászi versenyre tovább. Korcsoportonként két részben rendezték a versenyt, így a köztes időben volt alkalmuk a gyerekeknek kézműves foglalkozásokon részt venni. A közös ebéd után még fél háromig vártunk az eredményhirdetésre. Nagy öröm volt, amikor meghallgattuk a 7-8 osztályosok eredményeit, és Sickerling Maximiliánnak a harmadik, majd Gersonde Olivérnek az első helyezéséhez tapsolhattunk. Ők a májusi országos versenyre jutottak tovább. Gratulálunk sikerükhöz!
Nagy dicséret illeti a „Mundart” kategóriában szereplő gyerekeket, valamennyien ügyesen, hibátlanul mondták el a versüket, vagy történetüket. A sok versenyző diák közül (volt kategória, ahol több mint 25 induló volt), csak öt gyerek juthatott tovább. Anda Zalán, Bordás Gergely (2. o.), Érchegyi Hanna, Kucsera Emese (3. o.) Polgár Sára, Izsák Eszter (4. o.) Laposán Adrienn, Muckstadt Andrea (8. o.) Budakalászon is öregbítették az Áprily Lajos Általános Iskola hírnevét!
Köszönjük a szülők segítségét, támogatását!
Utazásaink anyagi hátterét, a résztvevők jutalmazását a Visegrádi Német Nemzetiségi Önkormányzat biztosította, köszönjük!

Izsákné Illés Gabriella, Bene Éva, Schmidt Anna
pedagógusok

Az idei német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny területi fordulóján, Pomázon a következő tanulók vettek részt.

Oláh Panna                          2.    Hochdeutsch
Jung Lili                                3.    HD
Waldman Lili Vivien              3.    HD
Anda Zalán József               2.    Mundart
Bordás Gergely                    2.    MD
Érchegyi Hanna                   3.    MD
Kucsera Emese Julianna      3.    MD
Izsák Eszter                       4.    MD
Polgár Sára                         4.    MD
Laposán Adrienn                 8.    MD
Muckstadt Andrea Magdolna    8.    MD
Sickerling Maximilán János       8.    MD
Gersonde Olivér                       7.    MD

A megyei verseny március 5-én, Budakalászon lesz. Valamennyi Mundartban (nyelvjárásban) induló tanulónk továbbjutott erre a fordulóra. A 7-8. osztályosok Hochdeutsch (irodalmi német) kategóriájában Sickerling Maximilián első helyezésével szintén a megyei döntőben képviseli iskolánkat. Gersonde Olivér a 26-án, Vecsésen sorra kerülő területi versenyen szerepel majd.
Gratulálunk a résztvevőknek!

„Egy, kettő, három…

…négy, öt másodperc. Se pissz, se mocc.” – Idézte meg rendkívül szemléletesen e mondatokkal Péter Panka 5. osztályos kisdiák azokat a különleges, elfelejtett lényeket, akik hirtelen elnémultak, amikor a munkanélküli, vándorló karácsonyi angyal betévedt boltjukba. Az angyal megjelenésekor a boltban addig uralkodó sürgés-forgás, nevetgélés, mormogás, sutyorgás egy pillanat alatt abbamaradt. E sorok fejezik ki legjobban azt a lelkiállapotot, hangulatot, amelyben voltak diákjaink és mi, felkészítő-kísérő tanárok február 29-én a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskolában megrendezett Fábián Zoltán mese- és prózamondó versenyen.  
    A tavalyihoz hasonlóan égi áldás kísérte utunkat a verseny helyszínére. A hetek óta lázas szorgalommal készülő gyerekek szorongva, izgatottan fészkelődtek a buszon, a sétaúton megbeszélték, hogy mindenki elfelejtette lelkesedéssel választott szövegét.

Bővebben...

Diákolimpia, Kispályás Floorball Országos Döntő 2016. Kecskemét
Idén a IV. korcsoportos csapatunk (7-8.osztály) harcolta ki az országos döntőbeli részvételt. Itt már az ország legjobb 8 csapata mérkőzik meg egymással és (ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni) immár harmadik éve zsinórban mi is itt vagyunk.
Idén a csapatunk a nagyon előkelő 5. helyen végzett. Erről most lehetne röviden is és hosszan is írni. Most a rövid verzió jön (a hosszabb, majd ha lecsillapodnak az emlékek). Két vereségünk volt a döntőben - a későbbi 1. és 2. helyezettől kaptunk ki, szóval nincs miért szomorkodni. Jók voltunk és ismét megmutattuk: egy kicsi iskola is tud nagyot alkotni. Gratulálunk fiúk! Ispán Bende, Oláh Sándor, Scheili Péter, Bene Ágoston, Farkas Gábor, Marosi Tamás, Sickerling Maximilián, Láng Bence.

2015. november 27-én történt valami, ami nem mindennapi. De mielőtt elárulnám, hogy mi is, elmesélem az előzményeket, és az oda vezető utat.
Október végén, amikor kezdődött az őszi szünet, és eljött a várva várt pihenés időszaka, akkor jött a hír, Országos Történelem Versenyt hirdet egy budapesti gimnázium. Bevallom őszintén, régóta vártam már erre. Azonnal kijelöltem osztályomból 4 diákot, Juhász Rékát, Vanyák Katinkát, Bosnyák Olivért, és Gersonde Olivért, akik nagy örömmel vették a felkérést. Lázas munka kezdődött. Beszereztem a versenykiírásban megjelölt szakirodalmat, és szétosztottam a gyerekek között. Így számukra az őszi szünet nem pihenéssel, hanem szorgos munkával telt. Hogy segítsem munkájukat, folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, természetesen az internet segítségével, skype-on. Amikor pedig elkezdődött az iskola, tovább folytattuk a közös munkát. Kollégáim segítsége nélkül nem tudtuk volna megtenni, hiszen a gyerekek délutáni elfoglaltságai miatt csupán a délelőtt állt rendelkezésünkre. Ezért azzal a kéréssel fordultam tanártársaimhoz, hogy engedjék el egy-egy óráról a versenyzőket, hogy minél jobban segíthessem felkészülésüket. Így is lett, egyre többet beszélgettünk, elmerülve a magyar történelem mélységeiben. Megismertük a reformkort, Széchenyit, Kossuthot, Wesselényit, az 1848/49-es szabadságharcot, majd végigjártuk a kiegyezéshez vezető utat, és a dualista államberendezkedést. Öröm volt látni szemükben az érdeklődést egy-egy téma iránt, amelynek ékes bizonyítéka volt a felém záporozó kérdések sorozata. Nem győztem megválaszolni őket. A legörömtelibb pillanat mégis az volt, amikor a kis részekből kezdett összeállni számukra a nagy egész, és új értelmet nyertek az addig különálló kis darabkák. Itt éreztem azt, hogy nagyon messzire jutottunk, és elérkeztünk oda, ahová a többség csupán középiskolában ér el. Ők már most, hetedikesként megtapasztalhatták ezt, belekóstolva így a történelem szépségébe.

Bővebben...

"Nem vagyunk mi cukorból!"
Idén is részt vettünk a Mária Valéria Hídfutáson. Bár sem az idő, sem a boldogság nem volt felhőtlen (ugye esett is meg idén jelentkeztek a legkevesebben), de szerencsére voltak, akiket az eső sem térített el a szándékuktól. Így - megfogyva bár, de törve nem - vágtunk bele.
Az eső ellenére is szép számmal tolongtak a futni vágyók a Bazilika tövénél (a hatalmas tömeg miatt már nem lehetett a régi helyről indulni), és minden induló sikeresen teljesítette a távot - na meg a szintidőt is. Gratulálok mindenkinek, aki részt vett a versenyen!
Köszönet Peti szüleinek, hogy felajánlották segítségüket a diákok hazaszállításában!

Nem vagyunk mi cukorból

Német nemzetiségi nyelvet és irodalmat oktató iskolaként minden tanévben mi is részt veszünk az ÉMNÖSZ által meghirdetett versenyen. A helyi fordulóra nagy számban jelentkeztek tanulók. Külön örültünk kollégáimmal, hogy a Mundart /nyelvjárás/ kategóriában is sokan indultak. Nagyon szorgalmasan készültek a jelentkezők, akiknek tanítóik, tanáraik segítettek kiválasztani a verset vagy prózát. Február 16-án aztán társaik előtt is elmondták a kiválasztott műveket. Így alakult ki a területi versenyre továbbjutók csapata. Az egyes iskolák résztvevőinek száma adott, így többen csalódottak voltak, mert nem fértek be a keretbe. Ezután a területi fordulóra készültünk, vagy csak készültünk volna, mert az influenza-járvány igencsak megnehezítette ezt. A gyerekek betegsége miatt nem is tudott mindenki velünk jönni február 27-én Pomázra.  
Visegrádról és Kisorosziból 15 tanuló várta izgatottan a péntek délutánt. Vendéglátóink műsora nyitotta a programot. Átlagosan 20 résztvevővel kezdődött a kategóriánkénti verseny, kivéve a legnagyobbakat és a nyelvjárás csoportjait. Ez utóbbiban Dunabogdány, Budakalász és Pomáz nem készített föl gyerekeket, csak mi. A legkisebbeknek talán ez az alkalom volt az első, ahol idegen helyen, közönség előtt kellett elmondani a verset, mondókát. Valamennyien bátran, hiba nélkül mondták el a kiválasztott műveket. Eredményeink: a „Mundart” kategóriában minden visegrádi induló továbbjutott a megyei fordulóra, „Hochdeutsch” kategóriában, a harmadik korcsoportban Gersonde Olivér első helyezett lett, így ő is továbbjutott.  Szabó Réka harmadik, Scheili Sára negyedik helyezéséhez is gratulálunk. Mindenki, aki ezen a versenyen iskolánkat képviselte, nagy dicséretet érdemel, hiszen a kötelező mindennapi felkészülés mellett vállalta a plusz feladatot. Sajnos a verseny „szépséghibája”, amit évek óta tapasztalunk kollégáimmal, hogy a „Hochdeutsch” kategóriában nincs esélyünk előrébb jutni, mivel nem egyenlő feltételekkel indulunk azokkal, akiknek második anyanyelve a német.  Ezért javasoljuk majd a szervezőknek, hogy külön indítsák a németet anyanyelvként használó tanulókat, a német nyelvet iskolában elsajátítókat.
Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy a gyerekek utaztatását anyagilag támogatta.
 A területi fordulón részt vettek és továbbjutottak:
 1. osztály Kárpát Nina, Bordás Gergely és Anda Zalán
2. osztály Érchegyi Hanna, Kucsera Emese és Eőry Bíborka
3. osztály Szedlacsek Benedek és Izsák Eszter
4. osztály Kucsera Dorottya
6. osztály Gersonde Olivér és Szabó Réka
7. osztály Laposán Adrienn
8. osztály Scheili Sára
Kisoroszi: Kovács Kristóf (1. o.) és Hechtl Boglárka (3.o.)
Gratulálunk és jó felkészülést az április 17-i pilisvörösvári megyei döntőre!

 

                                        Schmidt Anna
                                        munkaközösség vezető
              

Prózát mondtunk Leányfalun


Január utolsó pénteki napján (30-án) vendégségben voltunk a leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskolában, ahol a Fábián Zoltánról elnevezett prózamondóversenyt rendezték meg.

A megmérettetésre kilenc kisdiákkal készültünk fel, hárman a kisoroszi tagiskolából és hatan az anyaiskolából. Meséket, regény- és legenda részleteket gyakoroltunk a gyerekekkel. Napról napra egyre ügyesebben, szemléletesebben, átélhetőbben adták elő a megtanult szöveget az indulók.
Voltak, akik leküzdve izgalmukat a próbák során saját, történetüket kísérő, alátámasztó gesztusokat, mozdulatokat, arcjátékot találtak ki.

Bővebben...

Egy év eltelt és ismét az országos döntőn voltunk. Tavaly a 7. helyet sikerült megszerezni, aminek nagyon tudtunk örülni. Hisz ne felejtsük el, hogy egy 180 fős iskola (1600 fős városka) vette fel itt a versenyt a nálánál akár tízszer nagyobb iskolákkal vagy éppen több tízezer fős városokkal. Ez idén sem volt másképp.  Az ország legjobb 8 csapata került ide a majdnem 600 jelentkező csapatból. Mi pedig újra kijutottunk – méghozzá csoportelsőként!
Nem találok rá szavakat, milyen fantasztikus játékot produkáltak a fiúk. A csoportkörben Szigetszentmiklóst 4:1 –re, Székesfehérvárt 3:0 –ra, majd Komáromot 7:0-ra vertük meg. A harmadik meccsre már híre ment, hogy micsoda játékot játszanak a visegrádiak és bizony sok-sok máshonnan való diák, felnőtt, edző jött a mi meccsünket, meccseinket nézni. Megnyertük a csoportot – következett az elődöntő Eger ellen. Mint ahogy az eddigi meccseinken – most is jól ment a játék, és igen – vezetünk 1:0 –ra.

Bővebben...

Iskolánk III. korcsoportos (5-6. osztály) floorball csapata idén is résztvevője az országos döntőnek. Nem lehet betelni a tudattal: az ország legjobb 8 csapata találkozik egymással Pakson és mi is köztük vagyunk!
Az érdi selejtezőn a 2. helyen végeztünk (csak a továbbjutás volt a cél – a helyezés nem számított. Azért itt hozzá kell tenni, a nem éppen nekünk kedvező játékvezetői ítéletek befolyásolták, hogy nem csoportelsők lettünk, illetve a második csapatunk kiesése is nagyban ennek a számlájára írható).
Az országos elődöntőn kutya nehéz csoportba kerültünk, de rögtön az első meccsen 3:2 arányban megvertük azt a Vajda sulit, akit még soha nem sikerült legyőzni. A mámorító győzelem és az 5 meccses pihenő nem tett jót a csapatnak, és beleszaladtunk Szigetszentmiklós ellen egy nagy pofonba (2:7). Az álmoskönyvek szerint sem jó jel 4 másodperccel a kezdés után gólt kapni…
 Szerencsére az utolsó csoportmeccsre összekaptuk magunkat és a győzelemmel (6:3) a csoport második helyén végeztünk. Ez után jött a mindent eldöntő meccs a másik csoport elsője (Leányfalu) ellen. Talán még soha nem láttam ilyen összeszedetten és taktikusan játszani a fiúkat, aminek meg lett az eredménye: megvertük Leányfalut (7:2), így már biztosan döntősök vagyunk. Hatalmas boldogság, ujjongás, ugrálás, ordítás – és örömkönnyek. De még egy meccs hátra van – a döntő. Az ellen a Szigetszentmiklós ellen, aki nagyon megvert minket a csoportmeccsek alatt. De most visszavágtunk. 2:0 arányban megvertük őket, így az országos elődöntőt megnyerve, januárban utazhatunk az országos döntőre!
 A csapat tagjai: Sickerling Maximilán, Marosi Tamás, Farkas Gábor, Láng Bence, Ispán Bende, Scheili Péter.
Szép volt fiúk! Hajár Visegrád! Hajár Áprily!


A IV. korcsoportos csapatunk (7-8. osztály) is országos elődöntőn vett részt. A csoportunkban a második helyet megszerezve szintén játszhattunk az országos döntőbe jutásért, ami most sajnos nem sikerült és végül a 4. helyen zárt a csapat. Természetesen nagyon szomorúak voltak a srácok, de csak dicséret illeti Őket is. Mindent megtettek a győzelemért, de a sportszerű küzdelemben az ellenfél bizonyult jobbnak. Szép volt fiúk! A csapat tagjai: Bene Ágoston, Fekete Péter, Oláh Péter, Oláh Sándor, Sickerling Maximilián, Farkas Gábor.

Induljunk messzebbről, mélyebbről, lehessen emelkedni. Idén elmaradt az asztalitenisz bajnokság, mert nem volt elég jelentkező. Reggel ezen sopánkodtunk kicsit, és sajnáltuk. Most kellett volna nekünk jelentkeznünk, akik régen fogtunk ütőt a kezünkbe, s akkor is csak rövid időre. (Útban volt.) Lett volna esélyünk.
Aztán egyszer csak elkezdődött hatodik napja a hétnek, s minket megszállottakat ismét a suliban talált. A pingpong elmaradt, továbbra is mondom. A mostani szombatot a floorballnak áldoztuk. Hét csapat a pályán, mi többiek a pályán kívülre szorultunk. Az első meccset, ahogyan kell, az országos hetedik csapatunk abszolválta jelesre. Aztán jöttek a többiek...
És most itt jöhetne egy senkitsemkihagyó tudósítás, de az nem az én műfajom. A végeredmény számomra valahogyan soha sem olyan fontos, mint az az idő, amit a cél felé együtt töltünk.
Előző este azt gondoltam, néha majd lenézek kicsit csariba, különben meg szöszölök az irodámban, mert ott mindig adódik valami... De aztán lent ragadtam... És szurkoltam mindenkinek, aki jött... Családi - baráti - iskolai csapatok, alkalmi társulások, régen összeszokott csapatok... Hát, eléggé köpönyegforgató voltam, rendszeresen mindkét érintett félnek szurkoltam. Fantasztikus volt! Nagy hajtás, az izmok, az érzelmek csatája, s mindvégig változatos küzdelem - esélyesek virultak és elbuktak. Kis városunkban a floorball virágzik, régi hívei továbbra sem lankadnak (de jó, hogy újra láttalak titeket, fiúk!), s jönnek az újabb tehetségek. Mellettük lelkesednek és küzdenek a bátor és kitartó szimpatizánsok...
Nos, ami viszont nem túl vagány: csaj kevés volt a versenyzők között. Sőt. Egy. Drága Bálint Blanka, neked köszönhetjük, hogy valaki a hölgyeket is képviselte. Harcosan, frissen, ügyesen. Mellette ugyanabban a csapatban küzdött a fiúk legifjabbja is, Balázs Kende személyében, akin látszódik, kitartásban, küzdésben és ügyességben is a nagyok nyomán halad. A fair play díjat nekik és csapatuknak ítéltük a pálya széléről - akik jelen voltak, látták, miért. Nyertek, akik nyertek. Meg is érdemelték, ehhez kétség nem fér. (Bár mások is megérdemelték volna, ha úgy alakul, ez látszott.) A helyezésekről és csapatokról bizonyára készít majd összesítést a mester. Az én dolgom lelkesedni azokért, akik jelen voltak, küzdöttek, és kis híján bajnokok lettek.
Gratulálok minden résztvevőnek. Öt értelmesen eltöltött órát adtak hozzá az életemhez.
S hogy lehessen az élet még értelmesebb, néhányan - mi, nők - elhatároztuk, hogy nekifogunk kiköpni a tüdőnket, ha akad még néhány bátor vállalkozó, aki megpróbál először max. tíz percig (jó, legyen öt), aztán egyre hosszabb és hosszabb ideig a süteménytől viszonylag távolabb, a floorballhoz viszonylag közelebb kerülni. Első titkos találkozónk jövő szerdán (márc. 12.) délután 5 órakor lesz. Gyülekező az irodában vagy annak közvetlen környékén. Ma még nagyon el vagyunk szánva. Aki hallja, adja át. Ahogyan Hábel tanár úr mondaná: kedves hölgyek, közeledik a strandszezon, jó lesz munkához látni. Itt a sakk már nem segít.

Bozóki Marianna

igazgató

Nemrég játszottuk le a floorball selejtezőinket két korcsoportban.

A II. korcsoportosokkal (3.-4. osztály) Budapestre utaztunk, hogy lejátszuk a mérkőzéseinket. A három budapesti csapat minden részben felülmúlt minket, így sajnos 3 vereséggel fejeztük be a versenyt. A legnagyobb hiba talán az volt, hogy nagyon megilletődötten játszottak a fiúk és nem tudták azt nyújtani amire képesek. Az utolsó meccsen  - a csoport legerősebb csapata ellen - már oldótott a görcs, és nagyon élvezetes mérkőzést vívtunk, amiben sajnos mi maradtunk alul. Fel a fejjel, jövőre - megerősödve és már nem megilletődve - jobb eredményt fogunk elérni. A csapat tagjai: Balázs Kende, Bosnyák Olivér, Ispán Frank, Heim Balázs, Polgár Ákos.

 

A III. korcsoportosoknak (5.-6. osztály) Dunakeszi volt kijelölve a selejtezők lejátszására. Ők már rutinosabbak, tapasztaltabbak, és ez meg is látszott az eredményen és a játékon is. Az ellenfeleinknek esélyt sem adva 3 győzelemmel (16:3 -as gólaránnyal) , csoport elsőként jutottunk tovább az országos elődöntőbe. A csapat tagjai: Bene Ágoston, Farkas Gábor, Láng Bence, Marosi Tamás, Sickerling Maximilan, Sztancsik Balázs.

 

A selejtezőkről készült fényképek megtekinthetőek a galériában, vagy ide kattintva: floorball selejtező

A III. korcsoportosok utolsó meccséről készült videó megtekinthető az alábbi linkre kattintva: http://www.youtube.com/watch?v=Wb3hvU94BrQ&feature=youtu.be

A pátyi Bocskai István Magyar - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában rendezték meg azt a megyei rajzversenyt, amelyen iskolánkból  Bolda Gabriella 8. osztályos tanuló vett részt.
A verseny két fordulós volt, az első fordulóban, megadott téma alapján készített rajzot küldtek be a versenyzők. a beérkező 250 rajz alapján 75 résztvevő tanulót hívtak meg a második fordulóra. A versenyzők több kategóriában, életkori elosztásban szerepeltek.
Bolda Gabi a 8. osztályosok között 6. helyezést ért el.
Gratulálunk az eredményhez!

Lengyel Rita
felkészítő tanár
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztálya a 2011-12-es tanévben is meghirdette a „Kisiskolás-” (3.osztályos) általános iskolai tanulók számára az Országos Közlekedésre Nevelési Versenyt. Intézményünk most először küldte el nevezését. A harmadik osztályosok nagy lelkesedéssel vettek részt a feladatlap kitöltésében a helyi fordulóban.
A legjobbak közül Eőry Zsófi utazott a megyei döntőre, amely a Hermann Ottó Általános Iskolában volt Budaörsön. Íme, az élménybeszámolója:

Döntős voltam!

Nagyon izgatottan vártam a május 4-i délutánt, mert ekkor volt a közlekedésbiztonsági verseny megyei döntője, ahol én képviseltem iskolánkat. Az elődöntő után – mely az iskolában volt- nagyon sokat készültem. A forgalmi helyzetek voltak a legnehezebbek, ezeket nagyon sokat gyakoroltam.
Végül eljött a péntek délután. Az utolsó tanítási óráról elmentem, hogy odaérjünk a verseny helyszínére. Mikor odaértünk, azt mondtam magamban:
- Hű, de más ez az iskola! Most izgulok a legeslegjobban. Remélem, jól fog sikerülni.
Bementünk. Vártunk öt percet, és már mehettünk is be az osztálytermekbe kitölteni a feladatlapot. Mikor végeztünk, sokat kellett várnunk, de végül meglettek az eredmények is. Én 24 tanulóból a 13. lettem.
Nagyon örültem az eredményemnek, úgy, ahogyan a szüleim is. Volt értelme a sok készülésnek. Ez a napom nagyon jól sikerült.
Eőry Zsófia 3.osztály

Gratulálunk a szép helyezéshez, Zsófi!

Megismételte tavalyi sikerét Alvincz Bernadett a német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny régiós fordulóján!

Március 30-án, Vecsésen rendezték meg a megyei szintű találkozót. Iskolánkat a „Mundart” /nyelvjárás/ kategóriában az Alvincz testvérek képviselték, csakúgy, mint tavaly. Bernadett és Gergő felkészítése hosszú heteket vett igénybe, hiszen ma már a gyermekek nem hallanak svábul beszélő embereket. Édesanyjuk, Alvincz Erzsébet viszont még emlékszik a bogdányi ősök nyelvére, kiejtésére. Nélküle, kitartó, mindennapos közös gyakorlásuk nélkül elképzelhetetlen lett volna e szövegek begyakorlása. A versenyre bogdányi gyűjtésű történeteket tanultak meg a gyerekek. „Már tavaly is láttuk, hogy magas szintű versenyen vagyunk, és nagy az elvárás”- mondta a tanárnő a versenyről.

Bernadett 2. helyezettként jutott tovább az országos versenyre. Gratulálunk Bernadettnek, anyukájának köszönjük a felkészítést!

Április 16-án rendezték Nagymaroson a Kittenberger Művészeti Fesztivál keretein belül az immár hagyományossá vált szavalóversenyt. A téma a hazaszeretet , a szülőföld szeretete volt, mivel ez a téma napjainkban, amikor sok fiatal más országokban próbál szerencsét, különösen időszerű. Egyetértek a szervezőkkel abban is, hogy a mi korszakunkban az igazi értékekre fel kell hívni a fiatalság figyelmét. Erre pedig mi lenne alkalmasabb, mint nagy költőink csodálatos versei?
Visegrádról hat tanulóval mentünk hétfőn délben a nagymarosi művelődési házba. Ott nagy szeretettel fogadtak minket, megkínáltak szendviccsel, üdítővel, majd megkezdődött a verseny. Két kategóriában indulhattak a diákok: ötödik-hatodik osztályosok és hetedik-nyolcadik osztályosok mérhették össze felkészültségüket, tudásukat. Sok szép szavalatot hallottunk, bizony a zsűri nehéz helyzetben volt. Végül megszületett a döntés.
Az ötödik-hatodik osztályosok közül Muckstadt Szabina második helyezést ért el.
A hetedik-nyolcadik osztályosok versenyében Paulusz Balázs kapta az első díjat, Fekete András második lett. A szép oklevelek és jutalomkönyvek mellé sok dicsérő szót is kaptak a visegrádi diákok, mert mindig nagyon szép versekkel, színvonalas versmondással vesznek részt a rendezvényen.
Gratulálunk a szerepléshez és a jó eredményekhez.
 

Február 15-én került sor a nemzetiségi vers-és prózamondó verseny körzeti fordulójára, Dunabogdányban. Az iskolánkat képviselő tanulók lelkiismeretesen készültek a megmérettetésre, többen ismét szép eredményt értek el.

Bene Júlia, korcsoportjában a második helyezett lett.

Alvincz Bernadett a „Mundart”, nyelvjárás kategóriában 2., bátyja Gergely az 1. helyet érte el. Az új szabályok miatt csak az első helyezettek mehetnek a megyei versenyre, kivéve a nyelvjárás kategóriáját, onnan ketten, tehát az Alvincz testvérpáros jutott tovább.

Fotó: a bogdányi iskola előtt a résztvevők.

Gratulálunk a továbbjutóknak!

Alvincz Erzsébet és

Schmidt Anna
tanárnők

A nemzetiségi német vers-és prózamondó verseny iskolai fordulójának eredményei:


Február 6-án tartottuk meg a házi versenyt 20 tanuló részvételével.
Az Alvincz testvérek, Bernadett és Gergő ismét a „Mundart” /nyelvjárás/ kategóriában képviselik iskolánkat majd a körzeti versenyen.
Az irodalmi német kategóriában összesen nyolcan juthattak tovább. A zsűri úgy gondolta, hogy ezt a lehetőséget kihasználja és a 3. 4. 6. osztályokból nemcsak egy tanulót, hanem többet juttat tovább, hiszen nem minden osztályból neveztek gyerekek.
Tehát a következő tanulók szerepelnek majd Dunabogdányban a február 15-i versenyen:

3. osztály: Bényei Bíborka, Eőry Zsófia, Heim Zsófia
4. osztály: Muckstadt Andrea, Sickerling Maximilián
5. osztály: Scheili Sára
6. osztály: Bene Júlia, Irsai Tamás


Valamennyi továbbjutónak gratulálunk, eredményes felkészülést, versenyzést kívánunk!


A zsűri nevében: Schmidt Anna
Január 24-én (kedden) Dunabogdányban diákolimpiai selejtező tornát rendeztek négy csapat – Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu és Visegrád – részvételével. A mi csapatunk nyolc főből állt. A harmadik osztályt Farkas Gábor és Sztancsik Balázs, az ötödiket Fekete Péter, a hatodikat Kovács Dávid, Berkesi József, Lénárd Dávid, Schandl Béla és Sztancsik Csaba képviselte. Mindhárom mérkőzésen veretlenek voltunk (Bogdány ellen 2:2, Leányfalu ellen 2:1, Tahitótfalu ellen 3:2 arányban), így továbbjutottunk a területi döntőbe, amelynek helyszínéről és időpontjáról később kapunk információt.
Az egész csapat remekül szerepelt, de a góljainkat két kiváló harmadikos támadónknak köszönhetjük.
Mindannyiuknak gratulálunk és további sikereket kívánunk!
Demeter Bálint
csak egy gól… (floorballon innen és túl)
Nagy reményekkel vágtunk neki a diákolimpia országos elődöntőjének. A középdöntőt sikeresen megvívtuk – szintén Budapesten-, így már csak ez a „kis” lépés választott el minket, hogy bekerüljünk a miskolci országos döntőbe.
Az előjelek nem nekünk kedveztek. A csoportbeosztásnál a lehető legerősebb csoportba kerültünk – elég ha azt mondom, hogy a tavalyi bajnok és a tavalyelőtti második helyezett iskola csapataival is meg kellett küzdeni a továbbjutásért (bizony korosztályos válogatott  játékosok játszanak mindkét csapatban). Valamilyen oknál fogva a másik csoport játékereje közel sem képviselt ekkora erőt, de hogy milyen elv alapján alakították így ki a csoportokat, azt a főszervező sem tudta megmondani….

Bővebben...

Mottó

Címer

"Figyeld a Dunán elfutó hajókat
és valld: az óra gyorsan illan el.
De amíg élsz, a múlt, a dal s az erdő
és az örök vágy emberré emel."

Határtalanul

hatartalanul forweb2

Keresés

Keress minket a Facebook-on

Web: www.aprily-visegrad.hu | email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Tel.: 06(26)398-312 | Fax: 06(26)397-826
Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Copyright © 2009. All Rights Reserved.